ÇEVİKÖZ,
SİYASET 4.02.2022 11:23:00 621 0

ÇEVİKÖZ,"ŞUSA BEYANNAMESİNİ OLULU BULUYORUZ"

"Hem 3 Şubat Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın son anlaşmalarının imzalanması olan 18'inci yıl dönümünde bu belgenin gündemimize gelmesini tekrar çok olumlu bulduğumu söylüyorum"

CHP İstanbul Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Ünal Çeviköz’ün, TBMM Dışişleri Komisyonunda görüşülen Şuşa Beyannamesi’ne ilişkin konuşması şöyle:     
"Sayın Başkan, çok teşekkür ederim.
Sayın Bakan Yardımcısına verdiği bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Millî Savunma Bakanlığımızın yetkililerini ve Dışişleri Bakanlığının yetkililerini de hoş geldiniz diyerek saygıyla selamlıyorum.
Değerli arkadaşlar, Sayın Başkan; bugün çok önemli bir gün, tarihi itibarıyla önemli bir gün; bugün 3 Şubat, bugün, Azeri petrolünü Türkiye ve dünya pazarına ulaştıracak Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi'yle ilgili, kredi ve boru hattı geçişinde ev sahipliğiyle ilgili son anlaşmaların Bakü'de imzalanmasının 18'inci yıl dönümü, biliyorsunuz ondan bir sene sonra da Bakü-Ceyhan Boru Hattı petrol akıtmaya başladı. Onun için Şuşa Beyannamesi'nin bugün Komisyonumuza gelmesi hakikaten tarihî bakımdan büyük bir önem taşıyor. Şuşa Beyannamesi, aslında, bir siyasi beyanname, içinde biliyorsunuz daha evvel Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanmış olan birkaç tane belgeye atıf var. Bunlardan bir tanesi, 9 Şubat 1994 tarihinde imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Dostluk ve Çok Yönlü İşbirliğinin Geliştirilmesine İlişkin Anlaşma ve yine, aynı gün Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında İşbirliği ve Karşılıklı Yardımlaşma Protokolü, ayrıca, 16 Ağustos 2010 tarihinde imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşması. Bu 3 belgeye zaten bu Şuşa Beyannamesi'nin girişinde yer veriliyor ve bu beyannamenin de bunlara dayanarak oluşturulduğu ve imzalandığı anlatılıyor. Bu beyanname de bu bahsettiğim 3 belgedekinden farklı bir şey yok. Dolayısıyla, aslında, daha evvel imzalanmış olan bu belgelerin teyidi, tekrarı ve güçlendirilmesi maksadıyla yapılmış bir siyasi beyanname; o bakımdan bunu böyle anlamak gerekir. Tabii, bunun içinde önemli birtakım atıflar var; özellikle 13 Ekim 1921 Kars Antlaşması'na iki tarafın sadık olduğunu bir kez daha vurgulamaları, Kafkasya'daki diğer komşularımız açısından da bir örnek teşkil etmelidir çünkü 1921 Kars Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan evvel Türkiye'nin doğu sınırlarının ve Kafkasya sınırlarının belirlenmesi açısından, ayrıca içindeki Nahçıvan'la ilgili ek protokol uyarınca da Nahçıvan'ın Türkiye tarafından bir tür garantörlük olarak yorumlanacak olan güvenliğini sağlaması açısından önemlidir; bu atıf fevkalade isabetli olmuş.
Ben, Bakü'de büyükelçi olarak görev yaptığım için merhum Haydar Aliyev'in Türkiye ile Nahçıvan arasındaki ilişkileri ne kadar önemsediğini çok iyi bilirim. Nahçıvan ile Azerbaycan karasının, daha doğrusu Azerbaycan topraklarının Nahçıvan'la birleştirilmesinin de onun için ne kadar önemli bir fikir olduğunu o dönemden hatırlatırım. Rahmetli Haydar Aliyev, hep derdi ki: "Bizim buradan -Zengezur Koridoru olarak metinde de o şekilde atıfta bulunulan- koridorun sağlanması yani Nahçıvan ile Azerbaycan'ın birleşmesi Türkiye ile Türk dünyasının birleşmesi anlamına gelecektir." Dolayısıyla, bu anlaşmada, bu beyannamede, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti'nin topraklarının birleştirilmesinin öne çıkartılması ve 9 Kasım 2020 tarihinde imzalanan Ateşkes Anlaşması'nın şartlarından biri olarak da bunun takibi, bence fevkalade isabetli olmuş. Tabii, buna paralel olarak Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki savaştan sonra imha edilmiş olan Kars-Nahçıvan demir yolunun Ermenistan toprakları üzerindeki bölümünün ve Nahçıvan'da olan bölümünün de yeniden imarı bu koridorun tamamlanması açısından büyük önem taşıyor. Bunların hepsi ileriye dönük olarak sadece bizim, Türkiye'nin Asya Kıtası'yla veya Doğu'yla ilişkileri açısından değil, aynı zamanda yine her iki devletin de önemsediği Türk devletleri teşkilatının bütünlüğü açısından da fevkalade büyük bir önem taşımaktadır. 
Bu bakımdan, Şuşa Beyannamesi'ni olumlu bir belge olarak görüyoruz. Hem 3 Şubat Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın son anlaşmalarının imzalanması olan 18'inci yıl dönümünde bu belgenin gündemimize gelmesini tekrar çok olumlu bulduğumu söylüyorum hem de merhum Haydar Aliyev'in ruhu şad olsun diyorum. 
Çok teşekkür ederim. "

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı