ÇEVRE KANUNU
SİYASET 30.03.2023 11:32:00 737 0

ÇEVRE KANUNU'NDA DÜZENLEMELER İÇEREN TEKLİF TBMM GENEL KURULUNDA

CHP'li Aydın, teklifin maddeleri arasında yer alan kıyı dolgu alanlarının altına otopark yapılmasıyla ilgili "bu alanlara otopark yapmanın ileride oluşacak deprem ve tsunamilerde büyük can kayıplarına sebep olabileceği" uyarısı

Genel Kurul’da görüşmeleri devam eden Teklifin birinci bölümünde yer alan 7 maddesi kabul edildi. 
Kabul edilen maddelere göre; İleri teknoloji sera işletmelerinin yer alacağı Adana Karataş Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacak. Gemilerden kaynaklanan yasa dışı boşaltımlarda, 100 bin grostondan büyük tanker, gemi ve diğer deniz araçları için idari para cezası miktarı, 100 bin groston esas alınarak hesaplanacak.
TBMM Genel Kurulunda Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerine başlandı.

Teklifin tümü üzerine konuşan İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, millet yararının ve kamu çıkarının alenen göz ardı edildiği bir teklifle karşı karşıya olduklarını, uyarı ve düşüncelerinin dikkate alınmadığını söyledi.

Teklifle kıyılardaki dolgu alanlarında otopark ihtiyacını karşılamak amacıyla yer altı otoparkı inşa edilebilmesi için düzenleme yapıldığını aktaran Çelik, "Maddede ifade edilen açığa çıkmayan yer altı otoparkının güvenliğine, maliyetine, yerine ve zamanına ilişkin belirsizliğin olduğunu üzülerek görüyoruz. Bu hususlar detaylı bir şekilde izah edilmeden, etki-fayda analizi yapılmadan ilgili maddenin geçirilmek istenmesi 'Acaba yeni rant alanlarına kapı mı aralanıyor?' sorusunu akıllara getirmektedir. Ayrıca burada doğa ve çevre hassasiyetini bir kenara koyup taşıt ve trafiği önceleyen bir iradenin yansımalarını görüyoruz. Anlıyoruz ki her yeri betonlaştıran, rant ve çıkar dışında gözü bir şey görmeyen AKP, şimdi de yer altı otoparkları üzerinden yeni icraatlar peşindedir." değerlendirmesinde bulundu.

Kılıç, teklifin milletin esas sorunlarına çare olmaktan uzak, yetersiz, belirgin hukuki hatalar, anlaşılmaz hükümlerle dolu bir teklif olduğunu iddia etti.

MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, çevre konusunun oldukça dinamik bir süreç olduğunu işaret ederek "Bütün çabamız çevre mevzuatının temelini oluşturan Çevre Kanunu'nu gelişen ve değişen dünyayla uyumlu kılmaktır. 27’nci Yasama Dönemi'nde Çevre Kanunu'nda üç kez kapsamlı düzenlemeler yaptık. Hava yönetimi, su ve atık yönetimi, denizcilik faaliyetleri, kimyasalların yönetimi, iklim değişikliğiyle mücadele gibi birçok konuda önemli reformları el birliğiyle hayata geçirmiş olduk." diye konuştu

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise 20 yıllık AK Parti iktidarında ekolojik, toplumsal ve iktisadi olarak büyük bir yıkım yaşandığını iddia etti.

Yerlilik ve millilik adına yıkım politikalarının ve sonuçlarının meşrulaştırılmaya çalışıldığını savunan Çepni, "Çevre ve ekoloji siyasetin tam olarak merkezinde. Bu yeni gelen düzenlemeyle de yeni yıkım projelerine tanık oluyoruz. Ülke seçim sürecine girmiş ama AKP büyük bir telaşla yeni yasalar getirmeye çalışıyor. Çünkü aynı zamanda bunlar bir seçim yatırımı." ifadesini kullandı.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın ise teklifin maddeleri arasında yer alan kıyı dolgu alanlarının altına otopark yapılmasıyla ilgili "bu alanlara otopark yapmanın ileride oluşacak deprem ve tsunamilerde büyük can kayıplarına sebep olabileceği" uyarılarında bulunduklarını belirtti.

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremleri anımsatan Aydın, bunun uygulamaya geçilmesi durumunda can kayıplarının önünün açılmış olacağını kaydetti.

Aydın, "Şimdi sormak lazım 50 bin yurttaşımız hayatını kaybetti, sorumlusu kim? İnsanlara çadır, yardım malzemesi götürülemedi. Bunun sorumlusu kim? GSM operatörleri çalışmadı, insanların, yakınlarına attığı mesajlar günler sonra ulaştı, hepimiz o mesajları dinlerken ağladık. Peki, o yurttaşların bir kuzu kadar hakkı yok muydu? Niye bir kişi istifa etmedi? Neden Kızılayın çadırlarını parayla satan Kızılay Başkanı istifa etmedi?" ifadesini kullandı.

Teklifin kabul edilen maddelerine göre, peyzaj mimarı ve iç mimarlar da Devlet Memurları Kanunu'nun "teknik hizmetler sınıfı"na dahil edilecek.

Gemilerden kaynaklanan yasa dışı boşaltımlarda, 100 bin grostondan büyük tanker, gemi ve diğer deniz araçları için idari para cezası miktarı, 100 bin groston esas alınarak hesaplanacak.

5 bin grostondan büyük gemilerin evsel atık sular ile katı atıklarından kaynaklanan kirliliklerde uygulanacak cezalarda ise kirliliğin niteliği ve kirli balast suları için uygulanan cezalar esas alınacak.

Düzenlemeyle Adana Karataş Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacak. OSB'de sebze ve meyve üretiminin teşvik edilmesi ile ekosisteme zarar verilmeden var olan potansiyelin üretime kazandırılabilmesi için ileri teknoloji sera işletmeleri inşa edilecek.

İl özel idareleri ile sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasına sahip oldukları şirketler tarafından Avrupa Birliği ile katılım öncesi mali işbirliği kapsamında desteklenen projelerin finansmanı için yapılan borçlanmalar, çok taraflı yatırım ve kalkınma bankaları ile yabancı devlet kuruluşlarından doğrudan veya İller Bankası Anonim Şirketi aracılığıyla yapılan borçlanmalar, "Faiz dahil iç ve dış borç stok tutarı, en son kesinleşen bütçe gelirleri toplamının yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarını aşamaz." kısıtlamasına tabi olmayacak.

Bu arada AK Parti'nin kabul edilen önergesi ile kıyıda otopark ihtiyacının karşılanması için yeraltı otoparkı yapılabilmesini düzenleyen madde tekliften çıkarıldı.

Meclis Başkanvekili Haydar Akar, teklifin birinci bölümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birleşime ara verdi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı