CHP li Bulut;
GÜNDEM 7.07.2023 10:26:00 804 0

CHP li Bulut; "Suriyeli sığınmacılara değil, sığınmacı yaratan politikalara karşıyız"

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye'de Göç İdaresi Başkanlığı’nın Suriyeli sığınmacıların her ay 1 milyon reçetesini karşıladığını söyledi.

Bu ilaçlardan katılım payı alınmadığını kaydeden Bulut, Suriyeli sığınmacılar için her yıl 3 milyar TL ödendiğini ifade etti.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türk vatandaşları eczaneden aldığı her bir ilaç için katılım payı öderken Suriyeli sığınmacıların katılım payı ödemediğini belirtti. Bulut, “Vergisini veren vatandaş katılım payı öderken, Suriyelilere ilacın bedelsiz olarak verilmesi büyük bir haksızlık” dedi.

Suriyeli sığınmacılara değil, sığınmacı yaratan politikalara karşı olduklarını kaydeden Bulut, Türkiye'de Göç İdaresi Başkanlığı’nın Suriyeli sığınmacıların her ay 1 milyon reçetesini bedelsiz karşıladığını söyledi. Suriyelilerin ilaçlar için herhangi bir katılım payı ödemediğine dikkat çeken Bulut,“Türkiye'de her ay Suriyeli sığınmacılar için karşılanan reçete sayısı 1 milyon. Aylık 1 milyon reçete yıllık olarak 12 milyon reçeteye tekabül ediyor.  İlaçta mutlak suretle dışa bağımlı olan Türkiye'de Suriyeli sığınmacılara harcanan ilaç bedeli 3 milyar TL” ifadelerini kullandı. 

Suriyelilerin katılım payı ödemediği için kendilerine reçete ile ücretsiz verilen bebek mamalarını, takviye gıdaları at çiftliklerine ve maddi zorluk çeken Türk vatandaşlarına sattığını kaydeden Bulut, mutlaka bir denetim mekanizması kurulması gerektiğini bildirdi. 

Denetimsizlik nedeniyle suiistimallerin arttığını kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

“Sadece kampta bulunanlar değil, Türkiye’nin dört bir yanındaki Suriyeliler de ilaca katılım pay ödemiyor. Türk vatandaşları gibi istediği sağlık birimine gidebiliyor.Suriyeliler ücretsiz aldıkları ilaçları Suriye’ye satıyor. Özellikle pahalı ilaçlar Türkiye'de ilaç bulunmuyor, ilaç eksikliği var. Beş kalem ilaçtan en az bir tanesi yok. Suriyeli sığınmacıların elbette ilaç ihtiyacını karşılamak zorundasınız ancak belirli kurallara göre de yapmak zorundasınız. İlacı her önünüze gelene değil, ihtiyacı olana vermelisiniz. 

Şu anda sistem içerisinde Suriyeli eczacılar, Suriyeli doktorlar görev yapıyor. Zaten kural kaide olmayan bölgeler var. İktidarın açık kapı politikasıyla ülkemize gelen Suriyeli sığınmacının sayısı bile belli değil. Adana Eczacı Odası’nda ilk kez biz hayata geçirmiştik. Hekim yazığı reçetenin kime gittiğini bilmiyor, hasta eczaneyi bilmiyor, böylelikle yolsuzluğu azaltıyorsunuz. Suriyeli sığınmacıların ilaç bedelini kim ödüyor, bilmiyoruz. Sağlık Bakanı sıkışınca bu paraları ‘Avrupa Birliği fonundan veriyoruz’ diyor. Cumhurbaşkanı yeri geliyor, ‘Suriyeli sığınmacılara 20 milyar dolar harcadık’ diyebiliyor. Konu iç siyasete malzeme olunca da ‘Avrupa’dan alıyoruz’ diyor. Harcanan paranın hesabı bugünkü sistemde görünebilir değil. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin denetleme hakkıda elinden almış durumda.”(Fİ)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı