ÇGC, “24 Temmuz bayram değil Mücadele günüdür”
GÜNDEM 24.07.2023 13:22:00 793 0

ÇGC, “24 Temmuz bayram değil Mücadele günüdür”

“Basını ekonomik ve siyasi sansürle kuşatılan milletler, prangaların gölgesinde yaşar.”

Ekonomik kuşatma altında yaşam mücadelesi veren gazeteciler; 24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışı’nın 115.Yıldönümü” nedeniyle, Atatürk Anıtı’nda bir araya geldi.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen etkinlikte, Atatürk Anıtı’na çelenk konulup, Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşları’nın yanı sıra Basın Şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Daha sonra ÇGC Başkan Vekili Sefa Saygıdeğer, Başkan Yardımcıları Dilek Akın, Hüseyin Arat ile Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Özke, Mali Sekreter Süreyya Uri  ve Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Ulucan tarafından anıta çelenk konuldu.

Gazeteciler Atatürk Parkı’nın ardından Basın Anıtı’na geçti. Burada da yapılan saygı duruşunun ardından, ÇGC Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan günün anlam ve önemini belirten açıklama, Başkan Vekili Sefa Saygıdeğer tarafından okundu.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi;

“24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” dolayısıyla hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Bilindiği gibi 24 Temmuz 1908 tarihinde basında sansürün kaldırılması ile demokrasi ve özgürlük yolunda önemli bir adım atılmış, böylece haber alma özgürlüğünün dönüm noktası olan 24 Temmuz günü de ülkemizde, “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlanmaktaydı.

Tabii bu kutlama günümüzde artık kutlama değil direniş günü olarak anılmaktadır. Çünkü personel ve matbaa maliyetlerinin de artmasıyla ekonomik kuşatma altında boğulan gazeteciler, bir de siyasetçilerin kişisel kapris ve yersiz sansürlerine karşı yaşam mücadele vermektedir.

Artık sansürlere bir son verilmesini istiyoruz. Türkiye’nin de çağdaş ülkelerdeki gibi ifade ve basın özgürlüğünün evrensel standartlara ulaştığı günleri görmesini diliyoruz. Büyük bir ekonomik girdabın içinde kıvranan basın sektörünün bu girdaptan çıkması adına kalıcı ve ciddi önlemler alınmasını arzuluyoruz. 

Unutulmamalıdır ki; 

Basını ekonomik ve siyasi sansürle kuşatılan milletler, prangaların gölgesinde yaşarlar. Katılımızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.”

Daha sonra ÇGC Başkanvekili Saygıdeğer ve Adana Barosu Başkan Yardımcısı Av.Miyesser Ersalan Önenli ile genç gazeteciler tarafından Basın Anıtı’nda bulunan Özgürlük Meşalesi yakıldı.

Etkinliğe katılan gazetecilerin toplu fotoğraf çekiminin ardından tören sona erdi.

Törene; Adana Barosu Başkan Yardımcısı Av.Miyesser Ersalan Önenli de katıldı. Av.Önemli yaptığı açıklamada; 24 Temmuz 1908 tarihinin basından sansürün kaldırıldığı tarih olduğunu belirterek, “Günümüzde mesleklerini yaptıkları için tutuklanan, “rahatsız edici yazılar yazdıkları için” bir telefonla işlerine son verilen gazetecilerin ve basın çalışanlarının olduğunu görüyoruz. Mezara konulmak istenen gazetecilik mesleği, iletişim çağında sosyal medya mecrası ile yeniden hayat bulmaya çalışmaktadır. 

Yeni haber mecralarının artması ve bu özgürlük alanının gelişmesine dair umutlar, bugün kutladığımız bayramı anlamlı kılmaktadır. Habere ulaşma ve haberi okuyucuya ulaştırma çabalarında daha özgür ve sansürsüz yarınlar dileklerimizle, tüm basın emekçilerinin 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı kutlu olsun!” dedi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı