CHP´Lİ ÖZTRAK: ?YAPILAN REVİZYON, BÜTÇE HAKKINA SAYGISIZLIKTIR?
SİYASET 21.12.2016 16:27:01 331 0

CHP´Lİ ÖZTRAK: ?YAPILAN REVİZYON, BÜTÇE HAKKINA SAYGISIZLIKTIR?

Öztrak, TÜİK´in yaptığı yeni Milli Gelir hesabındaki tutarsızlıkları TBMM gündemine taşıdı. Yeni hesap yönteminin pek çok analizi imkansız hale getirdiğini ve izaha muhtaç pek çok husus barındırdığını ifade eden Öztrak, ?Yeni Milli Gelir hesabı, bütçenin

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan´ın yanıtlaması talebiyle verdiği yazılı önergesiyle, TÜİK tarafından yenilenen Milli Gelir hesabıyla ilgili tutarsızlıkları TBMM gündemine taşıdı. Kurum´un yaptığı hesap değişikliğinde, temel yıl olarak ?istikrarlı? bir yıl seçmesi gerekirken, Türkiye ve dünya ekonomisinin küçüldüğü, kriz yılı olan 2009 yılını seçtiğine dikkat çeken Öztrak, bu durumun önemli teknik sıkıntılar yarattığını ifade etti.

VERİLER UÇTU, ANALİZ YAPILAMIYOR

Milli Gelir 2009 üzerinden hesaplanırken, hesaplamada en önemli araç olan ?Arz-Kullanım ve Girdi-Çıktı tablolarının? baz yılının 2012 olarak alındığına dikkat çeken Öztrak, bunun sebebinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirtti. Milli Gelir analizlerinde önemli yer tutacak ?2009 fiyatlarıyla Milli Gelir düzeyinin? de kamuoyuna açıklanmadığını kaydeden Öztrak, bu durumun analizlerde ihtiyaç duyulan üretim ve harcama kalemlerinin büyümeye katkısıyla ilgili hesaplar ile göreli fiyat hareketleri hesaplarını yapmayı da imkansız hale getirdiğini ifade etti.

İZAHA MUHTAÇ

Öztrak, Milli Gelir hesabında yapılan yenileme sonucu, ekonominin büyüme hızında hep aynı yönde gerçekleşen büyük farkların olduğunu belirterek, bunun sistemik bir hatanın işareti olabileceği uyarısında bulundu. Avrupa´da yapılan önceki hesap yöntemi değişikliklerinde, büyüme hızında çok az değişiklik görülürken Türkiye´deki hesap değişikliğinde farkın çok yüksek olduğuna dikkat çeken Öztrak, Türkiye´de eski ve yeni Milli Gelir serileri arasındaki farkın özellikle 2011 sonrasında olağanüstü açıldığını, bunun izaha muhtaç olduğunu söyledi.

TÜİK´İN AÇIKLAMASI HATANIN KABULÜ

TÜİK´in, revizyonla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, eski seri ile yeni hesaplanan seri arasında yüzde 10,79´luk seviye farkı olduğunu, bu farkın 7,97 puanlık kısmının ?ölçüm sorunlarından? kaynaklandığını ifade ettiğini kaydeden Öztrak, ?Bu bir anlamda TÜİK´ in olağanüstü ölçüm hataları yaptığının kabulü anlamına gelmektedir? değerlendirmesinde bulundu.

YATIRIMLAR PATLADI, KAYNAĞI BELİRSİZ

TÜİK´in yaptığı yeniden hesaplamada, yatırımların Milli Gelir içindeki payındaki olağanüstü artışın, bazı harcamaların yatırım olarak kabul edilmesiyle açıklanamayacak kadar büyük olduğunu belirten Öztrak, yatırımlardaki kamu-özel ayrımının ortadan kalkmasının da birçok kritik değerlendirmenin yapılmasının önüne geçtiğini ifade etti.

ARALIK´TA REVİZYON BAŞKADIR

TÜİK´in yaptığı revizyonun zamanlamasının da oldukça sorunlu olduğunu söyleyen Öztrak, TBMM´de 2017 Bütçesi görüşülürken yapılan revizyonun, Bütçeye dayanak olan Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan´da Milli Gelire oranla sunulan tüm hedef ve tahminleri daha mürekkebi kurumadan geçersiz kıldığını kaydetti. Bunun, en hafif tabirle ?TBMM´nin bütçe yapma hakkına iktidarın saygı duymadığının göstergesi? olduğunu belirten Öztrak, ?Ana revizyon en azından gelecek yılın ilk üç ayına ötelenmeli, 2017 bitene kadar da yeni ve eski milli gelir serileri beraberce yayımlanmalıydı. İktidar bu yolu tercih etmemiştir? eleştirisini getirdi. TÜİK´in mevsim ve takvim etkisinden arınmış serilerin bir sonraki haber bültenine bıraktığını anımsatan Öztrak, ?Bu durum, revizyonun aceleye getirildiği konusunda kuşkuları artırmaktadır? dedi.(HABER MERKEZİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı