CHP MÜFTÜLERE NİKAH YETKİSİNİ ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRECEK
SİYASET 19.10.2017 14:39:34 354 0

CHP MÜFTÜLERE NİKAH YETKİSİNİ ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRECEK

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis Genel Kurulu´nda kabul edilen müftülere nikah kıyma yetkisi veren veren düzenlemeye ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Konuyu hem hukuken hem Anayasa Mahkemesi boyutunda hem de siyasi olarak karşı çıkmaya ve deşi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi verilen düzenlemeyi en kısa zamanda Anayasa Mahkemesine götüreceklerini bildirdi. 

Özel, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulunda, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı´nın birinci bölümünün kabul edildiğini anımsattı. Özel, tasarının Anayasaya aykırı olduğunu ve ikili bir hukuk sistemini getireceğini, kadın ve çocuklar için güvenceleri kaldırdığını savundu. 

İl ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi verilmesine ilişkin düzenlemenin tekrar müzakere edilerek tasarıdan çıkarılması taleplerini son ana kadar sürdürmeye devam edeceklerini bildiren Özel, "Elbetteki bu kadar açık anayasaya aykırı bir hükmün Anayasa Mahkemesi tarafından oybirliği ile iptal edileceğini düşünüyoruz. Bu konuda elbette Anayasa Mahkemesine gideceğiz." ifadesini kullandı. 

Anayasa Mahkemesinin zamana yayma politikası izlediğini ve hak ihlallerine katkı sunduğunu savunan Özel, milletvekillerinin tutukluluğu, gazetecilerin durumu ve içtüzükle ilgili başvuruları bir an önce görüşülmesi gerektiğini söyledi. /resimler/2017-10/19/1507299364200.jpg

Özel, "Müftülere yetki veren ve süreç içerisinde imamın, hem imam nikahı hem resmi nikah kıyacağı ve kadınlar için büyük güvencesizlik yaratacak bu uygulamaya ilişkin Anayasa Mahkemesine gitmekte bir tereddüt etmeyeceğimiz gibi mümkün olan en kısa zamanda da bunu taşıyacağımızın bilgisini de paylaşmak istiyorum." dedi. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve parti gruplarının Genel Kurulda bir araya geldiğini ve tasarıda, "Türk vatandaşlığının evlenme yoluyla kazanılması" başlıklı kanunda değişiklik öngören 31´inci maddedeki düzenlemenin metinden çıkarılması konusunda mutabık kalındığını kaydetti. 

CHP GRUBUNUN DÜZENLEMEYE TEPKİSİ

TBMM Genel Kurulu´nda dün ´Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve İstanbul ili Eyüp ilçesinin adının Eyüpsultan Olarak Değiştirilmesi ve Nüfus Hizmetleri Kanunu´nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri düzenlendi. Müftülere nikah kıyma yetkisinin verildiği Kanun Tasarısı´nın altıncı maddesi yapılan oylamada kabul edilmesi CHP grubunun tepkisini çekti.

/resimler/2017-10/19/1515386092531.jpg

 

CHP´Lİ SİBEL ÖZDEMİR, ERDOĞAN´IN İSTESENİZ DE İSTEMESENİZ DE BU YASA GEÇECEK? SÖZLERİNİ ELEŞTİRDİ

TBMM Genel Kurulu´ndaki görüşmeler  konuşan CHP´li milletvekili Dr.Sibel Özdemir, ?Ülkemizin öncelikli sorunlarını çözmek ve vatandaşlarımızın öncelikli taleplerini karşılamak yerine talep ve ihtiyaç olmadan, ana muhalefet partisi ve iki muhalefet partisinin Komisyon aşamasındaki tüm itirazlarına rağmen müftülüklere nikâh kıyma yetkisi veren madde Genel Kurul gündemine getirildi ve maalesef yasalaştı? dedi.

?39 MADDENİN 34´ÜNÜ DESTEKLEDİK?

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı´nın 9´uncu maddesi ve müftülere nikâh kıyma yetkisi veren düzenleme üzerine konuşan Özdemir, ?Nüfus hizmetleriyle ilgili kanun tasarısının içerisinde vatandaşlarımızı ilgilendiren evlenme, doğum, ölüm gibi çok önemli konularda düzenlemeler yer almaktadır. Arşiv, evrak yönetimi, tescil işlemleri, nüfus kütüklerinin güvenli şekilde dijital ortamlara aktarılması, yeni teknoloji sistemlerinin kullanılması, özellikle kişisel verilerin güvenliğinin sağlanması konularında vatandaşlarımızın daha iyi, daha kaliteli hizmet almaları konusundaki düzenlemelere elbette karşı çıkmıyor ve destekliyoruz. Tasarının 39 maddesinin 34´ünü destekledik, 4´üne muhalefet şerhimizi çok önemli gerekçeyle birlikte ortaya koyduk. Fakat 6´ncı maddenin tasarıdan çıkarılmasını ısrarla talep ettik.? ifadelerini kullandı. 

?TÜM KESİMLERİN HASSASİYETLERİ DİKKATE ALINMADI?

CHP´li Özdemir, ?Ülkemizin öncelikli sorunlarını çözmek ve vatandaşlarımızın öncelikli taleplerini karşılamak yerine, talep ve ihtiyaç olmadan bir konuda uzlaşıyı ve ortak aklı hâkim kılmadan, bir oldubittiyle ana muhalefet partisi ve iki muhalefet partisinin Komisyon aşamasındaki tüm itirazlarına rağmen müftülüklere nikâh kıyma yetkisi veren tasarının 6´ncı maddesi Genel Kurul gündemine maalesef getirildi. Kadın sorunlarıyla ilgili sahada çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarının, ilahiyat fakültelerinin, kadın ve aile sorunları üzerinde önemli çalışmaları olan akademisyenlerin, belediyelerin ve hatta müftülüklerin dahi görüşü alınmadı. Bizler, ülkemizin ve vatandaşlarımızın öncelikli sorun ve taleplerinin karşılanmasına yönelik iktidar ve muhalefetin karşılıklı uzlaşı ve tam bir mutabakatla gayretlerimizi gerek komisyon gerekse diğer alt komisyon çalışmalarında ortaya koyduk.? diye konuştu.

?MADDENİN GEREKÇESİ ORTAYA KOYULMADI?

Özdemir şöyle konuştu:

 ?İçişleri Bakanı´nın gerekçe olarak belirttiği ?resmî nikâha ulaşılabilirlikleri kolaylaştırmak´ dediği gerekçeyi kanun tasarısının gerekçesinde göremedik. Bu maddenin düzenlenmesiyle ilgili gerekçe açık ve net ortaya koyulmamıştı.  Vatandaşlarımızın öncelikli bir talebinin olmadığını, maddenin Anayasa´ya aykırı olduğunu, Medeni Kanun´la kadınların elde ettiği hakların ellerinden alınacağını, Anayasa´ya göre sorumluluk alanı İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek olan Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı müftülüklere nikâh yetkisinin verilemeyeceğini, daha da önemli olan, toplumda ayrışma ve kutuplaşmalara yol açacağını, farklı din ve mezhepler arasında eşitlik ilkesini zedeleyeceğini gerekçeleriyle ortaya koyduk. Daha birçok konuda muhalefet partileri çekincelerini ortaya koyarak maddenin geri çekilmesini talep ettik. Kamuoyundaki tartışmalar da maddenin tasarıdan çıkarılması yönünde.?.

Düzenleme gündemde tartışılırken Cumhurbaşkanı´nın sarf ettiği ?İsteseniz de istemeseniz de bu yasa Meclis´ten geçecek.´ Sözlerini de  eleştiren Özdemir, ?Tasarı daha Meclis´e gelmeden toplumda büyük bir ayrışmaya yol açtı. Genel Başkanımıza yönelik söylemiş olduğu ?Senin memurlarının lafını Anadolu´da genç dinlemez ama bir hoca efendinin lafını dinler.´ gibi ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı söylemi hiçbirimiz kabul etmiyoruz. Anayasa´ya aykırı olan, toplumumuzda talep ve ihtiyaç olmayan ve ayrışmalara yol açacak olan maddenin tasarıdan çıkarılması gerektiğini bir kez daha dile getirmek istiyorum.? dedi.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu