CHP SÖZCÜSÜ ÖZTRAK:
SİYASET 26.12.2021 09:42:00 749 0

CHP SÖZCÜSÜ ÖZTRAK: "MİLLETİMİZİ ÖFKESİNİ SANDIĞA SAKLASIN"

CHP Sözcüsü Öztrak,, Milletimize buradan sesleniyoruz; hıncını, öfkeni önüne gelecek ilk sandığa sakla. Bu kifayetsiz, beceriksiz, cahil hükümetin ülkeyi yönetme kabiliyeti artık kalmamıştır" dedi.

Öztrak, Sandıktan kaçma imkânı da kalmamıştır. O sandık senin önüne yakın zamanda "gelecektir. Sandık geldiğinde elini korkak alıştırma, aşına göz dikenlere, cebine göz dikenelere, geleceğini çalanlara, şöyle şeddeli bir tokadı yapıştır. Yapıştır ki, bundan sonra millete kumpas kurmanın ne demek olduğunu herkes anlasın" dedi.

“128+7 MİLYAR DOLAR” NEREDE?
Şu yapılanlar ne Merkez Bankası’nın Kanununda var, ne de teamüllerde var. Bu son satılan 7 milyar dolar 20 – 21 Aralık’ta kime satıldı? Nasıl satıldı? Kaçtan satıldı kamu bankaları eliyle? Bunu öğrenmek bu milletin hakkı. Bir hukuk devletinde, 20 Aralık gecesi ve 21 Aralık sabahında gerçekleşen, bu döviz alım-satım işlemleri, çok ciddi soruşturma konusu olur. Bugün tarafsız bir Cumhurbaşkanı iş başında olsaydı, Devlet Denetleme Kurulu’nu bunun için çalıştırırdı. Başta “içerden öğrenenlerin ticareti burada söz konusu mu, değil miydi” bunu soruştururdu. Ama mevcut koşullarda bu iş Gazi Meclisimize düşüyor. Bir kere daha söylüyorum, Grup Başkanvekillerimiz bununla ilgili Araştırma Önergesini verdiler. Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu duruma mutlaka vaziyet etmelidir. Daha önce “128 milyar dolar nerede?” diye soruyorduk. Anlaşılan şimdi sorumuzu “128 + 7 milyar dolar nerede?” diye değiştireceğiz.

CHP Sözcüsü Öztrak, Erdoğan’ın sebebi olduğu kur artışına, şimdi “köpük” demeye başladığını, her konuşmasında “Kurun üstündeki köpüğü almaktan” bahsettiğini belirterek, “Ortalığı köpürten kendisi, köpük dediği de milletin emeğidir, alın teridir, göz nurudur. Bu işin adını doğru koyalım. Yapılan önce ortalığı köpürtmek sonra ‘köpüğü almak’ değil, milleti çarpmaktır. Ama millet de, Erdoğan ve şürekâsını mutlaka sandıkta çarpacaktır” dedi.
Küçük yatırımcıların geçen haftadan itibaren özenle hazırlanmış bir kumpasın, planlı ve programlı bir tuzağın kurbanı olduğunu, önce dolar kurunun artırıldığını ardından da örtülü faiz artışı gerçekleştirildiğini ifade eden Öztrak, “Erdoğan’ın açıklama yaptığı akşam 18 lira 33 kuruştan 1 milyon dolar bozduran, ertesi sabah; 11 lira 16 kuruştan dolar aldığında cebine, taş atıp da yorulmadan, birkaç saatte 642 bin 743 doları koydu. Bu, dolar cinsiden yüzde 64 kazanç demektir ve birkaç saat içinde. Yani birkaç saat içinde böylesi bir kazanç açıkçası Sülün Osman’a dahi şapka çıkarttırır” diye konuştu.
Kurda düşüş öncesinde İsviçreli küresel banka UBS’in TL ile ilgili yorum ve tavsiyelerini, ABD’li finans kuruluşu JP Morgan’ın da TL ile ilgili algoritmalarını durdurduğuna, Bakan Nebati’nin de bankalarla bir toplantı yaptığına dikkat çeken Öztrak, “Öyle gözüküyor ki, büyük finansörler, vatandaşa kurulacak finansal tuzağın ya kokusunu almışlar ya da haberini almışlar. 20 Aralık gecesi vatandaşa kurulan finansal kumpastan büyük sermaye haberdar. Haberi olmayan, tasarrufunu Erdoğan’ın ipe sapa gelmez yönetiminden korumaya çalışan küçük tasarruf sahipleri. Büyük finansörler sadece kendilerini değil müşterilerini de korumuşlar. Ama küçük tasarruf sahiplerini korumakla yükümlü olan hükümet, onlara tuzak kurmuş” değerlendirmesinde bulundu.
Doların düşüşünün arkasında kamu tarafından gerçekleştirilen, planlı, programlı, yoğun bir döviz satış operasyonun olduğunun, Merkez Bankası’nın günlük analitik bilançosunun açıklanmasıyla ortaya çıktığını kaydeden Öztrak, yapılan 7 milyar dolarlık rezerv satışı hakkında hiçbir açıklama yapılmamasını eleştirdi. Öztrak, “Tıpkı 128 milyar doların Merkez Bankasının arka kapısından buharlaştırılmasında olduğu gibi, bu defa da yine Merkez Bankası’nın arka kapısından, milyarlarca dolar döviz satıldığı anlaşılmıştır. Daha önce ‘128 milyar dolar nerede?’ diye soruyorduk. Anlaşılan şimdi sorumuzu ‘128 + 7 milyar dolar nerede?’ diye değiştireceğiz” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak bugün Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:
DOLAR KUMAŞINDAN BİÇİLMİŞ FAİZ ELBİSESİ
Sonuçta, “Faize karşıyım” diyen Erdoğan, Türk Lirası mevduata, bir yandan dolar kumaşından faiz elbisesi giydirmiştir. Daha bir hafta önce “O dönemde cumhurbaşkanıydım” diyerek, sorumluluğunu damadına yıktığı, arka kapıdan döviz satma operasyonlarına da diğer yandan başlamıştır. Sorulması ve cevaplanması gereken, başka sorular da vardır.
CEVAPLANMASI GEREKEN SORULAR
Madem Türk Lirası mevduata, Dolara endeksli garanti verecektiniz, bunu Dolar kuru 12-13 liralardayken veya daha düşükken neden yapmadınız? Neden, kuru tutmak için bir yandan Merkez Bankası’na milyarlarca dolar rezerv sattırırken, bir yandan da açıklamalarınızla, Dolardaki ateşin üstüne sürekli benzin döktünüz, o ateşi harladınız? Neden Dolar kurunu 18 liralara çıkarmak için, adeta özel bir gayret gösterdiniz? Buradan açıkça soruyorum, bu muazzam manipülasyonu hangi gerekçeyle yaptınız?
TARİHİMİZİN EN ACIMASIZ SERVET TRANSFERİ
Vatandaşın tasarrufunu enflasyona karşı korumayan, milletin vade tercihine uymayan bir enstrümanı masaya sürdünüz, aslında bunu masaya sürerek neden millete “ipteki cambaza bak” deme ihtiyacını hissettiniz? O gece yapılan algı operasyonuyla, tarihimizin en acımasız servet transferi gerçekleşti. Bu servet transferinin kaybedeni, tasarrufunu Erdoğan’dan korumak isteyen, fakir, fukara milletin bizzat kendisi oldu. Bunu ben demiyorum. Erdoğan’ın Nebati Bakanı söylüyor: “Büyük finansörler, bu işin bir şekilde döneceğini bilir. Ama çarpılan kim oldu? Küçük yatırımcılar. Şimdi kara kara düşünüyorlar.” Bu sözler Nebati Bakana ait.

SENARYOSU SARAYDA YAZILAN ORTA OYUNU
Ekonomide senaryosu Sarayda yazılan, büyük bir orta oyunu oynanmıştır. Saray, büyük bir kumpasla küçük yatırımcıyı çarpmıştır. Ancak bu oyun daha önce görülmüştür. Milletin derdine derman olmadığı, istikrarı sağlamadığı, hayat pahalılığı ve işsizliği önleyemediği herkes tarafından bilinmektedir. Bu orta oyununun da maliyeti yine milletin üzerinde kalacaktır.
OCAK AYINDA YILLIK %30’UN ÜZERİNDE ENFLASYON
Çok korkarız, Ocak ayının üçünde, Aralık ayı enflasyon rakamları açıklanınca, enflasyon yüzde 30 bandının üzerine çıkacaktır. Yurtdışında Noel tatili bitip, dışarıdaki piyasalar açılınca da, döviz piyasalarındaki dalganın boyu ister istemez yükselecektir. İşsizlik, hayat pahalılığı daha da artacaktır.
MİLLETİN PARASIYLA ZAMAN SATIN ALMAYA ÇALIŞIYORLAR
Bu hükümet sorunları çözmeye değil, milletin parasıyla zaman satın almaya çalışmaktadır. Pansuman tedbirleriyle bu zamanı satın alırım zannetmektedir. Hükümet metal yorgunudur. Ülkede güveni bitirmiştir. Ekonominin ihtiyacı olan, yapısal adımları atma takati de kalmamıştır.
TEHDİT VE SOPA EKONOMİSİ
Erdoğan’ın tek yaptığı tehdittir ve sopa siyasetidir. Tehdit ve sopa ekonomisi uygulamaktadır. Üreticileri tehdit etmektedir. Kendi yanlış politikaları nedeniyle artan etiketler için, “Hızla indirin ha, yoksa Hazine ve Maliye Bakanlığı gerekeni yapar” diyerek abanın altından sopa göstermektedir.
ÖNCE SİZ AKARYAKITIN FİYATINI DÜŞÜRÜN
İyi de beyefendi, siz niye kendi dediğinizi yapmıyorsunuz? Neden akaryakıttaki indirimin getirisini millete değil, ÖTV’ye yansıtan düzenlemeyi apar topar çıkarttınız. Dolar çıkarken artan pompa fiyatını, dolar düşerken milletin üstüne bırakmaya niyetlendiniz. Tabi şimdi tepki gelince de kısmen geri adım attınız. Herkesten önce, siz hükümet olarak vatandaşa destek olsanıza, “Akaryakıt fiyatlarını döviz kurundaki düşüş kadar indiriyorum” desenize… Millet dolardaki düşüşün etkisini, mutfağında görmek için bekliyor. Bu etkiyi cebinde hissetmek istiyor. Ekonomi dediğiniz şey Nebati Bakanın gözleri değil ki, ne gördüyse parlasın.
ZEHİR BÜNYEYE GİRDİ, ATILMASI ZAMAN ALACAK
Ne yazık ki kur şokunun yarattığı zehir bünyeye bir kez girdi. Bünyeden atılması da uzun bir zaman alacak. Devlet desteğini gerekli kılacak. Bu hükümet milletimizin hakkını, hukukunu koruyamamıştır. Millete kumpas kurmuştur. Milletin alın terini, emeğini, yılların birikimini bir gecede gasbetmiştir. Boşalan tencerenin dibini sıyırmıştır. Sonra bu sıyrığa da “köpük” diyerek milletle alay etmeye kalkmıştır.
(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı