BU YIL DA ?BÜYÜK FELAKET´ DİYEN TRUMP´A, ?AKLI SELİM? UYARISI
DÜNYA 25.04.2018 14:17:38 228 0

BU YIL DA ?BÜYÜK FELAKET´ DİYEN TRUMP´A, ?AKLI SELİM? UYARISI

1915 olaylarının anma günü olarak kabul edilen 24 Nisan´da yayınladığı açıklamada ?Meds Yeghern´ ifadesini kullananan Trump´a Dışişleri Bakanlığı verdiği yanıtta, ?Açıklamada yer alan yanlış ifadeleri ve sübjektif tarih yorumunu reddediyoruz´ denildi

Açıklamada ?Bugün büyük felaketi yani 20´nci yüzyılın en büyük kitle kıyımlarından birini, Osmanlı İmparatorluğu´nun son yıllarında 1,5 milyon Ermeni´nin tecrit edilmesini, katledilmesini ya da ölüme yürümesini anıyoruz. 1915´teki korkunç olayları hatırlıyor ve hayatlarını kaybedenlerin yasını tutuyoruz?ifadelerine yer verildi.

Trump, açıklamasında ?Osmanlı İmparatorluğu döneminde ABD Büyükelçisi Henry Morgenthau gibi şiddeti sona erdirmek için çalışan Yakın Doğu Yardım Fonu aracılığıyla para toplayıp kurtulanlara yardım eden ve yeni hayatlar kurmalarına yardımcı olan herkesi minnetle anıyoruz? dedi. Amerika´da kendilerine yeni hayatlar kuran ve ülkeye sayısız katkıda bulunan Ermeni toplumunun dirayetineduydukları saygının altını çizdi.

Geçmişin acı veren unsurlarını bilmenin ve tanımanın daha hoşgörülü bir gelecek oluşturmak için ileriye doğru atılan adımlar olduğunu söyleyen Trump, ´´Bu acı günde kayıplarını anan dünyanın dört bir yanındaki Ermeniler´in yanında yer alıyoruz ve daha iyi bir gelecek kurmak için birlikte çalışma sözü veriyoruz´´ ifadelerini kullandı.

TRUMP´A AKLI SELİME UYGUN HAREKET EDİLMESİ UYARISI

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ?ABD Başkanı Donald Trump tarafından 1915 olayları hakkında, 24 Nisan 2018 tarihinde yapılan yazılı açıklamada  yer alan yanlış ifadeleri ve sübjektif tarih yorumunu reddediyoruz,? denilirken şu görüşlere yer verildi:

?ABD Yönetimi´nden beklentimiz Osmanlı´nın tüm milletlerinin büyük acılar yaşadığı bu dönemi adil bir yaklaşımla değerlendirebilmesidir.

Bu çerçevede, Başkan Trump´a aynı dönemde Ermeni isyancıların yer aldığı olaylar nedeniyle katledilen 500 binden fazla Müslümanın bulunduğunu hatırlatırız.

Türkiye bir Ortak Tarih Komisyonu kurulması yoluyla tarihin bu acılı döneminin aydınlatılmasını önermeye devam etmekte olup, arşivlerini araştırmacıların istifadesine açmıştır.

Öte yandan, I. Dünya Savaşı şartlarında hayatını kaybeden Osmanlı Ermenileri bu yıl da 24 Nisan günü, İstanbul Ermeni Patrikhanesi´nde düzenlenen dini törenle hak ettikleri saygıya ve 800 yıllık Türk-Ermeni dostluğuna uygun biçimde anılmışlardır. ABD Yönetimine, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´ın sözkonusu törene ilettiği ve Türkiye´nin bu hassas konuya ilişkin yaklaşımını yansıtan, Osmanlı Ermenileri´nin torunlarına muhatap 24 Nisan 2018 tarihli mesajını dikkate almalarını tavsiye ederiz.

Tüm bu hususlarla birlikte, ABD Başkanı tarafından yapılan açıklamanın bu konudaki uluslararası hukuki normlar içerisinde kalmasının ve asılsız soykırım iddialarının dile getirilmemiş olmasının aklı selime uygun bir hareket tarzı teşkil ettiğini düşünüyoruz.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı