CHP ADANA MİLLETVEKİLİ İBRAHİM ÖZDİŞ YEREL YÖNETİMLERİ DÜŞÜNÜYOR
SİYASET 25.02.2018 11:50:51 562 0

CHP ADANA MİLLETVEKİLİ İBRAHİM ÖZDİŞ YEREL YÖNETİMLERİ DÜŞÜNÜYOR

CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş´e Türkiye ve Adana´nın gündemi ve gelecek seçimlerle ilgili sorular yönelttik. Özdiş´e ilk seçimlerde ne düşündüğünü sorduğumuzda, ?Ben şuan CHP´nin bir milletvekili olarak mevcut görevimi en iyi şekilde yapmaya çalış

RÖPORTAJ: VAHİT ŞAHİN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, ilk yapılacak olan yerel seçimlerde belediye başkanlığını düşünüyor.

Özdiş ile röportaj yapmak için belirlenen saatte anlaştık. Ve seçildikten sonra seçim bürosunu kapatmayan tek milletvekili diyebiliriz kendisine. Seçim bürosunun dış kapısına geldiğimizde aşağıda okuyacağınız yazısını giriş holüne asmış. İçeri girdiğimizde de ise sanki seçim havası varmış gibi, insan kaynıyor adeta. Girişteki afişin aynısı içerde de var. Yazı önseçim üzerine. Şunları yazmış Sayın Özdiş:

?Parti içi demokrasinin olmazsa olmazı önseçimdir. Önseçim demokrasidir.

TBMM üyeliği ve yere yönetimler seçimlerinde adayların belirlenmesi usulü, partimizin çokça tartışılan konularındandır.

Son yıllarda bütün seçimlerde adaylarımızın neredeyse tamamı merkez yoklaması ile belirlenir hale getirilmiştir. Bu durum, sosyal demokrat parti için kabul edilemez bir durumdur.

Adayların sürekli genel merkezden belirlenmesi, genel merkeze orantısız bir güç sağlamış ve aday olacak herkes gözünü ve dikkatini genel merkeze çevirmiştir.

Ötesinde, parti örgütünün ve üyelerinin hiçbir yetkisi ve ağırlığının olmadığı izlenimi yaratılmıştır. Dolayısıyla aday adayları, kayıtsız, şartsız genel başkana ve genel merkeze bağımlı olmaya yönlendirilmiş ve örgüt çalışmalarıyla halkla iletişim büyük ölçüde aksamış, parti ?atalete? sürüklenmiştir.

Bu nedenlerle, adaylar önseçim yöntemiyle belirlenmelidir Önseçim düzeni, parti disipliniyle parti içi demokrasi arasındaki bağları, duyarlı çizgileri yerli yerine oturtacak bir demokratik eğitim ve kültür uygulamasıdır. Dolayısıyla, ön seçim düzeni partimizin geçmiş seçimlerde aşamadığımız kısırlık kapanından ilk kurtarılacak adımdır.

Önseçimle beslenmeyen bir parti, kitleleri heyecanlandıracak, umut gerçekleştiremez. Önseçimle beslenmeyen bir parti, kendisini  ?iktidar yolculuğuna? hazırlayacak ve çıkaracak öncü kadroları çerçevesinde yeterince toplayamaz. Entelektüel dünyayı ya da enerjiyi seferber edemez.

Önseçimle beslenmeyen bir parti, kendi tükenişini hızlandırmış olur.?

Ne diyelim? Görüşleri tam isabet.

Bu önseçim duyarlılığını ilk soru olarak kendisine sordum. Yanıtı şöyle:

İBRAHİM ÖZDİŞ: Ben her aşamada belediye meclis üyelikleri, belediye başkanlıkları, milletvekilliği hatta ilçe başkanlıkları, il başkanlıkları dahil seçimleri üyeler önseçimle yapmalıdır diye yıllardır söylüyorum. 2014 yılında Seyhan Belediye Başkanlığına ben de aday adayı oldum.16 aday adayı arasından Sayın Zeydan Karalar seçildiler. Kutladık ve önseçimi kazanan Zeydan Beyin yanında olduk ve seçimi kazandık. İlçe başkanları da böyle seçilmelidir. Siyasi partiler yasası buna cevaz vermiyor ama parti içinde böyle bir uygulama yapılabilir.

-PEKİ SAYIN ÖZDİŞ, ÜYELERİN LİSTE BAŞI YAPTIĞI BİR ADAYI ÖRGÜT VE GENEL MERKEZ İSTEMEZ İSE NE OLUR O ZAMAN?

-ÖZDİŞ- Önseçimler blok liste ile değil, çarşaf liste ile olmalıdır. Buradan doğru sonuç çıkacağına inanıyorum.

* Mükemmel bir sonuç çıkmaz ise parti ciddi bir firmayla kamuoyu araştırması yapabilir.

* Parti içinde kanaat önderlerimize sorulabilinir.

* STK´arın görüşleri alınabilir.

Seyhan´da 2014 yılında yaptığımız önseçim sonucuna saygı duyarak 10 yıllık AKP iktidarını nasıl sandığa gömdük ise, bunun tekrarı yapılabilir ve başta büyükşehir belediyesi olmak üzere ilçe belediyeleri yeniden kazanılabilir ve hatta ilçe belediye başkanlıkları sayısı artırılabilir.

-SİZ, MİLLETVEKLLİĞİ Mİ DÜŞÜNYORSUNUZ YOKSA BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPMAYI MI?

ÖZDİŞ- Ben şuan CHP´nin bir milletvekili olarak mevcut görevimi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. Ama ilk seçimlerde yerle yönetimlerde görev almak isterim. Bu büyükşehir olur veya ilçe belediye başkanlığı olur. Bana bu konuda ne görev verilirse görevden kaçmam. Elimi taşın altına koyarım.

Adana´nın sorunları çok. Bu sorunları ortak akılla çözülecek konular. Bu ortak akılı harekete geçirmek gerekiyor. Bu sorunların çözümü için STK´ların çok ciddi çalışmaları var. Elbirliği ile Adana´nın makus talihini yeneceğimizi düşünüyorum. Adana´yı daha yaşabilir, ekonomik, sosyal, kültürel yaşamı memnuniyet verici hale getirebiliriz. Daha iyi hizmetler yapılacağına inanıyorum.

SAYIN ÖZDİŞ BİR DE ÜLKE GÜNDEMİNİ KONUŞSAK? TÜRKİYE NEREYE GİDİYOR?

ÖZDİŞ- Baskın bir seçim olmaz ise 2019 yılı önemli bir yıldır. Ya tek adam diktatörlüğüne gidilecek ya da cumhuriyet değerlerimize sahip çıkacağız. 2019 yılı ülkemiz açısından bir kırılma noktasıdır. Güçlendirilmiş bir parlamenter sistemi için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Bu konuda her türlü bedeli ödemeye hazırız. Bu konuda bir tek kişiyi dahi kaybetme lüksümüz yoktur. Nasıl ki 16 Nisan referandumunda olduğu gibi tüm demokratik güçler bir araya geldiysek ve seçimi kazandıysak yine aynı şekilde tüm demokrasi güçleri daha güçlü bir şekilde yüzde 60´ları geçecek şekilde mücadele etmeliyiz. Tekrar söylüyorum bu konuda tek bir kişiyi bile kaybetme lüksümüz yoktur. Hiç kimseyi ötelemeden bunu yapacak güçteyiz.

16 Nisan´da hayır güçlerinin lokomotifi, amiral gemisi CHP idi. Aynı şekilde CHP olarak bunu devam ettireceğiz. Tek adam iktidarını sandıklara gömeceğiz. Bu güç biz de var mı? Var. 16 Nisan´da bunu başardık. Daha da yükselterek başaracağız.

-SAYIN ÖZDİŞ, SON OLARAK MART AYINDA YAPILACAK OLAN TÜZÜK KURULTAYI İÇİN ÖRGÜTE, MİLLETVEKİLLERİNE GENEL MERKEZ TARAFINDAN BİR TASLAK GÖNDERİLDİ Mİ? YETERİNCE TARTIŞMA ORTAMI SAĞLANDI MI?

-        Duyumlarımıza göre bu hafta başından itibaren tüzük değişikliği taslağı tüm örgütlere gönderilecek. Her an baskın bir seçim yapılabilir. Aslında zaman dar. Ama süre de yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

-        -SAYIN ÖZDİŞ, TEŞEKKÜR EDİYORUZ

-         

 

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu