EKONOMİ 9.01.2023 11:21:00 1182 0

"BİNALARDA EN FAZLA TASARRUFU ISI YALITIMI SAĞLIYOR"

Tüm Türkiye’de enerjinin verimli ve doğru kullanımı konusunda seferberlik ilan eden Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER önemli uyarılarda bulunuyor.

Ülkemizin ve dünyanın öncelikli konuları arasında yer alan enerji tasarrufu konusunda bireysel tüketim alışkanlıklarının yanı sıra toplumsal farkındalığın da kazanılması gerekiyor. Tüm Türkiye’de enerjinin verimli ve doğru kullanımı konusunda seferberlik ilan eden Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER önemli uyarılarda bulunuyor.

VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz 9-15 Ocak Enerji Verimliliği Haftası’na özel verdiği mesajda yapılarda en fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan binalarda oluştuğunu belirterek “Enerji verimliliği ve tasarrufu denince ilk akla gelen yöntem, binaların dış cephelerine ısı yalıtım uygulanmasıdır. Ülkemizde yaklaşık 25 milyon konuttan yüzde 70’e yakının enerji verimsiz olarak imal edildiğini biliyoruz. Binaların enerji verimli hale getirilmediği durumda sürdürülebilir bir geleceğin gerçekleşme şansı söz konusu değil” dedi.

ESKİ BİNALARI DA ENERJİ VERİMLİ HALE GETİRMELİYİZ!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından duyurulan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” Neredeyse Sıfır Enerji Binalar konsepti ile yeni yapıların bundan böyle çok daha verimli hale gelmesi ve bu binalarda yenilenebilir enerji kullanımının da artması ile küresel ısınmaya karşı karbon salımının azaltılması için önemli bir adım atmış oluyoruz diyen Korkmaz şu açıklamalarda bulundu: “Buradaki diğer bir avantaj ise tüketilen enerjinin yüzde 5’nin yenilenebilir enerjiden karşılanması ile hali hazırda enerji tasarruf oranı %60 seviyelerine kadar yükselecek bu binaların enerji tüketimine de direk olarak olumlu şekilde yansıyacaktır. Kentsel dönüşüm kapsamı dışında kalan mevcut konut stoğumuzun da enerji verimli yenilenebilmesi için 2022 yılının ikinci yarısında yürürlüğe giren “Konutlarda Isı Yalıtımı Kredi Paketi”nin önümüzdeki dönemde çok büyük kazançlar sağlayacağından eminiz. Belirli ölçekte olan bu yeni binalarımıza ek olarak mevcut tüm binalarımızın da enerji sınıflarının iyileştirilmesi ile her yıl yaklaşık 10 milyar $ seviyesinde bir tasarrufu ülke ekonomisine katkı olarak kazanma potansiyeline de sahibiz. VERİMDER olarak binaların enerji verimli dönüşümü için gerek kamu otoritesinin gerekse hane halkının bilinçlenmesi ve harekete geçmesi için il il gezerek bu teşviklerin hayata geçmesi ve aktif olarak kullanılmasının destekçisi olmaktayız.”

5 ADIMDA ENERJİ TASARRUF ÖNERİLERİ

Bireysel alınacak önlemler ile enerji tasarrufu yapmanın önemine de değinen Çağdaş Korkmaz tüketicilere 5 adımda enerji tasarrufu önerilerinde bulundu:

  1. MUTLAKA ISI YALITIMI YAPTIRIN: Yalıtım kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek enerji tasarrufu sağlıyor. Doğru ısı yalıtımı uygulamaları ile kışın harcadığınız doğalgaz faturalarında yüzde 60’a varan tasarruf elde edebilirsiniz.
  2. KULLANMADIĞINIZ RADYATÖRÜ KAPATIN: Eviniz çok büyük ve içerisinde hiç kullanmadığınız evler var ise radyatörü kapalı konuma getirebilirsiniz. Bu sayede kullandığınız diğer radyatörlerin daha fazla ısı gönderimi ile kullandığınız odanın sıcaklığını yükseltebilirsiniz.
  3. BEYAZ EŞYALARINIZ AKILLI OLSUN: Beyaz eşyalarınızı değiştirmek ya da yeni almayı düşünüyorsanız yeni nesil akıllı ve enerji dostu ürünleri tercih edin. Çamaşır makineleri eklenen çamaşır miktarına göre su ve deterjan eklerken, akıllı fırınlar ise yemeğin cinsine göre derece ve süre ayarı yapabiliyor. Bu sayede enerjiyi verimli kullanabilmek mümkün.
  4. GÜNEŞİ DEPOLAYIN: Özellikle kış aylarında evinizin perdelerini gün içerisinde açık tutarak güneşi evinize depolayabilir, güneşli havalarda ev içi sıcaklığı arttırabilirsiniz.
  5. AKILLI SAYAÇLAR İLE ENERJİYİ TAKİP EDİN: Elektrikte yaşanan düzensizlikler ya da kaçak elektrik kullanımı en çok faturaları olumsuz etkiliyor. Elektrikteki enerji kayıplarını engellemek için evinize takacağınız akıllı sayaçlar ile enerjiyi takip edebilir, yaşanan değişimleri kontrol edebilirsiniz.
  6. (vş)

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı