CHP
SİYASET 31.03.2023 11:22:00 4603 0

CHP'DE MERKEZ YOKLAMASI SÜRECİ BAŞLADI. PARTİLİLERDEN TEPKİLER YÜKSELDİ

CHP Genel Merkezinden il örgütlerine gönderilen genelgede, adayların tespitinde, il örgütleri tarafından sandık kurularak, sandıktan çıkan sonuçlara göre aday saptaması yapılmasının kesinlikle sözkonsu olamayacağı bildirildi.

 

SANDIK KONULMAYACAK:CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı imzalı genelgede, adayların tespitinde, il örgütleri tarafından sandık kurularak, sandıktan çıkan sonuçlara göre aday saptaması yapılmasının kesinlikle sözkonsu olamayacağı bildirildi.

"EĞİLİM YOKLAMASI" DEĞİL, MERKEZ YOKLAMASI
Örgütlerin görüşlerinin alınması ifadesinin "eğilim yoklaması" şeklinde anlaşılmaması gerektiğini belirten Böke ve Salıcı, "14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşecek 28. Dönem Milletvekilliği Genel seçimine" ilişkin, milletvekili adaylarının, CHP tüzüğünün 52. maddesi uyarınca, tüm seçim çevrelerinde merkez yoklaması yöntemi ile belirlenmesi ve PM'nin 12 Mart 2023 tarihli toplantısında karar verilmişti" ifadelerine yer verdi.

PARTİLİLERDEN TEPKİLER...:"65-80 arasında olduğu gibi tüm adaylar ön seçimle belirlenmelidir. Partiye kayıtlı üyeler ile hakim denetiminde ön seçim yapılmalı ve seçimlerde yurttaşa tercih hakkı da tanınmalıdır. Demokrasinin standartlarının yükselmesine önce parti içinde başlanmalıdır. CHP, bu yönüyle sınıfta kalmıştır."

HABER:VAHİT ŞAHİN


Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi, İl Başkanlıklarına gönderdikleri bir genelgede, 28. Dönem milletvekili adaylarının merkez yoklaması ile belirleneceğini, ancak genel merkeze yardımcı olunması bakımından milletvekili adaylığı için başvuranların arasından bölgedeki dengelerin de gözetilerek, örgütlerinin görüşlerinin 3 Nisan 2023 tarihine kadar kapalı zarf içinde teslim edilmesi gerektiği duyurdu.
Bu konuda il örgütleri ile yan kolların görüşü alınarak, bölgede dengelerin de gözetilerek aday tespiti ve sıralamalarda genel merkeze yardımcı olacak şekilde kanaat oluşturma çalışması başlatılması istendi.
Olayın bir eğilim belirleme çalışması olmadığı belirtilen ve il başkanlıklarına gönderilen milletvekili aday listeleri hakkındaki yazıya göre, ilerden genel merkeze müracaat eden milletvekili aday aday listeleri üzerinde ilçe örgütleri, kadın kolları ve gençlik kollarının da görüşü alınacak.
İL ÖRGÜTLERİNİN GÖRÜŞÜ 3 NİSAN'A KADAR GENEL MERKEZE İLETİLECEK 
Örgütün görüşlerinin 3 Nisan 2023 Pazartesi gününe kadar Örgüt Yönetiminden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı'ya kapalı bir zarf içinde teslim edilmesi istendi.
SANDIK KONULMAYACAK
CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı imzalı genelgede, adayların tespitinde, il örgütleri tarafından sandık kurularak, sandıktan çıkan sonuçlara göre aday saptaması yapılmasının kesinlikle sözkonsu olamayacağı bildirildi.
"EĞİLİM YOKLAMASI" DEĞİL, MERKEZ YOKLAMASI
Örgütlerin görüşlerinin alınması ifadesinin "eğilim yoklaması" şeklinde anlaşılmaması gerektiğini belirten Böke ve Salıcı, "14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşecek 28. Dönem Milletvekilliği Genel seçimine" ilişkin, milletvekili adaylarının, CHP tüzüğünüğn 52. maddesi uyarınca, tüm seçim çevrelerinde merkez yoklaması yöntemi ile belirlenmesi ve PM'nin 12 Mart 2023 tarihli toplantısında karar verilmişti" ifadelerine yer verdi.
PARTİLİLERDEN TEPKİLER
Öte yandan, CHP Genel Merkezinin bu kararına ise partililerden tepkiler yükselmeye başladı. Tepki gösterenlerden biri de Adana Barosu eski Başkanlarından ve CHP Çukurova İlçe Örgütü Üyesi Av. Mengücek Çıtırık oldu.

Çıtırık şunları kaydetti:
"CHP SINIFTA KALMIŞTIR"
"CHP örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcısı ve genel sekreteri  imzalı, aday belirleme konulu yazı CHP il başkanlıklarına gönderilmiş. Okuyunca bir husus gözden kaçmıyor ve yazıyı gönderen makamlar da ısrarla ne anlaşılması gerektiğine vurgu yapıyor. Aday belirlemede örgütlerin görüşünün alınacak olmasından , örgüt denetiminde sandık kurulması ya da bir eğilim yoklamasının anlaşılmaması gerektiğine üç kez vurgu yapılıyor. Tüzüğe göre hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına ilişkin il örgütün de görüşü alınarak, Parti Meclisi karar verecektir. Şimdi yönetici kadroya soralım. CHP yönetici kadroları, tüzüğün bu hükmünü işletip 81 ilin yöntem konusunda görüşlerini almışlar mıdır ? Kesinlikle hayır diyorum. Ya da alınmış ise belgeleriyle ortaya konulmasını istiyorum. Aslında il yönetimlerimiz edilgen ve genel merkezin ağzına bakıyorlar. Genel seçimin tarihinin belirlendiği günlerde hemen İl Danışma Kurullarını toplayıp, milletvekilliği aday belirlemede hangi yöntemin uygulanacağına dair karar alıp, bunu genel merkezle paylaşmaları gerekirdi. Maalesef hiçbiri yapılmadı. Parti içi demokrasiyi bir kez daha işletmediler. 

"BUNUN ADI GENELBAŞKANLAR OLİGARŞİSİDİR"

Partiliye, seçim hakkı tanımadılar. 600 Mv yazacaklar, biz de oy vereceğiz ne güzel ? Bunun adı seçim değil, bunun adı genel başkanlar oligarşisidir. Tüm siyasi partiler birbirine benzer hale dönüşmüşlerdir. Çoğulculuğu, katılımcılığı arttırmak, partiliyi sürece dahil etmek yerine, genel başkanlar ve yanlarındaki profesyonel kadro her alanda belirleyici olmuştur. Tek adamın uygulamalarından hepimiz rahatsısız. Ancak görüyoruz ki tüm partiler, tek adamlıkta yarışmaktadırlar. Türkiye’de mevzuat allak bullak olmuş, kimi yasalar onlarca kez değişmiştir. Ancak değişmeyen ,Siyasi Partiler Yasasıdır. Bu yasada gerekli değişiklikler yapılarak , 65-80 arasında olduğu gibi tüm adaylar ön seçimle belirlenmelidir. Partiye kayıtlı üyeler ile hakim denetiminde ön seçim yapılmalı ve seçimlerde yurttaşa tercih hakkı da tanınmalıdır. Demokrasinin standartlarının yükselmesine önce parti içinde başlanmalıdır. CHP, bu yönüyle sınıfta kalmıştır."

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı