Birinci,
SAĞLIK 17.06.2023 23:13:00 1188 0

Birinci, "5 bin adım, 12 bin TL para kazandıyor"

Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci,“Sağlık ekonomisini yönetmenin tek yolu herkesin kendi sağlığına sahip çıkması” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Üniversite Kültürü dersi kapsamında ‘Ulusal Sağlık Bilişimi Sistemimiz’ konulu bir etkinlik düzenlendi. Çevrimiçi düzenlenen etkinlikte Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci yaptığı sunumla son 20 yılda dijitalleşmenin etkisiyle sağlık hizmetlerinin geldiği noktayı değerlendirdi. Birinci sağlık sisteminin iyileşmesi yönünde de tavsiyelerde bulunarak “Şu anda Türkiye’deki obezite hastalarının dolaylı ve indirekt masraflarıyla beraber devlete 30 yıllık maliyetleri yaklaşık 7 trilyon TL. Eğer herkes günde 5 bin adımı geçerse, sisteme yılda 12 bin TL’ye yakın para kazandırıyor. Onun için bu ülkede şu an yapılabilecek en önemli şey harekete geçmek” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Cengiz Gül’ün moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe, Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, öğretim görevlileri ve Tıp Fakültesi öğrencileri katıldı. Çevrimiçi düzenlenen etkinlik, ‘Ulusal Sağlık Bilişimi Sistemimiz’ konulu etkinlik, Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci’nin katılımıyla gerçekleşti.

Yoğun bakım yatak sayısı en yüksek ülke Türkiye

Hastane sayısının azlığı ve var olan hastanelerin eskiliğine değinerek sözlerine başlayan Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci, “Hastane sayımız yüzde 35 arttı, hastane yaşı da 49’dan 13’e düştü. Son 15 yılda 120 bine yakın yatak eklendi. Kamuda yoğun bakımları 28 kat arttırdık. Dünyada nüfus başına yoğun bakım yatak sayısı en yüksek ülke Türkiye. Bunun için pandemide hiç kimse yataksız kalmadı.” dedi.

Sistemi güçlendirecek en büyük aracımız teknoloji

Sağlık sektöründe harcanan paraya göre dünyada memnuniyetin en yüksek ülkenin Türkiye olduğunu aktaran Dr. Birinci, “Bu veri sağlıktaki harcamanın ne kadar nitelikli bir şekilde kullanıldığını ortaya koyuyor.” dedi.

Sağlık hizmetinin sürekli değişen unsurlarının varlığı nedeniyle sistemi sürekli yenilemek gerektiğini sözlerine ekleyen Birinci, “Beklentiler de başka bir yere gidiyor ama değişmeyen bir şey var; yaşlılık, kronik hastalık oranı artıyor. Sistemi güçlendirecek en büyük aracımız teknoloji.” ifadelerin kullandı.

“E-nabız projesi dünyaya örnek gösterildi”

E-nabız sisteminin bugün 72 milyon kullanıcısı olduğu, 4.9 milyar giriş yapıldığı ve sistem üzerinden 14.5 milyon organ bağışı yapıldığı bilgisini paylaşan Birinci, “Farklı sistemler birlikte çalışıyor. Yabancı birine anlattığımızda bunu nasıl başardığımız sorusu ile karşılaşıyoruz. Dünyada bir örneği bulunmuyor. Bütün sağlık kurumlarındaki verilere erişilebiliyor.” dedi.

Hasta yakınlarının bilgilendirilmesi konusunda da e-nabız sisteminin kullanılabildiğini belirten Birinci, “Bunu bir batılıya anlatmakta zorlanıyorsunuz. Aile bireyleri aracılığıyla sağlık verisine bakan bir kitle oluştu. E-nabız projesi dünyaya örnek gösterildi.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de insanlar dijital olarak doğuyor ve dijital olarak ölüyor”

Ölüm Bildirim Sistemi’ne de değinen Birinci, “Eskiden biri öldüğünde veraset işlemleri, ölüm raporu, yaşamdan düşürme gibi konularla uğraşılırdı. Türkiye’de insanlar dijital olarak doğuyor ve dijital olarak ölüyor artık. Hatta ilk gebelik testinden itibaren bebek kaydediliyor. Doğduktan sonra bebeğin ismine karar verilmişse, elektronik ortamda rapor yazılıyor ve 5 dakika içinde TC kimlik numarası ailenin cep telefonuna iletiliyor.” dedi.

“Kronik hastalıklar birim maliyeti açısından SGK harcamalarının yüzde 75’ine gelmiş durumda”

Hastalık yönetim platformunun hangi hastalığa hangi tetkiklerin yapılması gerektiğini bilen hekimi uyaran bir sistem olduğunu ifade eden Birinci, “Kronik hastalığı yöneterek Türkiye’deki toplam hastalık yükü üzerindeki baskıyı biraz azaltmak lazım. Çünkü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kronik hastalıklar birim maliyeti açısından SGK harcamalarının yüzde 75’ine gelmiş durumda. 65 yaşın üstündeki her iki insandan biri, bir başkasına bağımlı olarak yaşamak zorunda. Gelecekte sağlık sisteminin ne kadar baskı altında kalacağını ve kendi geleceğimizin ne kadar tehdit altında olduğunu görebiliriz. Demek ki yapılması gereken kendi sağlımıza dikkat etmek. Bizi güçlendirecek teknolojik sistemlerini böyle kurgulayabildik. Tabii ki çok daha iyileri yapılacak, bu platformlar çok daha iyi bir noktaya gelecek. Hastalık yönetim platformu aracılığıyla şu ana kadar 60 milyon kişiyi takip etmiş durumdayız. Sistemin kapasitesini 1100 hastalığa kadar çıkarma hayali kuruyorum eğer onu yaparsak, hastaların birçoğuna robotlar teşhis koyabilecek ve takip edebilecek. Hekimlerin üzerine düşen yükü çok azaltacağız.” Dedi.

Herkes günde 5 bin adımı geçerse, sistem yılda 12 bin TL para kazanıyor

Şu anda Türkiye’deki obezite hastalarının dolaylı ve indirekt masraflarıyla beraber devlete 30 yıllık maliyetleri yaklaşık 7 trilyon TL olduğuna dikkat çeken Dr. Birinci, “Eğer herkes günde 5 bin adımı geçerse, sisteme yılda 12 bin TL’ye yakın para kazandırıyor. Onun için bu ülkede şu an yapılabilecek en önemli şey harekete geçmek. Bu ülkenin sağlık ekonomisini yönetmesinin tek yolu herkesin kendi sağlığına sahip çıkması.” diye konuştu.

Etkinlik soru cevap bölümüyle sona erdi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı