BİRLEŞİK KRALLIKTA 3 MİLYON İMZALI ?BREXİT´ PİŞMANLIĞI
DÜNYA 26.06.2016 13:18:19 322 0

BİRLEŞİK KRALLIKTA 3 MİLYON İMZALI ?BREXİT´ PİŞMANLIĞI

Birleşik Krallık´ın Avrupa Birliği´nden (AB) ayrılma yönünde karar vermesinin ardından başlatılan yeniden referendum yapılması yolundaki imza kampanyasına 3 milyondan fazla kişinin katıldığı haber veriliyor

Birleşik Krallık´ın ayrılma kararı alması, AB´de kalma taraftarlarından tepki toplamaya devam ediyor. İngiltere Parlamentosu´nun resmi internet sitesindeki dilekçe bölümünü imzalayarak ikinci bir referandumun gerçekleştirilmesini isteyenlerin sayısı çığ gibi büyüyor. Şu ana kadar ?AB´de Kalalım? diyen 3 milyondan fazla kişi dilekçeye imza attı. İmzaların daha da artmasının söz konusu olması bekleniyor.  Dilekçenin parlamento tarafından gündeme alınması için 100 bin sınırını geçmesi gerekiyor.

İmza kampanyasını başlatan William Oliver, dilekçeye imza atanların hükümetten oylamada herhangi bir tarafın yüzde 60´dan daha az oy alması halinde yeni bir referandum gerçekleştirilmesi gerektiği kuralını uygulamasını istediklerini ifade etti.

Birleşik Krallık´ta yapılan referandumda yüzde 52´lik bir kesim AB´den ayrılalım derken, AB´de kalalım diyenlerin oranı ise yüzde 48´de kalmıştı. Londra, İskoçya, Kuzey İrlanda´da ise AB´de kalalım sonucu çıkmıştı. Kararın ardından Başbakan David Cameron istifa edeceğini açıklamıştı.

AYRILMA YANLILARI DAHİ SONUCA İNANAMIYOR

VOA ? Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan bir yorum habere göre AB´de kalma yanlılarını çoğunlukta gösteren kamuoyu yoklamalarının ardından ayrılma yanlıları dahi çıkan sonuca inanamıyor. Amerika´nın Sesi´ne konuşan Londralı Kiran Sagoo gibiler de ayrılma yönünde kullandığı oydan dolayı pişmanlık duyanlardan.

Kararın ertesinde yaşanan etkiler hızlı oldu. İlk 24 saatte borsalar büyük kayıplar yaşadı, İngiliz Sterlini son 30 yılın en büyük değer kaybına uğradı. Kredi değerlendirme kuruluşları İngiltere´nin kredi notunu düşürdü. Başbakan David Cameron, ülkeyi çıkan karar doğrultusunda idare edemeyeceğini söyleyerek ekim ayında istifa edeceğini açıkladı, İngiltere´nin Avrupa Birliği temsilcisi de istifa etti.

İngiltere daha bölünür mü?

Bir diğer tehlike de Birleşik Krallık´ın bölünmesi olasılığı. Çünkü İskoçya ve Kuzey İrlanda AB yanlısı oy kullandı.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon kabinesini toplayarak referandum kararına tepkisini açıkladı. İskoçya´nın AB dışında kalmasını ?kabul edilemez? diye niteleyen Sturgeon, yeni bir bağımsızlık referandumunu gündeme getirecekleri mesajını verdi.

Sturgeon yaptığı açıklamada da ekibinin AB yetkilileriyle görüşeceğini ve İskoçya´nın AB´de kalması olasılığını değerlendireceklerini söyledi.

Bir AB ülkesine sınırdaş olan Kuzey İrlanda açısından da durum farklı değil. İrlanda adasının tek bir bayrak altında birleşmesini savunan Sinn Fein Partisi Başkanı Martin McGuinness, Kuzey İrlanda´nın İngiltere´den ayrılarak (AB üyesi olan) İrlanda´yla birleşmesi çağrısını yineledi. McGuinness, İngiliz halkının olduğu kadar İrlanda halkının da kendi geleceğini demokratik yollardan belirleme hakkı olduğunu söyledi.

EKONOMİSTLER: ?BİZ SÖYLEMİŞTİK?

Durumdan şaşkınlığa uğramayan tek kesim ekonomi uzmanları oldu. Daha referandumdan dört gün önce açıklama yapan HSBC´nin baş ekonomisti Simon Wells, müşterilerine uyarı gönderdi ve Sterlin´in yüzde 15 değer kaybedeceği, FTSE 100 borsasının ise kayıp yaşayacağı öngörüsünde bulundu.

Nitekim FTSE 100 borsası dün erken saatlerde büyük bir düşüş yaşadı, ancak gün ortalarında bir şekilde toparlamayı başardı. Uzmanlar bu dalgalanmanın birkaç gün daha sürmesini bekliyor.

Bazı ekonomi uzmanları da dün çapraz kurlarda Amerikan Doları´na karşı 1,49´a düşen Sterlin´in aşırı değerlenmiş olduğu görüşünü dile getiriyor.

İngiltere´deki AB´den ayrılma yanlıları, Sterlin´in değer kaybetmesinin ihracatı arttırmasını, kurları dengelemesini ve ihracat-tabanlı bir ekonomi yaratmasını umuyor.

BELİRSİZLİK HAD SAFHADA

İngiltere´nin referandumla AB´den ayrılma kararı bir nebze güven yaratsa da belirsizlik beklentileri daha yaygın. Daha önce AB´den ayrılan bir ülke olmadı. Bundan dolayı da bu deneyim önceden yaşanmış değil.

Başından bu yana AB´de kalma yanlısı kampanyanın başını çeken ancak büyük bozguna uğrayan Başbakan David Cameron, Birlik´ten ayrılma sürecini başlatacak AB Anlaşması´nın 50´inci maddesini yürürlüğe koymama konusunda kararlı olduğunu açıkladı. Cameron bu görevi ekim ayında yerine gelecek bir sonraki başbakana bırakacak.

?Azami iki yıl gerek´

Ayrılma sürecini başlatma, tamamen İngiliz hükümetine bağlı. Uzmanlara göre bu süreç ancak iki yılda tamamlanabilir. İngiliz ve AB yetkilileri bu zorlu boşanmanın koşullarını belirlemek için görüşmelere yürütecek. En önemlisi mali tüzük, vatandaşların hareket özgürlüğü, gümrükler gibi konuların yeniden ele alınması gerekiyor.

Bu komplike sorunlar seçmenlere broşürler, sosyal medya, duyurular, ilanlar ve demeçler yoluyla defalarca açıklandı. Ama seçmenleri ayrılma kararına iten başka etkenler var.

STEİNMAYER: ?MÜZAKERELER HEMEN BAŞLAMALI?

Almanya Dışişleri Bakanı Franks-Walter Steinmeier, AB´nin kurucu 6 ülkesinin Dışişleri Bakanları ile Almanya´da yapılan toplantının ardından ?Müzakereler hemen başlamalı? dedi

 

Birleşik Krallık´ta yapılan referandumda AB´den ayrılma yönünde karar çıkmasının yankıları sürerken, AB´nin kurucu ülkelerinin Dışişleri Bakanları Berlin´de bir araya geldi. Toplantıya Almanya´nın yanı sıra Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg Dışişleri Bakanları katıldı. Bakanlar görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Almanya Dışişleri Bakanı Franks-Walter Steinmeier, ?Müzakereler hemen başlamalı? dedi. Alman Bakan, hızlı müzakerelerin üyelerin Avrupa´nın geleceğine odaklanması için gerekli olduğunu ifade etti.
Birleşik Krallık´ta yapılan referandumun resmi sonuçlarının açıklanmasının ardından kameraların karşısına geçen İngiltere Başbakanı David Cameron, ?AB´den ayrılma müzakereleri yeni bir başbakanla yürütülmeli? diyerek Ekim ayında görevini bırakacağını duyurmuştu.

AB´NİN KURUCU ÜYELERİNDEN ORTAK BİLDİRİ

Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Lüksemburg ve Belçika Dışişleri Bakanları Berlin´de gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından yayınladıkları ortak bildiride Birleşik Krallık´ın ayrılma kararını yürürlüğe koymasını talebinde bulundu.

Almanya´nın çağrısıyla bir araya gelen Fransa, Hollanda, İtalya, Belçika ve Lüksemburg Dışişleri Bakanları Berlin´de gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak bildiri yayınladı. Bildiride, Birleşik Krallık´ın hızlı bir şekilde karar vermesini istediklerini kaydeden diplomatlar, ?Birleşik Krallık hükümetinden, netlik sağlayarak ayrılma kararını yürürlüğe koymalarını istiyoruz? dedi.

Bildiride kurumlar ile çalışmaya hazır olduklarını bildiren diplomatlar, bu durumu ciddiye aldıklarını ve AB´yi tüm vatandaşlar için daha iyi çalışır hale getirmeye kararlı olduklarını ifade etti. Bakanlar, ?Ortak Avrupalı cevapların üstesinden gelebileceği zorluklara karşı ortak çabalarımıza odaklanmak zorundayız? dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier İngiliz halkının kullandığı oyun uyarı olarak görülmesi gerektiğini kaydederek, AB politikacılarının sadece Avrupalı hükümetlerin beklentilerini değil, aynı zamanda insanların da beklentilerini dinlemeleri gerektiğini sözlerine ekledi. 

(HABER MERKEZİ/İHA)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı