BİDEN,
DÜNYA 24.04.2023 22:01:00 588 0

BİDEN, "SOYKIRIM" MESAJINI TEKRARLADI

Biden açıklamasında, ‘’Bugün, Meds Yeghern, Ermeni soykırımı, sırasında kaybedilen hayatları hatırlıyoruz ve asla unutmama sözümüzü yeniliyoruz’’ dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada yaşananları bu yıl da "soykırım" olarak tanımladı. Biden açıklamasında, ‘’Bugün, Meds Yeghern, Ermeni soykırımı, sırasında kaybedilen hayatları hatırlıyoruz ve asla unutmama sözümüzü yeniliyoruz’’ dedi.

Meds Yeghern, Ermenice’de 'Büyük Felaket' anlamına geliyor.

Başkan Joe Biden, bu yılki mesajında 24 Nisan 1915'te Osmanlı yetkililerinin Ermeni entelektüelleri ve toplum liderlerini İstanbul'da tutukladığını ve bunun Ermeniler'e karşı sistemli bir şiddet kampanyasının başlangıcı olduğunu öne sürdü.

Ermeni olaylarının 108. yılında Beyaz Saray tarafından yayınlanan mesajda, bunu takip eden yıllarda bir buçuk milyon Ermeni'nin sınırdışı edildiği, katledildiği ya da ölene dek yürümek zorunda bırakıldığı, bunun da Ermeni aileler için nesiller boyu süren bir trajediyle sonuçlandığı kaydedildi.

Mesajda, "Bu acı dolu tarihi hatırlayan dünya ülkelerine katılırken Ermeni halkının dayanıklılığını ve kararlılığını da düşünüyoruz. Hayatta kalanların çoğu aralarında ABD'nin de olduğu yeni topraklarda yeni hayatlar kurmak zorunda bırakıldı. Burada ve dünyada Ermeni halkı nefrete umutla karşılık verdi. Topluluklarını yeniden inşa ettiler. Ailelerini beslediler ve kültürlerini korudular. Ülkemizi güçlendirdiler. Ayrıca hatırlamak için ve 108 yıl önce yaşanan soykırımın bir daha asla tekrarlanmaması için hikayelerini ve atalarının hikayelerini anlattılar" ifadeleri yer aldı.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ


ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarıyla ilgili yaptığı soykırım açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter’dan tepki mesajı paylaştı.

Çavuşoğlu mesajında, "Tarihi çarpıtmaya yeltenen siyasi şarlatanlar yine sahnede! Siyasi açıklamalarla tarih yeniden yazılamaz. Bu tutumlarında ısrar eden fırsatçılar, art niyet ve ikiyüzlülükleriyle hatırlanacaktır. Yüce Türk Milleti’ne tarih dersi vermek kimsenin haddi değildir" dedi.

Tarihi çarpıtmaya yeltenen siyasi şarlatanlar yine sahnede! Siyasi açıklamalarla tarih yeniden yazılamaz.Bu tutumlarında ısrar eden fırsatçılar, art niyet ve ikiyüzlülükleriyle hatırlanacaktır. Yüce Türk Milleti’ne tarih dersi vermek kimsenin haddi değildir.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yayınladı ve "1915 olayları konusunda gerçeklerle ve uluslararası hukukla bağdaşmayan talihsiz açıklamalar, tarihi siyasi saiklerle yeniden yazmaya yeltenen beyhude çabalardır" ifadelerini kullandı.

Açıklamada "Hiç kimse unutmamalıdır ki, 1915 olayları siyasetçilerin kendi gündemlerine ve iç siyasi mülahazalarına göre tanımlanamaz. Böyle bir yaklaşım, ancak tarihin tahrif edilmesine yol açar. Bu taraflı tutumlarını sürdürmekte ısrar edenler tarihte ucuz, siyasi fırsatçılar olarak anılacaktır" denildi.

"Hiç kimse Türkiye’ye kendi tarihiyle ilgili ders veremez"

Bu açıklamaların Türkiye tarafından "hükümsüz" olduğu belirtilirken "Bizim açımızdan hükümsüz olan bu açıklamaları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri en şiddetli şekilde kınıyoruz. Hiç kimse ve hiçbir kuruluş, Türkiye’ye kendi tarihiyle ilgili ders veremez" mesajı verildi.


Açıklamada "Dar görüşlü siyasi hesaplara hizmet eden ve tarihten husumet çıkarmaya çalışan bu çevreleri, yaptıkları bu vahim hataları düzeltmeye, önerdiğimiz Ortak Tarih Komisyonu’nu desteklemeye ve ülkemizin öncülük ettiği bölgesel barış ve işbirliği çabalarına katkıda bulunmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

KALIN,"BİZİM TARİHİMİZDE SOYKIRIM YOK"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, ''Bizim tarihimizde soykırım yok. Bu iddiaları ortaya atanlara kendi tarihleriyle ve bugünleriyle yüzleşmelerini tavsiye ediyoruz. Tarihi olayları çarpıtan ve siyasi saiklerle yapılan açıklamalar, ne tarihimize ne de bugünümüze gölge düşürebilir. Bizim alnımız ak, yolumuz açık'' mesajını paylaştı.

Bizim tarihimizde soykırım yok.Bu iddiaları ortaya atanlara kendi tarihleriyle ve bugünleriyle yüzleşmelerini tavsiye ediyoruz.Tarihi olayları çarpıtan ve siyasi saiklerle yapılan açıklamalar, ne tarihimize ne de bugünümüze gölge düşürebilir.Bizim alnımız ak, yolumuz açık.

ÇELİK,"GERÇEĞE AYKIRI AÇIKLAMALAR"
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter'dan yaptığı açıklamada, “Bazı ülkeler ve siyasetçiler 1915 olayları hakkında yine gerçeğe aykırı açıklamalar yapıyorlar. Tarihi olayları çarpıtarak siyasi istismar ve çıkar malzemesi haline getiren bu çevrelerin açıklamaları yalan siyasetinden başka bir şey değildir” dedi.

Bazı ülkeler ve siyasetçiler 1915 olayları hakkında yine gerçeğe aykırı açıklamalar yapıyorlar. Tarihi olayları çarpıtarak siyasi istismar ve çıkar malzemesi haline getiren bu çevrelerin açıklamaları yalan siyasetinden başka birşey değildir.

Çelik, “Cumhurbaşkanımız bölgesel barış ve işbirliği için defalarca çağrı yaparak, tüm bölge halklarının ortak geleceği için güçlü bir vizyon ortaya koymuştur... İstismar ve çıkar lobisinin en büyük korkusu Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonun adım adım gerçekleşmesidir. İstismar ve yalan siyasetinin elemanları, bu vizyon karşısında yenilecektir. Cumhurbaşkanımızın öncülük ettiği bölgesel barış ve işbirliği vizyonu kazanacaktır” ifadelerini kullandı.

1915 olayları hakkındaki değerlendirmelerin tarihçilere bırakılmayarak siyasileştirilmesi yanlıştır. Soykırım ithamını asla kabul etmiyoruz. Gelecek nesillere adil hafızaya dayalı bir miras bırakmanın yolu Türkiye ile Ermenistan’a aittir. Üçüncü ülkelerin yorumlarını kınıyoruz.

CHP,"DEĞERLENDİRMELER SİYASİ"

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz de 1915 olayları hakkındaki değerlendirmelerin tarihçilere bırakılmayarak siyasileştirilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Çeviköz, Twitter mesajında, ''Soykırım ithamını asla kabul etmiyoruz. Gelecek nesillere adil hafızaya dayalı bir miras bırakmanın yolu Türkiye ile Ermenistan’a aittir. Üçüncü ülkelerin yorumlarını kınıyoruz'' dedi.

HDP’DEN YÜZLEŞME ÇAĞRISI

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) ise Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, yüzleşme çağrısı yaptı.

Ermenistan ile diplomatik, ticari, ekonomik ve kültürel ilişkileri geliştirmenin önemine vurgu yapılan açıklamada, "Tarihsel hakikatlerle yüzleşmek, mağdur halklar ve inançlardan özür dilemek ve onarıcı adalet yollarına başvurmak, birbirini anlamak ve tarihsel yaraları samimi bir yaklaşımla sarmak ortak bir gelecek için vazgeçilmez adımlardır. İnsanlığa karşı işlenen suçlarla yüzleşmek ortak ve eşit bir geleceği, toplumsal barışı kurmanın da önemli bir adımıdır. Coğrafyamızı çoraklaştıran utançlarla yüzleşmeyi ertelemek, toplumsal barışa ve hakikatlerin konuşulmasına hizmet etmemektedir" denildi.

DİYARBAKIR BAROSU, "HAKİKAT AÇIĞA ÇIKARILMALIDIR"

Diyarbakır Barosu’ndan bir kez daha 1915 açıklaması

24 Nisan’da yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında çok sayıda dava ve soruşturma açılan Diyarbakır Barosu bu yıl da yine açıklama yaptı. Baro'dan yapılan yazılı açıklamada, binlerce Ermeni’nin yaşadıkları topraklardan zorla kopartılarak tehcir yolunda İttihat ve Terakki yönetiminin desteği ve kontrolu altında öldürüldüğü ya da ölüme terkedildiği vurgulandı.

Soruşturma tehditlerine rağmen açıklamalarını tekrar ettiklerini belirten Baro yönetimi, "İster kurbanların dediği gibi 'Medz Yeghern', ister topraklarımızda adlandırıldığı üzere 'Fermana Fılla', isterse Polonyalı hukukçu Raphael Lemkin’in 'Ermeni Halkına yapılanlardan esinlenerek düşündüm ve kaleme aldım' dediği şekliyle ‘Soykırım’ olarak zikredelim felaket ve acı, yani hakikat değişmeyecektir. İki bin beş yüz sene boyunca bu topraklarda yaşayan, bu toprakların diline, kültürüne, sanatına katkı sunan Ermeni toplumu artık bu topraklarda yaşamamaktadır" ifadelerini kullandı.

Baro, açıklamanın sonunda, “hakikatin açığa çıkarılması” sürecinin başlatılması çağrısında bulundu. Diyarbakır Barosu tarafından 2016 ve 2018 yıllarında yapılan açıklamalar nedeniyle dönemin yönetimi kurulu hakkında TCK 301’den dava açılmıştı. Yargılama sonunda sanıklar beraat etmişti.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı