Çalışma Bakanı’na İşçi Direnişleri Hakkında Soru Önergesi
SİYASET 30.12.2022 12:32:00 1638 0

Çalışma Bakanı’na İşçi Direnişleri Hakkında Soru Önergesi

Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ,İşçiler; gelir dağılımındaki adaletsizliğe, kötü çalışma koşullarına, düşük ücretlere, işten çıkarmalara karşı Türkiye'nin birçok yerinde direnişe geçtiler” dedi.

Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları konuyu cevaplanması istemi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e ilettiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

Hatimoğulları , “Astronomik zamlar ve fiyat artışları, yüksek enflasyon karşısında ücretleri eriyen emekçiler, insanca yaşayabilecek oranda ücret artışı talep etmektedir. İşçiler; gelir dağılımındaki adaletsizliğe, kötü çalışma koşullarına, düşük ücretlere, ücretlere yapılan düşük zamlara, işten çıkarmalara karşı Türkiye’nin birçok yerinde direnişe geçmiştir. Tekstilden, metal işçisine; madencilik işçisinden, lojistik işçisine kadar çok çeşitli sektörlerden emekçilerin kendilerine dayatılan sefalet ücretlerine ve enflasyon altındaki zam oranlarına karşı sesi yükselmiştir” dedi.

Hatimoğulları şunları kaydetti:,

”Şanlıurfa TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu’nda Nakliyat İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan, Eskişehir’de bulunan Atışkan Alçı’da, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde faaliyet gösteren Nersoy Tekstil’de, İZBB tarafından hakları gasp edilerek işten çıkarılan, Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Turkuaz tekstilde sendikalaştığı için işten atılan Öz İplik-İş üyesi, Kocaeli Kartonsan fabrikasında, Pulver Kimya’da Petrol İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılmalar nedeniyle, İzmir Torbalı’da bulunan Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet yürüten Euroserve Hizmetleri AŞ’de, Polyak Madencilik’te, Ağaç AŞ.’de ve Kocaeli Bekaert’de işçilerin direnişleri sürmektedir.

Bu bağlamda; 

1. Birçok şehirde direnişte olan işçilerin taleplerini biliyor musunuz? Yaşanan hak ihlallerini ve işçilerin taleplerini bizzat işçilerden öğrenmek üzere girişiminiz olmuş mudur? 

2. İşçilerin içinde bulunduğumuz ekonomik kriz koşullarında geçim maliyetlerini karşılayabilmek üzere istedikleri zam oranını alabilmeleri için Bakanlığınızca girişimde bulunulmuş mudur?

3. İşçilerin sendikalaştıkları için işten çıkarılmaları konusunda Bakanlığınızın işverenlere dönük yaptırımları var mıdır? Varsa nelerdir? 

4. Sendika üyesi olduğu ya da hak aramak için eylemlerde bulunduğu gerekçesi ile işten çıkartılan işçilerin işe iadelerini sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır?

5. Sendikaya üye olma hakkı başta olmak üzere sendikal haklara dönük yasadışı uygulamaların önüne geçmek için çalışmalarınız var mıdır?

6. Çalışma saatleri ve koşullarının, işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri esas alınarak düzenlenmesi ve denetlenmesi için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?

7. Kuralsız ve güvencesiz çalışmanın baskın istihdam biçimi halini almış olması ve asgari ücretin çalışanlar için temel ücret haline gelmesi konularında Bakanlığınızın üzerinde çalıştığı düzenlemeler var mıdır?

8. Kimi işyerlerinde işçilerin asgari ücretin altında çalıştırıldığı iddiası araştırılmakta mıdır? Bunu engellemek için önleyici tedbirler alınmakta mıdır? “

(vş)

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı