Birlik ve Dayanışma Sendikası:   “Sağlıkta şiddet sona ersin” demeye devam edeceğiz.
GÜNDEM 17.04.2023 12:55:00 756 0

Birlik ve Dayanışma Sendikası: “Sağlıkta şiddet sona ersin” demeye devam edeceğiz.

Türkiye Tabipler Birliği tarafından ilan edilen 17 Nisan Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü için Birlik ve Dayanışma Sendikası açıklama yaptı. 1

Birlik ve Dayanışma Sendikası, 17 Nisan 2012 tarihinde tedavi ettiği hastasının yakını tarafından sırtından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Aslan’ın ölüm yıldönümü olan, Türk Tabipler Birliği tarafından “Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü” ilan edilen 17 Nisan Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü için açıklamalarda bulundu. Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “Kan kusuyoruz. Kızılcık şerbeti içtik demeyeceğiz.” dedi.

Türkiye Tabipler Birliği tarafından ilan edilen 17 Nisan Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü için Birlik ve Dayanışma Sendikası açıklama yaptı. 17 Nisan 2012 tarihinde tedavi ettiği hastasının bir yakını tarafından sırtından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Aslan’ın ölüm yıldönümü ile ilgili konuşan Dr. Derya Mengücük, “Sağlıkta şiddet sona ersin” demeye devam edeceğiz.  17 Nisan, tedavi ettiği hastasının yakını tarafından sırtından bıçaklanarak vahşice öldürülen Dr. Ersin Aslan’ın ölüm yıl dönümü. Bizim için yıllardır, sağlıkta şiddete karşı mücadele, sağlıkta şiddet nedeniyle hayatını kaybeden hekim ve sağlık çalışanlarını hatırlatma günüdür. Bizler hekimler ve sağlık çalışanları olarak kan kusuyoruz, kızılcık şerbeti içtik demeyeceğiz.  Toplumda artan şiddet, her şekliyle olduğu gibi, sağlıkta da artarak devam ediyor. Bizler hala vuruluyor, bıçaklanıyoruz. Darp ve tehdit ediliyoruz. Hala canımızdan endişeliyiz. Hala güvenli çalışma ortamları sağlanamadı. Hala caydırıcı ve etkin önlemler yok. Çıkarılan sözde sağlıkta şiddet yasasının gerçek bir sonucu yok. Hala kan kusuyoruz. Hala can kaybediyoruz.” dedi.

“Suçlular, şiddeti görmezden gelenler, yok sayanlardır”

Sağlıkta şiddet ile ilgili hala caydırıcı önlemlerin ve yasaların oluşturulmadığını söyleyen Mengücük, “Her olayda görünen failler, bir kişi, üç kişi, beş kişi. Fakat biz biliyoruz ki suçlular sadece onlar değil. Bu şiddetin ardındaki sorumluları biliyoruz.  Suçlular, şiddeti görmezden gelenler, yok sayanlar, ortam sağlayanlar, söylemleri ile güç verenler, durdurmayanlardır. Geçtiğimiz yıl, 1 Ağustos’ta TBMM’de sağlıkta şiddet için acil çözüm gündemiyle yapılan olağanüstü toplantı çağrısı ile toplanmayanlardır. Etkin ve caydırıcı önlemler almayanlardır.” diye konuştu.

“Sağlıkta şiddet Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Müdürlükleri tarafından sürdürülüyor”

Sağlıkta şiddet ile ilgili hekim ve sağlık çalışanların suçlanması hakkında konuşan Dr. Derya Mengücük, “Çökmüş bir sağlık sisteminin sorumlusu hekim ve sağlık çalışanları olarak gösteriliyor. Sağlığın başarısını sayılarla ölçerek, bilimden yoksun rastgele planlamalar yapılıp şiddet körükleniyor. Sağlıkta şiddetin bir başka şekli de bizzat Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Müdürlükleri tarafından sürdürülüyor. Performans dayatması, aşırı çalışma saatleri, üç dakikada muayene ve emek sömürüsü şiddettir. Soruşturmalar, baskı, mobbing ve iş güvencesi tehdidi, sağlıkta şiddetin başka şekilleridir. Deprem bölgesindeki sağlık çalışanlarının aynı zamanda depremzede olduğunu görmemek, maddi ve manevi destek olmadan iş beklemek şiddettir. Barınma başta olmak üzere insani ihtiyaçları düşünülmeden deprem bölgesine mecburi hizmet için atama yapmak, uygun yaşam ve çalışma ortamı hazırlamadan geçici görevlendirmek de şiddettir.” dedi.

Şiddet her haliyle hayatımızda yer alıyor

Şiddetin her alanda sokakta, evde, kadına, çocuklara uygulandığını belirten Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “Şiddet her haliyle, her alanda, sokakta, evde, kadına, çocuğa yaygın olarak uygulanmakta. Tıp Fakültesi öğrencileri, henüz öğrenim görürken şiddetle karşılaşıyor. Mesleğe adım atar atmaz, can güvenliği endişesi başlıyor. Bu nedenle çoğu, güvenli ve insanca çalışma ortamları için çareyi yurtdışında arıyor. Sağlık Bakanlığı, çalışanlarının güvenliğini sağlamak, şiddetsiz çalışma ortamları oluşturmak, fiziksel, sözel ve ruhsal şiddeti engellemek zorundadır. Bu, başlıca görevlerinden biridir. Sorunu yok sayan, görmezden gelen, ciddiye almayan bu yaklaşım kabul edilemez.” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı gerçek bir yasa oluşturmak zorundadır

Dr. Derya Mengücük, Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta şiddet konusunda gerçek bir yasa oluşturması gerektiğini söyledi. Açıklamasına şöyle devam etti, “Şiddet için çözüm, dizileri cezalandırmak, var olanı görmemek, yokmuş gibi davranmak olmadığı gibi sözde sağlıkta şiddet kanunu, katalog suçlar kapsamı gibi uygulanmayan, yaptırımı olmayan vaatler değildir. Sorumlu ve yetkili olarak; yarattıkları sağlıkta şiddeti kabullenmek, bilmek, görmekle başlayıp etkin, caydırıcı ceza ve yaptırımlar uygulamak, gerçek bir yasa oluşturmak zorundalar.”(Fİ)


 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı