BM, “Kadınların sadece yüzde 1
DÜNYA 19.07.2023 00:45:00 724 0

BM, “Kadınların sadece yüzde 1'inden azı cinsiyet ayrımcılığını daha az yaşıyor”

BM, “Kadınların sadece yüzde 1'inden azı cinsiyet ayrımcılığını daha az yaşıyor”

HABER:Can Kamiloğlu/VOA

BM tarafından hazırlanan son raporda, dünyada kadınların yalnızca yüzde birinden azının cinsiyet ayrımcılığının çok daha az hissedildiği, kadının güçlü olmasına izin verilen ülkelerde yaşadığı tespit edildi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Teşkilatı (UNDP) ve BM Kadın tarafından ortaklaşa hazırlanan son raporda, dünyada kadınların yalnızca yüzde birinden azının cinsiyet ayrımcılığının çok daha az hissedildiği, kadının güçlü olmasına izin verilen ülkelerde yaşadığı tespit edildi.

Son rapora göre kadınların çoğunluğu, cinsiyet ayrımcılığının yoğun olarak hissedildiği ülkelerde yaşıyor. Raporda, dünyadaki 3 milyar 100 bin kadının cinsiyet ayrımını derinden hissettiği, dünyada kadınların yüzde 90’ının cinsiyet eşitliğinin az ve yetersiz olduğu ülkelerde yaşamak zorunda olduğu açıklandı.

Türkiye ‘kadına karşı ayrımcılığın yoğun olduğu ülkeler’ arasında

Raporun hazırlanması için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 114 ülkede cinsiyet ayrımcılığıyla ilgili kapsamlı araştırma ve anketler yapıldı. İncelenen 114 ülkenin hiçbirinin tam olarak cinsiyet eşitliğine ulaşamadığı tespit edildi. Türkiye, kadına karşı ayrımcılığın yoğun yaşandığı ülkeler arasında yer aldı.

Rapor, iki farklı endekse göre hazırlandı. Raporda, dünya çapında kadınların karşılaştığı karmaşık zorluklara ışık tutmak, siyasi reformlar için bir yol haritası sağlamak için iki yeni endeks yayınlandığı kaydedildi.

Kadınların Güçlenmesi Endeksi (WEI), kadınların seçim yapma ve fırsatları değerlendirme şansını ve özgürlüğünü beş farklı kategoride ölçtü. Bunların sağlık, eğitim, katılım, karar verme ve kadına yönelik şiddet başlıkları olduğu kaydedildi.

Raporda yayınlanan ikinci endekste ise Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksi (GGPI) kullanıldı. Endekste kadın ve kızların sağlık, eğitim, katılım ve karar verme gibi insani gelişmenin temel boyutlarında maruz kaldığı eşitsizlikler değerlendirildi.

Raporda, cinsiyet ayrımcılığının azaltılması konusunda hükümetlere tavsiyelerde bulunuldu.

- Eğitimde eşitlik: Dijital çağda kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek için beceri ve eğitim kalitesindeki farkları kapatın.

- İş, yaşam dengesi ve ailelere destek: Uygun fiyatlı kaliteli çocuk bakım hizmetleri, ebeveyn izni programları ve esnek çalışma düzenlemeleri dahil olmak üzere iş ve yaşam dengesini ele alan politika ve hizmetlere yatırım yapın.

- Kadınların eşit katılımı: Kamusal hayatın her alanında cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik hedefler, eylem planları belirleyin. Kadınların geride kalmasına neden olan ayrımcı yasa ve düzenlemeleri ortadan kaldırın.

- Kadına yönelik şiddet: Şiddeti önlemeye, sosyal normları değiştirmeye, ayrımcılık yapan yasaları ve politikaları ortadan kaldırmaya odaklanan kapsamlı önlemler uygulayın.

BM Kadın Direktörü Sima Bahous, hükümetler ve uluslararası topluma, ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ kapsamında cinsiyet eşitliğine ve kadınların güçlendirilmesine yönelik verdikleri taahhüdü hatırlattı.

Bahous, raporda ortaya çıkan verilere göre cinsiyet ayrımcılığının sürdüğünü, bu nedenle hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik ilerlemenin engellendiğini ve yavaşladığını kaydederek, “Toplumsal cinsiyet eşitliği sözümüzü yerine getirmek, kadınların, kız çocuklarının insan haklarını güvence altına almak ve temel özgürlüklerinin tam olarak gerçekleştirilmesini sağlamak için sürekli çaba gösterilmesi gerekiyor” dedi.

BM Kalkınma Teşkilatı Başkanı Achim Steiner, kadın ve kız çocuklarının büyük bir çoğunluğunun, potansiyellerinin yalnızca bir kısmını ortaya çıkarma izin veren ülkelerde yaşadığının tespit edildiğini söyledi. Son yayınlanan rapordaki veri ve tespitler, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, “Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neredeyse 300 yıla ihtiyaç var” ifadesini doğrulamış oldu.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı