“CEYHAN NEHRİ
GÜNDEM 9.12.2022 19:07:00 1271 0

“CEYHAN NEHRİ'NDEKİ KİRLİLİK AOSB’DEN KAYNAKLANMIYOR”

AOSB’DEN KAMUOYUNA DUYURU: “KIRMIZI ÇİZGİMİZ ÇEVRE. 509 KİLOMETRELİK CEYHAN NEHRİ GÜZERGAHININ HER NOKTASINDA KİRLİLİĞİN OLUŞMA İHTİMALI VAR”

Son günlerde, Ceyhan Nehri’nde yaşanan ve balık ölümlerine yol açan kirliliğin, bazı basın yayın organlarında, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgemizden kaynaklandığına dair yayınlanan haberler nedeniyle AOSB yönetimi kamuoyuna açıklama yaptı.

KİRLİLİĞİ AOSB İHBAR ETTİ
Bazı basın yayın kuruluşlarının hiçbir belgeye ya da resmi rapora dayanmaksızın sadece kanı ve gözlemlerle yaptıkları haber nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, “Kirlilik bölgemiz tesislerinden kaynaklanmadığı gibi konuyu ilgili mercilere ihbar eden AOSB Bölge Müdürlüğümüzdür” denildi.

AOSB Bölge Müdürlüğü’nce yapılan kamuoyu duyurusunda, “Ceyhan Nehri’ndeki suyun kirli olduğu ve balık ölümlerinin gerçekleştiği tarafımızca tespit edildikten sonra gerekli araştırama yapılmış ve bunun tesislerimizin doğusundan gelen kirli sudan kaynaklandığı tespit edilerek, ilgili idareye durum hızlıca bizzat AOSB Bölge Müdürlüğümüz tarafından bildirilmiştir” ifadelerine yer verilerek, şunlar kaydedildi:

“Söz konusu Ceyhan Nehri’ndeki kirliliğin kaynağı OSB’miz olmayıp, Arıtma Tesisimiz mevzuata uygun olarak çalıştırılmakta ve çevrenin korunmasına yönelik önlemler tarafımızca hassasiyetle alınmaktadır.”

ARITMADA ÖRNEK TESİS
“OSB’miz Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgelerinden birisi olmakla birlikte Atık Su Arıtma Tesislerimiz de gerek donanımı, gerekse teknolojisi ve kapasitesiyle Türkiye’nin en iyileri arasındadır. Arıtma işlemlerinde literatüre uygun kriterleri ve çevreye duyarlılığı ile örnek bir tesise sahibiz” bilgisinin paylaşıldığı açıklamada şöyle:

“SAIS İLE 365 GÜN 24 SAAT ONLİNE İZLENİYORUZ
Bölgemizde; 488 parselde üretim yapan 386 firmamıza hizmet veren Atıksu Arıtma Tesislerimize gelen kirli su, arıtıldıktan sonra alıcı ortalama deşarj edilirken Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Tablo-19 standartları harfiyen uyulmaktadır. Ayrıca, tesisimiz yönetmelik hükümlerine uygun olarak Sürekli Atık Su İzleme Sistemleri (SAIS) ile 365 gün 24 saat online olarak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızca denetlenmektedir. 

KIRMIZI ÇİZGİMİZ ÇEVRE
Katılımcılarımıza sürdürülebilir tüm üretim imkânlarını sunarken kırmızı çizgimiz çevrenin korunmasıdır. Bu kapsamda, çeşitli projeler hayata geçirmekte, yeşil alanlar ağaçlandırılmakta, her yıl tüm tesislerimizden periyodik aralıklarla atık su numuneleri alınarak, kirlilik oranlarını kayıt altında tutup, bir önceki yıla oranla azalan sanayi kuruluşlarımızı ödüllendirilmektedir. Bunun yanı sıra  “Verimlilik ve Sürdürülebilirlik” yarışmaları ile AR-GE ve İnovasyon yarışmaları da düzenlenerek, katılımcılarımıza farkındalık oluşturulmaktadır.

İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesini veya minimize edilmesini, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesine sahip olan AOSB’miz, Sıfır Atık Belgesine sahiptir. Bu kapsamda, bugüne kadar 21.169,438 ton atığı değerlendirip geri kazanımını sağlamıştır. 

CEYHAN NEHRİ 509 KM UZUNLUĞUNDA
Sonuç olarak; uzunluğu 509 km olan, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinin 3 km Güneydoğusundaki Pınarbaşı Mevkii'nden doğan ve Elbistan'ın ortasından geçen Ceyhan Nehri, Çukurova’da geniş bir delta oluşturup Akdeniz'e dökülmektedir. Dolayısıyla 509 kilometrelik güzergâh boyunca her noktadan bu kirliliğin oluşma ihtimali vardır.  Ancak, bizim bildiğimiz tek bir şey var ki o da kirliliğin kesinlikle AOSB'mizden kaynaklanmadığıdır.

Doğa ve çevreye saygı misyonuyla hizmet veren AOSB’mizin, söz konusu kirlilikte en ufak bir ilgisi bulunmamaktadır. Rutin tahlillerimiz düzenli olarak yapılmakta ve raporlanmaktadır. Kamuoyuna İlanen Duyurulur.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı