Çevreciler, Sinop Nükleer Santrali’nin kapatılması için dava açtı
GÜNDEM 14.10.2020 13:41:00 783 0

Çevreciler, Sinop Nükleer Santrali’nin kapatılması için dava açtı

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, Sinop NGS ÇED iptal davasını açtıklarını söyledi.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal , “Sinop Nükleer Santral projesi derhal iptal edilmeli, iklim krizine bağlı iklim felaketleri gezgen ekosistemini radyoaktif kirliliğe uğratmadan önce dünyadaki bütün nükleer santraller derhal kapatılmalıdır” dedi.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, Sinop NGS ÇED iptal davasını açtıklarını söyledi.

Atal, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “ÇED süreci hukuksuz ve kanunsuz olarak sürdürülen ( Akkuyu nükleer santralinden sonra ikinci büyük)  halk sağlığı ve milli güvenlik tehdidi  olan Sinop Nükleer Santral projesine karşı DAÇE , EGEÇEP , Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği , Çan Çevre Derneği , Yeşil Artvin Derneği ,Ordu Çevre Derneği , Adana Tabip Odası ,Tekirdağ Tabip Odası ve 6 yurttaş  olarak Çevresel Etki Değerlendirme Raporunun İptali davasını açmış bulunuyoruz” dedi.

TEİAŞ verilerine göre %35,  Cumhurbaşkanlığı ve Enerji Bakanlığı verilerine göre %31  enerji arz fazlası bulunan Türkiye’nin Sinop NGS'den üretilecek elektriğe ihtiyacının olmadığını ifade eden Atal, şöyle devam etti:

“ 2011 yılında Japonya Fukushima nükleer faciası sonrası, WHO ( Dünya Sağlık Örgütü ) tarafından nükleer kazayla -nükleer santralle direk bağlantısı  kurulan tek kanser türü olan troid kanseri, Fukushima hastanesi kayıtlarına göre   çocuklarda  500 kat artmış, yetişkinlerde ise 29 kat artmıştır. Bu nedenle açılan davaya  , müvekkil davacılar yanında müdahil davacı olarak katılması için davanın sağlık bakanlığına  ihbarı talep edilmiştir. Fukushima Nükleer Felaketinin Japonya'ya  maliyetinin 600 milyar doları aşacağı, bu maliyetin 1 trilyon dolara kadar yükseleceği hesaplanmıştır. Bu nedenle açılan davaya  , müvekkil davacılar yanında müdahil davacı  olarak katılması için Hazine Ve Maliye Bakanlığı , Tarım Bakanlığı , Kültür Ve Turizm Bakanlıklarına davanın  ihbarı talep edilmiş, dava dosyasında toplumsal maliyet analizi de istenmiştir. İklim krizi çağında , iklim değişikliğinin depremleri ve doğal afetleri tetiklediği bilimsel olarak ispat edilmiş olup , gezegende hiçbir karasal alan nükleer santral kurmak ve işletmek için güvenli olmadığı gibi; yine iklim değişikliği nedeniyle  yaklaşık 500 milyon insanın 10-20 yıl içinde  Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan  göç edeceği beklenmekte olup sınırlarımıza dayanacak 10 milyonlarca iklim mültecisinin yaratacağı güvenlik riski nedeniyle Türkiye'de nükleer santral kurulması milli güvenliğimizi tehdit etmektedir. bu nedenle açılan davaya, müvekkil davacılar yanında müdahil davacı olarak katılması için cumhurbaşkanlığı ve milli güvenlik kuruluna davanın ihbarı talep edilmiştir.”

Sinop NGS ÇED  sürecinin hukuka ve kanuna aykırı olarak yürütüldüğünü kaydeden Atal, “TBB çevre komisyonu üyeleri olarak 6.02.2018'de  gittiğimiz Sinop NGS "halkın katılımı toplantısına" avukatlar ve halk olarak içeriye alınmayınca, polis barikatının önünde 168 yurttaşın ve 3 avukatın imzasıyla bu hukuksuzluk  tutanak altına alınmış ve tutanağın bir örneği de açılan davamıza eklenmiştir.Sinop NGS ÇED'inin dayanağı olan Halkın katılımı toplantısı halk olmadan yapılmıştır.  kanunsuz HKT üzerinde hazırlanan çed raporu ve bakanlık onayının hiçbir hukuki geçerliliği  olmayıp, hukuken yok hükmündedir. Sinop NGS ÇED raporunda iklim krizine bağlı göçlerin yaratacağı milli güvenlik sorunu, iklim değişikliğinin yarattığı jeolojik -hidrolojik -klimatolojik destabilizasyon  nedeniyle dünyada hiçbir kara parçasının nükleer santral kurmak -işletmek için güvenli olmadığı yönündeki bilimsel gerçeklikler  değerlendirilmemiş, nükleer nedeniyle  gelecekte yaşanacak bütün sorunlar görmezden gelinmiştir” dedi.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, “Sinop nükleer santral projesi derhal iptal edilmeli , iklim krizine bağlı iklim felaketleri gezgen ekosistemini radyoaktif kirliliğe uğratmadan önce dünyadaki bütün nükleer santraller derhal kapatılmalıdır” ifadelerinde bulundu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı