BM:
DÜNYA 13.06.2023 08:48:00 609 0

BM: "Son 10 yılda dünya genelinde kadınlara karşı önyargıda hiçbir ilerleme yok"

Raporda, dünya genelinde son on yılda kadınlara karşı önyargılar konusunda herhangi bir gelişme olmadığı, aksine, dünya genelinde her 10 erkek ve kadından neredeyse dokuzunun hala önyargılara sahip olduğu belirtildi.


Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) "Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normları Endeksi" başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda, dünya genelinde son on yılda kadınlara karşı önyargılar konusunda herhangi bir gelişme olmadığı, aksine, dünya genelinde her 10 erkek ve kadından neredeyse dokuzunun hala önyargılara sahip olduğu belirtildi.

Rapora göre, kadınlara yönelik önyargılar giderek daha da kronik bir hal alıyor.

UNDP en son Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normları Endeksi (GSNI) raporunda, "Dünya çapındaki kişilerin yarısı hala erkeklerin kadınlardan daha iyi siyasi liderler olduğuna inanıyor. Yüzde 40'tan fazlası da erkeklerin kadınlardan daha iyi yönetici, siyasetçi ve iş yöneticileri olduğuna inanıyor" tespitlerini ortaya koydu.

BM Kalkınma Programı İnsani Gelişme Raporu Ofisi başkanı Pedro Conceicao, kadın haklarını zedeleyen sosyal normların, insani gelişmenin yayılmasını yavaşlatarak topluma daha fazla zarar verecek bir aşamaya dönüştüğünü vurguladı.

"Küresel İnsani Gelişme Endeksi"nin 2020 yılında ilk kez rekor düzeyde düştükten sonra ertesi yıl tekrar düştüğüne dikkat çeken Conceicao, "cinsiyet temelli sosyal normlarda ilerleme eksikliğinin, insani gelişim krizine neden olduğunu" vurguladı.

Dört kişiden biri erkeğin karısını dövmesinin bir hak olduğunu düşünüyor

BM Kalkınma Programı tarafından hazırlanan "Dünya Değerler Araştırması"nın en son verilerini yansıtan rapora göre, insanların yüzde 25'i bir erkeğin karısını dövmesini bir hak olarak görüyor ve karısını döven erkeklerin haklı olduğuna inanıyor.

Kapsamlı raporda, bu tür önyargıların, dünyanın birçok ülkesinde kadın haklarının tamamen ortadan kaldırılarak tasfiye edilmesine yol açtığı belirtildi.

Rapora göre, son yıllarda toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı hareketler ivme kazandı. Bazı ülkelerde insan hakları ihlallerinin artmasıyla, kadınların karşılaştığı engeller de tırmanarak arttı.

Raporda, "Günümüzde giderek kronikleşen önyargılar, kadınların yönetimde aşırı derecede az temsil edilmesinde de kendini gösteriyor. Ortalama olarak, devlet başkanı veya hükümet başkanı olan kadınların payı 1995'ten günümüze yalnızca yüzde 10 oranı civarında kalmayı sürdürüyor. Küresel işgücü piyasasındaysa, kadınlar yönetici pozisyonlarının sadece üçte birinden daha azına sahip" denildi.

Kadınların erkeklere oranla daha eğitimli olduğu ülkelerde bile gelirde eşitsizlik var

Rapor ayrıca, kadınların eğitim düzeyiyle ekonomik eşitlik arasındaki bağlantıya da ışık tuttu. Kadınların erkeklerden daha eğitimli olduğu 59 ülkede bile, cinsiyetler arası ortalama gelir farkının erkeklerin lehine yüzde 39 oranında gerçekleştiği ifade edildi.

Raporda, kadına karşı ayrımcılıkla mücadelede hükümetlerin sorumluluklarını yerine getirmesi konusunda uyarıda bulunuldu. Hükümetlere, işgücündeki kadınlara karşı önyargıların değişimi konusunda reformlar yapılması çağrısında bulunuldu.

Rapor, kadınlara karşı önyargının yaygın biçimde devam etmesine rağmen, verilerin, değişimin olabileceğini gösterdiğini vurguladı. Rapor için yapılan küresel araştırmaya katılan 38 ülkenin 27'sinde, kadına karşı herhangi bir göstergede önyargıya sahip olmayan kişilerin oranının arttığı kaydedildi.

(Vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı