Brezilya
DÜNYA 8.05.2023 11:46:00 870 0

Brezilya'da Seçime Katılım Ortalamanın Altında Kaldı

Türkiye’deki seçimler için sandıkların kurulduğu tek Latin Amerika ülkesi olan Brezilya’da oy verme işlemi dün akşam sonlandı. Güney Amerika ülkesinde seçimlere katılım oranının, genel ortalamanın çok daha altında kaldığı bildiril

Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu verilerine göre toplamda 581 seçmenin bulunduğu Brezilya’da Cumartesi saat 09:00’da başlayan oy verme işlemi, Pazar günü yerel saatle 21:00'de sona erdi.
Brezilya’da kurulan sandıklarda, Sao Paulo Başkonsolosu Gürsel Evren ve başkent Brasilia’da Büyükelçi Halil İbrahim Akça'nın kullandıkları oylar, Türkiye’deki bir seçim için Latin Amerika’dan kullanılan ilk oylar olması nedeniyle kayıtlara geçti.

Sao Paulo’daki başkonsoloslukta müşahit olarak görev yapan Gürkan Bal, başkonsoloslukta ilk gün 91 ve ikinci gün de 48 olmak üzere toplamda 139 oy kullanıldığını, katılım oranının ise yüzde 30’a yakın olduğunu kaydetti.

Böylece Brezilya’da ilk kez yapılan seçimlere katılım oranı, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) en son Pazar gecesi 22:00’de güncellediği yurt dışı seçmen katılım oranı olan yüzde 48,79’un oldukça altında kaldı.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Brezilya’da yaşayan Türkler, yüzölçümü Türkiye’nin 11 katına yakın olan Brezilya’da yalnızca iki seçim noktasının kurulmuş olmasının sandıklara erişimi zorlaştırdığına, çok sayıdaki seçmenin zaman veya yüksek ulaşım maliyetinden dolayı oy vermeye gidemediğine dikkat çekti.

Oy verme işleminin olaysız ve sakin geçtiğini söyleyen Gürkan Bal, sandık başına giden seçmenler arasında Arjantin, Şili, Ekvador ve Kolombiya’dan Brezilya’ya gelen seçmenlerin de olduğunu söyledi.

“Brezilya’ya gelen yurttaşların çoğu vasıfsız göçmen işçi”

Brezilya’da yeminli tercüman olarak çalışan Ermeni asıllı Türk vatandaşı Krikor Küçükütücü, Brezilya’da sandıkların kurulmasıyla 42 yıl sonra ilk defa bir seçimde oy kullanabildiğini, onu sandığa götüren motivasyonun Türkiye’deki durumun düzelmesine katkı yapma isteği olduğunu söyledi.

Türk vatandaşı olan eşinin de ilk kez oy kullandığını anlatan Küçükütücü, Brezilya’daki Türk nüfusun son yıllarda arttığına ve dağınık olduğuna dikkat çekti.
Yeminli tercümanlık yapan Küçükütücü, Brezilya’nın Türk vatandaşlarından vize talep etmemesi, Amerika kıtasında yer alması gibi sebeplerden dolayı Türkiye’de ciddi sosyoekonomik sorunlar yaşadığı için yurt dışına çıkmak isteyen dar gelirli, üniversite okumamış ya da herhangi bir konuda uzmanlaşmamış kesimler tarafından son zamanlarda daha çok tercih edildiğini söyledi.

İşinden dolayı göçmen profili hakkında bilgi sahibi olduğunu kaydeden Küçükütücü “Google çevirisiyle anlaşmaya çalıştığı Brezilyalı kadınlarla evlenmek için gelenler de var, Brezilya’dan ABD’ye ya da Kanada’ya geçmek için yasadışı yollar arayanlar da. Bir de başta Sao Paulo’da olmak üzere sayıları hiç azımsanmayacak kadar Türkiyeli dini tarikatlar ve gruplar mevcut. Benim tahminim Brezilya’daki Türklerin çoğunluğu Cumhur ittifakını destekliyor” diye konuştu.(Kaynak:VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı