CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ BAŞARIR, “PM
SİYASET 25.07.2023 00:50:00 406 0

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ BAŞARIR, “PM'DE TANSİYON YÜKSEK DEĞİLDİ”

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Parti Meclisi toplantısıyla ilgili, "Bu sefer tansiyon yüksek değildi. Birçok öneri geldi. Tüzüğümüzden, programımızdan, partinin geleceğine dair. Ama hiç kimse ültimatom vermedi." dedi

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Parti Meclisi toplantısıyla ilgili, "Bu sefer tansiyon yüksek değildi. Birçok öneri geldi. Tüzüğümüzden, programımızdan, partinin geleceğine dair. Ama hiç kimse ültimatom vermedi." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Başarır, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet'in ve bağımsızlığın tescillendiği Lozan Barış Antlaşması'nın 100. yılını coşkuyla kutladıklarını vurguladı.

Lozan'ın, Türk ulusuna karşı yüzyıllardır hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılan büyük bir suikastın çöküşünü anlatan belge olduğunu ifade eden Başarır, "Lozan, Osmanlı dönemi tarihinde benzeri görülmemiş siyasal bir zaferdir. Dün imzalanmış gibi kıymetini ve değerini korumaktadır. Bizlere böylesine önemli diplomatik zaferi yaşatan büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'yü saygıyla, şükranla anıyorum." diye konuştu.

Bugün basın özgürlüğü için mücadele günü olduğunu anımsatan Başarır, Türkiye'de 38 gazeteci ve medya çalışanının cezaevinde bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin, basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 165. sırada yer aldığını öne süren Başarır, bunun Türkiye için bir utanç olduğunu; gazetecilere kelepçe vurulmaması gerektiğini belirtti. Başarır, tutuklu gazeteci Merdan Yanardağ'ın duruşma gününün 3 ay sonrasına verilmesine de tepki gösterdi.

CHP'li Başarır, üniversite sınav sonuçlarının açıklandığını hatırlatarak, öğrencileri ve aileleri tebrik etti. Sınav sonuçlarının vahim olduğunu vurgulayan Başarır, "2020'de 15 bin, 2021'de 23 bin, 2022'de 96 bin, bu yıl da 100 bin öğrencimiz sınavda sıfır çekmiş. Bu nasıl bir orandır? Neden eğitim sistemimiz bu duruma geldi? Her geçen gün de kötüye gidiyor. Bunun sebebi, 21 yıllık iktidarın yanlış uygulamalarındandır, eğitimin yazboz tahtası haline getirilmesindendir. Eğer biz öğrencilerimizi cemaatlere ve vakıflara teslim ediyorsak, eğitim kalitemizi arttırmıyorsak ve dünyanın çok gerisinde kalıyorsak bunu düşünmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Vakıf üniversitelerinin ücretlerinin aşırı zamlandığına, yüzde 150'ye varan oranlarda artış yaşandığına dikkati çeken Başarır, hem bu sorunun hem de üniversite öğrencilerinin barınma sorununun çözümü için önlemlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

Başarır, akaryakıttaki zamlar nedeniyle beslenme ve barınma gibi iki temel soruna, ulaşımın da eklendiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Nakliye maliyetleri nedeniyle iğneden ipliğe kadar bu zamlar insanları daha da yoksullaştıracak. Bunu deprem yüzünden yaptıklarını söylediler. Torba yasayla toplanan para 1 trilyon 900 milyar lira. Bunun 527 milyar lirasını depremzedelere veriyoruz, peki geri kalan para? İşte beyefendinin seçimde kullandığı parayı bugün 85 milyon ödemek zorunda kalıyor. Eylül ayına kadar inanılmaz zamlar karşımıza çıkacak. 'Asrın dayanışması' dedi beyefendi, nedense hep biz dayanışıyoruz. Beyefendi uçaklarından, korumalarından, arabalarından, sarayın personellerinden vazgeçmiyor. Asrın dayanışmasına beyefendi değil, ezilen kesim katılıyor. Bu utanç meselesidir."

Ali Mahir Başarır, ek motorlu taşıtlar vergisi ödenmesini öngören kanun maddesinin iptali için saat 16.30'da Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını belirterek, "Umarım Anayasa Mahkemesi vergi hukuku ilkesini göz önünde bulundurur ve milyonlarca insanın cebine haksız olarak uzatılan o eli çeker. Anayasa Mahkemesine bu konuda güveniyoruz." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni kapsayan Körfez turunu da eleştiren Başarır, söz konusu ülkelerle yapılan anlaşmaların, kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyledi.

Başarır, yarın TBMM Genel Kurulu'nun olağanüstü toplanacağını anımsatarak, "Zaten fazlasıyla tatil yapan bir Meclis var. Asgari ücretin 7-8 katı oranında maaş alan biz milletvekilleri çalışmalıyız. Ekime kadar 15 gün tatil yapabiliriz. Ama ülkeyi bekleyen çok önemli sorunlar var; zamlar, emeklinin, memurun durumu... Meclis tatil yapmasın, çalışsın. Biz, memurun, işçinin durumunu, konut sorunlarını konuşmak istiyoruz. Umarım AKP Grubu gelir oraya ve Meclisin en az 2,5 ay daha çalışması için el kaldırır." sözlerini sarf etti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başarır, CHP Parti Meclisi'nin ikiye bölündüğü yönündeki iddialarla ilgili şunları paylaştı:

"Parti Meclisimizde kararların bir kısmı salt çoğunlukla, bir kısmı üçte ikiyle alınıyor. Bir kısmı 'evet', bir kısmı 'hayır' diyecek. Eğer 30 kişi 'evet', 29 kişi 'hayır' demişse bu bölünme değil, tam aksine demokrasinin, fikir özgürlüğünün tartışıldığı Parti Meclisini anlatıyor. Eğer 60 tane 'evet' ya da 'hayır' çıkarsa sorun vardır. Gayet güzel, tüm arkadaşlarımız fikirlerini, düşüncelerini söyledi. Genel Başkanımız da bunlara cevap verdi. 13 saat sürdü, çok verimli bir gündü. Bu sefer tansiyon yüksek değildi. Birçok öneri geldi. Tüzüğümüzden, programımızdan, partinin geleceğine dair... Ama hiç kimse ültimatom vermedi."

CHP Grup Başkanvekili Başarır, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından, Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın'a MYK toplantısına katılma yasağı getirildiği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, konuyla ilgili bilgisinin bulunmadığını, sorunun muhatabının Günaydın olduğunu aktardı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı