BİDEN- PUTİN UKRAYNA KONUSUNU GÖRÜŞTÜLER
DÜNYA 12.02.2022 22:55:00 625 0

BİDEN- PUTİN UKRAYNA KONUSUNU GÖRÜŞTÜLER

Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik bir askeri harekata girişirse “sert ve hızlı bir bedel” ödeyeceğini anımsatırken; Rus sözcü ABD’nin Rusya’nın  kaçınılmaz saldırısı iddiasıyla ilgili histeriyi tırmandırdığına işaret etti

ABD Başkanı Joe Biden Rusya lideri Vladimir Putin’le bir kez daha telefonla görüştü. İki lider Rusya-Ukrayna gerginliği konusunu konuştu

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov ‘un görüşme ile ilgili açıklamasında, “"Görüşme bir saatten biraz fazla sürdü. Bugünkü görüşme, ABD’li yetkililerin Rusya’nın Ukrayna’ya kaçınılmaz saldırısı iddiasıyla ilgili eşi görülmemiş histeriyi tırmandırdığı bir dönemde geçti. Bunu herkes biliyor Rusya’nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker yığmasıyla başlayan gerilimde tansiyon düşmüyor,” dedi

Rusya’nın her an Ukrayna’ya karşı bir operasyon başlatabileceğini ve hatta vatandaşlarının 48 saat içerisinde Ukrayna’yı terk etmesini isteyen ABD’nin Başkanı Joe Biden Rusya lideri Putin’le bir kez daha bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

VOA Amerika'nın Sesi internet sayfasında yer alan habere göre, Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin olarak yapılan açıklamada, “Başkan Bidenü bugün Rusya’nın Ukrayna sınırında artan askeri varlığı konusunu görüştü. Başkan Biden net bir biçimde, Rusya’nın Ukrayna’yı istilası halinde ABD’nin müttefikleriyle birlikte kararlı ve sert bir karşılık vereceği mesajını verdi. Başkan Biden’ın Rusya’nın Ukrayna’da daha fazla ilhaka girişmesinin acı verici insani sonuçları olacağını ve Rusya’nın itibarını zedeleyeceğini yineledi. Biden, Rusya lideri Putin’e ABD ve müttefiklerinin tam bir koordinasyon içerisindee diplomatik girişimlere olduğu gibi diğer senaryolara da hazır olduğunu iletti” denildi.

Her ne kadar Rusya batılı ülkelerin kışkırtıcı ve provokatif girişimleri olarak nitelendirse de başta ABD olmak üzere batılı ülkeler kısa süre içerisinde Rusya’nın Ukrayna’ya karşı bir askeri harekat başlatacağına işaret ediyorlar. Bu çerçevede de Rusya’yı bu girişimden vazgeçirmek adına diplomatik çabalar sürüyor.

Kremlin: Biden, Putin’le görüşmede Rusya’ya yaptırımları anımsattı

Sputnik Ajansının internet sayfasında yer alan habere göre de Kremlin'den yapılan açıklamada, görüşmede Ukrayna geriliminin ele aldığı belirtildi.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Görüşme bir saatten biraz fazla sürdü. Bugünkü görüşme, ABD’li yetkililerin Rusya’nın Ukrayna’ya kaçınılmaz saldırısı iddiasıyla ilgili eşi görülmemiş histeriyi tırmandırdığı bir dönemde geçti. Bunu herkes biliyor" ifadelerini kullandı.

Biden’in, beklendiği gibi, Ukrayna etrafındaki gerilimin tırmanması durumunda Rusya’ya yeni yaptırımların uygulanacağını anımsattığını dile getiren Uşakov, "Fakat bu konu üzerinde durmadı” dedi.

Görüşmenin, Rusya’nın Ukrayna’ya ‘saldırma’ olasılığını gerekçe göstererek ABD tarafının talep ettiğini söyleyen Uşakov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vladimir Putin, bugün krize yol açan ABD, NATO ve Rusya arasındaki ilişkilerin tarihçesini anımsattı. Rusya lideri, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ve ABD’nin elbette yüzde yüz rakip olduklarını kaydetti. Ancak örneğin, 1990’lı yıllarda bir nevi dosttuk. Fakat buna rağmen ABD ve NATO, Rusya’ya yönelik yapıcı olmayan politika yürütüyordu. Zira NATO’nun faaliyet alanının genişletilmesi o dönemde başlamıştı, yeni üyeler alınmıştı, ittifak Rusya sınırlarına yaklaşmıştı."

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli