ÇGC
EĞİTİM 25.08.2023 10:50:00 1351 0

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

ÇGC Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerin makamında ağırlayan Adana Milli Eğitim Müdürü Tevke;‘Gençlerimizi çağın gereklerine uygun mesleklere yönlendireceğiz” dedi.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir ve Yönetim Kurulu üyeleri; Adana İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak’ın Ankara İl Milli Eğitim Müdürü olarak atanmasından sonra Van Milli Eğitim Müdürü iken Adana'ya atanan Hasan Tevke’yi makamında ziyaret etti.

Tevke, ziyaret sırasında Van’da yaptığı uygulamalarda çok başarılı olduğunu belirterek, Adana'da benzer uygulamaları sürdüreceğinin ipuçlarını verdi. Gençlerin, günümüz koşulları ve çağın gereklerine uygun mesleklere yönelmesinin önemine değinen Tevke, Adana’ya yeni geldiğini belirterek, “Geziyorum, herkesi dinliyorum, Adana’yı tanımaya çalışıyorum” dedi.

“ARA ELEMAN SIKINTISI VAR”

Çocukları lise mezunu yapmanın sorunları çözmediğini söyleyen Tevke; “Geldiğim yerde bütün sanayi ve ticaret odaları yetkililerini çağırdım. Mesleki eğitimdeki bütün bölümlerimizi ortaya döktük. 'Arkadaşlar ne istiyorsunuz?' dedim. 'Biz asansör bölümü istiyoruz' dediler, açtık. 'Cep telefonu tamiri istiyoruz' dediler, elektronik bölümü açtık. Mesleki sektörle oturduk hangi alanları istiyorlarsa o alanları açtık. Piyasanın ihtiyacını onlar bilir. Bizim işimiz onların elaman ihtiyacını karşılamak. İş yapmayacak elemanın bir anlamı yok.  Burada da çocuklarımızın istihdam durumuna bakacağız. “O çocukları alalım lise mezunu yapalım” demek, mesele değil. Önemli olan bu çocukları mezun ettiğimizde, istihdam edebiliyor muyuz?  Şu anda bakın ara eleman sıkıntımız var. Bunu gidermek gerek. Bunu yaparken de meslek liselerimizin atölyelerini gezeceğiz. Bu atölyeler yeterli mi, bu cihazlar ve araçlar bu çocuklarımızın eğitimleri için yeterli mi, bunların hepsine tek tek bakılacak ondan sonra yapacaklarımız ortaya çıkacak"diye konuştu.

“OKULLARIMIZ ARGE MERKEZİ HALİNE GELSİN”

Adana'da Milli Eğitimin çok aktif çalışacağına değinen Tevke; geçmişte bilgisayar çağı derken şimdi tarım çağına gelindiğine ifade ederek, “Biz tarım lisesinde ne yaparız? Tarımcılarla bunu görüşüp, konuşalım. Tarım lisesi ile zirai araştırma enstitüsünü bir araya getirelim. Okullarımız bir ARGE merkezi haline gelsin. Çünkü orada akademisyenler var. Bizim çocuklar, bitkilerin seradaki durumlarını, aşıyı nasıl yapacağını, bir hayvana nasıl bakım yapılacağını, nasıl ilaç vereceğini uzmanından öğrensin. Mektepli olsun ama bizim çıraklık, kalfalık, ustalık dediğimiz üç ayak var. Bu üç ayağı da oluşturmamız lazım. Yepyeni meslek türleri var. Gençlerimizin mezun olduklarında meslek sahibi olarak, üretimin ve istihdamın içinde olmalarını sağlayacak bir eğitim sistemi inşa etmeliyiz.

Bunun yanında akla hayale gelmedik bölümler var. Mesala ‘Tıbbı enerjiler’ dediğimiz bir bölüm var. Samsun’da bunun kümelenmesi var. Araç makine parkurunu oluşturmak için çalışıyorum. Platin üretiyor… Ayaklara, kırıklara çakılan platin. Ülkemizde büyük bir deprem oldu. Samsun’daki tesislerden gitti. Kimse size maske de vermez platin de vermez. Bunu biz üreteceğiz. Bunu üretmek var ya emin olun çok zor bir şey değil. Platin malzemesini alıyoruz, siensi çıkartıyoruz, traşlıyor ve sterlize ediyor. Tekstil sektörümüz çok  güçlü ama testil sektöründe bir duraksama var, kurlardan dolayı. İhracata göre o sektörde zayıfladığımız yerden hemen tıbbi aletler sektörünü devreye sokacağız. Hangi bölüm olursa olsun, ışık olan çocukları yetiştireceğiz. Okulun staj saati diye bir şey yok. Çocuklarımız meslek öğrenmek için gerekirse gece bile çalışacaklar. Mesala bizim gazetecilik bölümü öğrencilerini sizin yanınıza göndereceğim. Stajlarını oralarda yapsınlar. Gazetecilik bölümü okullarına gideceğiz oralarda çocuklarla sohbet edeceğiz. Bakacaksınız şu çocukta ışık var, yetiştireceksiniz. Matbaalar genelde gece çalışır eğer akşam çalışmayı göze almıyorsan o zaman matbaacılık bölümünü niye tercih ediyorsun? Bu işi yapacaksan gece çalışacaksın. Akşam çalışmayı göze almıyorsan o zaman niye matbaa bölümünü seçtin? Niye o işi yapıyorsun? Bu işi yapacaksan gece çalışacaksın. Gece bekçisi adamı gündüz çalıştırmak gibi bir şey bu ya.

Veliler elini taşın altına koyacak. ‘Çocuğum doktor olacak. Avukat olacak’ demeyecek. Bıraksınlar bize. Eli yüzü yağlı, pis içinde meslek de öğrensinler. Bizler elimizden ne geliyorsa sonuna kadar yapacağız” diye konuştu.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir de ziyaret sırasında yaptığı konuşmada; ustalık-çıraklık ilişkisinin çok önemli olduğunu, birçok sektörde ara eleman sıkıntısı yaşandığını, bu yüzden birçok geleneksel el sanatının yok olmaya yüz tuttuğunu belirterek; Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek her projeye destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Ziyarette, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir ile Başkan Yardımcısı Mehmet Serbes, yönetim kurulu üyeleri Mutlu Mete, Süreyya Uri ve Çetin Ulucan yer aldı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı