EKONOMİ 26.07.2023 11:09:00 688 0

"ÇALIŞMA SAATLERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ"

Türk TORAKS Derneği aşırı sıcaklar nedeniyle çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi için “açık çağrı” da bulundu.

Türk TORAKS Derneği olarak “yetkililere açık çağrımızdır” ifadeleri ile yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Ülkemizin çoğu bölgesinde, son günlerde akut vadede ciddi dereceye varan sıcak çarpması olaylarına, kronik vadede de birçok öldürücü hastalığa zemin hazırlayan ve hatta direkt olarak ölümlere de neden olan aşırı sıcaklıklar yaşanmaktadır. Acil servis başvuruları ve hastaneye yatışlarda ciddi artışlar gözlenmektedir. 
Boğaziçi üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş’in tahminlerine göre, Türkiye’nin batı ve güney bölgelerinde etkili olan sıcak hava dalgasının, kuvvetlenerek kuzeybatı Afrika’dan Orta Akdeniz, Balkanlar ve Ege Denizi’ne doğru sokulan sıcak hava kütlesinin etkisiyle Temmuz ayı sonuna kadar şiddetini giderek artırarak etkili olması beklenmektedir. Batıdan başlayarak Türkiye’nin çok büyük bir bölümünde olasılıkla normallerinden 2-8°C daha yüksek sıcaklıklar olacağı ve günlük en yüksek hava sıcaklıklarının 24 ve 25 Temmuz’da görüleceği, bazı illerde 40°C’nin üstüne çıkacağı ve genel olarak 38- 45°C aralığında olabileceği öngörülmektedir. Ağustos ayında hava sıcaklığının Akdeniz kıyılarında mevsim normalleri civarında, iç ve doğu kesimlerde mevsim normallerinin 1-2°C üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normallerinin 0,5-1°C üzerinde seyredeceği beklenmektedir. Bu tahminler El Niño etkisi göz ardı edilerek yapılmıştır, yani daha yüksek olacağını söylemek yanlış olmaz ve etkisi de küçümsenmemelidir. 31°C’nin üzerinde, mevsim normalleri üstüne her bir birim sıcaklık artışı ile toplumda özellikle riskli gruplar (bebekler, 5 yaş altı çocuklar, 50 yaş üzeri erişkinler, gebeler, kadınlar, dış ortamda çalışanlar, ek hastalığı olanlar, bakım hastaları gibi) giderek artan tehlike ile karşı karşıyadır. 
Türkiye genelinde mevsimlik tarım, peyzaj ve inşaat işçileri başta olmak üzere 11.00-16.00 saatleri arasında direkt güneşe maruz kalacak şekilde, uzun mesai saatleri boyunca, uygun olmayan mola şartları ve sürelerinde çalıştırılan pek çok iş kolu vardır. 
Avrupa’yı etkileyen sıcak hava dalgası nedeniyle İtalya’da bu hafta sonu 16 kentte kırmızı alarm ilan edilmiştir. Sağlık Bakanlığı bu kentlerde saat 11:00-18:00 arasında güneşe çıkmaktan kaçınılması uyarısı yapmıştır. İngiltere'de Oxford Üniversite’sinde yapılan bir araştırma, iklim değişikliğinin getirdiği "rahatsız edici" sıcakla başa çıkmak için çalışmaya erkenden başlamak gerektiğini ortaya koymuştur (06:00-14:00 ve rahat giyim). Dükkan sahibi esnaflar için de 14:00-18:00 arası dükkanlarını kapatmaları ve 18:00 sonrasında yeniden açmaları önerilmiştir. Yunanistan'da hava sıcaklıklarının 43°C’yi bulduğu başkent Atina'da uzaktan çalışma tavsiye edilmiş, evlere paket servis hizmeti ise aşırı sıcaklar nedeniyle 12:00-17:00 saatlerinde durdurulmuştur. Birçok kamu kurum ve kuruluşunda randevular aralıklı olarak başka tarihe ertelenirken; çoğu kurum ve kuruluşta işe geliş ve dönüş saatleri esnetilmiştir. 
Avrupa ülkeleri tarafından alınan önlemler ve ülkemizdeki mevcut durum ışığında yetkili kurumlara, bu kadar riskli bir ortamda izin tanımını güncellemeyi, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından gerekli düzenlemeleri yapmayı, iş saatlerine müdahale etmeyi ve bunu denetlemeyi öneriyoruz.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı