CHP’DEN İLKER BAŞBUĞ YANITI: “SİZ FETÖCÜ SAVCILARI SAVUNDUĞUNUZ TARAFTA DURUN”
SİYASET 5.02.2020 21:59:00 736 0

CHP’DEN İLKER BAŞBUĞ YANITI: “SİZ FETÖCÜ SAVCILARI SAVUNDUĞUNUZ TARAFTA DURUN”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, düzenlediği basın toplantısında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'la ilgili iktidardan yapılan açıklamalara cevap verdi

Özgür Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, askerlerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan kanuna ilişkin, "26 Haziran 2009'daki kanun teklifini getiren siyasiler araştırılsın. FETÖ'nün siyasi ayağı yok dersek gerçek inkâr olur" açıklamasını değerlendirdi

Özgür Özel, darbe girişiminin her yönüyle araştırılması için Mecliste komisyon kurulduğunu, doping komisyonuna yetmeyen 3 aylık çalışma süresinin bu komisyona yettiğini, raporun basılmadığını iddia etti.
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, başbakan olduğu dönemdeki haftalık olağan görüşmelerinde Erdoğan'ı FETÖ konusunda en çok uyaran kişi olabileceğini belirten Özel, Başbuğ'un FETÖ kumpasıyla tutuklanarak 780 gün cezaevinde yattığına dikkati çekti. Başbuğ'un, FETÖ'cülerin hedefi olduğunu ifade eden Özel, "FETÖ, Başbuğ'dan memnun olsaydı başına bunlar gelir miydi? Başbuğ'un dediklerini dinleselerdi bu darbe gelir miydi?" diye sordu.
CHP Grup Başkanvekili Özel, 25 Haziran 2009'da dönemin AK Parti Grup başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Bekir Bozdağ ve Ahmet Aydın ile 3 milletvekilinin imzasıyla bir önerge sunulduğunu, kelime oyunlarıyla asker kişilere sivil yargılama yolunun açıldığını kaydederek, Başbuğ'un bu kanundan 3 yıl sonra yargılandığını belirtti.
FETÖ'nün yasama organı üzerindeki faaliyetlerinin sadece bu önergeyle sınırlı olmadığını savunan Özel, Ergenekon savcıları için Meclisten koruma yasaları çıkarıldığını söyledi.

“SİZ FETÖCÜ SAVCILARI SAVUNDUĞUNUZ TARAFTA DURUN”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP sözcüsü Ömer Çelik'in İlker Başbuğ ile ilgili açıklamalarına cevap verirken, "Doğruyu söyledi diye 780 gün senden alacaklı olan Başbuğ’a dava açtırıyorsan, biz yine avukatız kardeşim. Cumhuriyet Halk Parti’liler, genel başkanımız, yine seni açacağın o davada İlker Başbuğ’u savunuruz. Siz yine FETÖ’cü savcıları savunduğunuz tarafta durun bakalım" şeklinde konuştu.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için”Özel, "Bu ülkenin Genelkurmay Başkanı’yken FETÖ kumpasıyla tutuklanan, cezaevinde 2 yıl 2 ay (780 gün) yatan Genel Kurmay Başkanı…Haftalık olağan görüşmelerinde başbakan ile görüşüyordu eskiden, böyle bir demokrasimiz vardı. FETÖ konusunda herhalde Recep Tayyip Erdoğan’ın en çok uyaran kişi o’dur. FETÖ’yle mücadele konusunda en son söz söylenecek asker kişilerden bir tanesi o’dur" ifadelerini kullandı.

Özel şöyle konuştu:

 "Şimdi son Genelkurmay Başkanı, bundan önceki Genelkurmay  Başkanı, rejim değişikliğiyle o gece üniformayı çıkarıp takım elbise kravatı telaşla takan partili genelkurmay başkanının silah arkadaşları diyor ki, su uyur, Hulusi Akar…Kim başta olursa olsun Hulusi Akar ilerler diyor. Öyle de oldu. FETÖ’cülerle birlikte yürüdü, büyüdü, büyüttü…Ama İlker Başbuğ, FETÖ’cülerin hedefi oldu. FETÖ, İlker Başbuğ’dan memnun olsa İlker Başbuğ’un başına bunlar gelir miydi…İlker Başbuğ’un dediklerini dinleseniz, sizin başınıza bu darbe gelir miydi?" 

"BİZ YİNE İLKER BAŞBUĞ'U SAVUNURUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İlker Başbuğ'a dava açılması için talimat verdiğini ifade ettiği açıklamalara yanıt veren Özel şunları kaydetti:

"Ergenekon savcıları için koruma yasasını kim çıkardı? Zırhlı Mercedes yollamanı demiyoruz, onu yolladın. Ayrıca Ergenekon savcıları için meclisten koruma yasası çıkardılar. Adamlar kendilerine zırh aldılar aynı 12 Eylül darbecileri gibi. Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayısını artırarak yüksek yargıya militan yargıçları atayıp da, orada yüksek yargıyı FETÖ’ye teslim eden kim. Bu kanunu kim değiştirdi kardeşim, biz karşı çıktık, bir cemaate emanet ediyorsunuz dedik. Ama bunların hepsini yapanlar utanmadan, sıkılmadan hedef saptırmaya çalışıyorlar. Sen yine aynı tarihi noktadasın. Burada söyleyelim. Sen İlker Başbuğ gibi, ve onun gibi nice mağdurlar varken, Balyoz’da 300 tane mağdur varken, Ergenekon’da varken…. Gencecik subaylara askeri casuslukta kişisel namuslarına fuhuş, askeri namuslarına casus lekesi sürülüp hepsi yalan çıkmışken, sırf İlker Başbuğ doğruyu söyledi diye 780 gün senden alacaklı olan Başbuğ’a dava açtırıyorsan, biz yine avukatız kardeşim. Cumhuriyet Halk Parti’liler, genel başkanımız, yine senin açacağın o davada İlker Başbuğ’u savunuruz. Siz yine FETÖ’cü savcıları savunduğunuz tarafta durun bakalım" şeklinde konuştu.

ERDOĞAN, ““PARLAMENTONUN HUKUKUNU KORUMAK ÜZERE SÜRATLE DAVA AÇMALISINIZ,” DEMİŞTİ

Erdoğan bugün AKP Grup toplantısındaki konuşmasında Türkiye’de millî iradeye ve millî iradenin tecelligahı olan Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) sürekli tuzak kuran ve bu yüce kurumu yıpratmaya çalışan bir zihniyet olduğunu söylemişti.

“Zahirde demokrat gözüken ama aslında faşistin önde gideni olan bu jakoben zihniyetin yeni bir oyunuyla karşı karşıya olduğunu” belirten Erdoğan, Türkiye’nin AK Parti döneminde yaşadığı demokratikleşme hamlelerinden birinin de suça karışan asker kişilerin, sivil mahkemelerde yargılanabilmelerinin önünün açılması olduğuna dikkati çekmiş,  TBMM’nin, bu önemli düzenlemeyi 25 Haziran 2009’da, grubu bulunan 4 partinin ittifakıyla gerçekleştirdiğini hatırlatarak, bu partilerden birinin de o dönem Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup başkanvekilliğini yürüttüğü CHP olduğunu söylemişti.

Duran saatin bile günde iki kez doğruyu gösterebildiğini ifade eden Erdoğan, “O dönem CHP, her nasıl olmuşsa bu konuda doğru bir tutum sergilemiştir hatta bu düzenlemeyle ilgili AK Parti grup başkanvekilleriyle görüşmeye gelenlerden biri de Kılıçdaroğlu’dur. Sonuçta Meclis tarihinde ender rastlanan bir uzlaşmayla bu düzenleme komisyondan ve Genel Kuruldan geçip kanunlaşmıştır” diye konuşmuştu.

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından askerî mahkemeleri tümden kaldırdıklarını hatırlatan Erdoğan, şöyle konuşmuştu:

“Zaman zaman yanlış değerlendirmeleriyle kamuoyunun önüne çıkan eski bir genelkurmay başkanı, kendisini gayet iyi tanırım, bu düzenlemeyi bahane ederek Meclisimizi toptan itham eden birtakım açıklamalar yapmıştır. Şimdi ben özellikle kendi grubumuza sesleniyorum: Burada parlamentonun hukukunu korumak üzere süratle hepiniz dava açmalısınız. Çünkü Anayasa bunu buna amir ve Meclisin yasama yetkisini, dışardan birilerinin kalkıp da atıp tutmak suretiyle yere çalmaya hakkı yoktur. Maalesef bu açıklamalara CHP’den ve diğer partilerden kimi milletvekilleri de destek vermiştir. Daha önce aksi kararı aldıkları hâlde. Bundan yaklaşık 11 yıl önce tüm partilerin desteğiyle çıkarılan bir düzenlemenin üzerinden FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması en hafif tabiriyle Meclise saygısızlıktır.”

Erdoğan, milletvekili arkadaşlarına “parlamentonun hukukunu korumaları, hukukun gereği neyse yapmaları” çağrısında bulunarak. Meclisi ve milletvekillerini aşağılayarak yalnızca darbe ve vesayet zihniyetine hizmet edilebileceğini söylemiş,  “Bu, boru göstermeye benzemez. Bu defa parlamento hukuku boruyla sindirilemez. Emekli bir askerin peşine düşüp Meclisi, milletvekillerini, yasama dokunulmazlığını izama yeltenenler herhâlde kendi geçmişlerinden utanıyorlar. Aksi takdirde böyle bir yanlışın içine düşmezlerdi” demişti.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı