Bereketli Topraklardan-1- MÜZİK PEDAGOGU HACI-2
KÜLTÜR SANAT 16.05.2017 10:51:52 1061 0

Bereketli Topraklardan-1- MÜZİK PEDAGOGU HACI-2

Bundan altı ay kadar önce, Tekbilek kardeşlerin en ünlülerinden olan, İsveç devlet okullarında müzik pedagogu olarak görev yapan dünyaca ünlü nefesli çalgılar uzmanı Ahmet Tekbilek´in (Hacı ), müzik yaşamının Türkiye´de geçen bölümünü yayınladığımızda, ün

/resimler/2017-5/16/1057145530792.jpg            Hacı olarak tanınan Ahmet Tekbilek´in müzik göçmenliği Türkiye´den İsveç´e, İsveç´ten Amerika´ya, Amerika´dan İsveç´e sürer?.

?1974 yılbaşında Selehattin Cesur´la birlikte çıktığımız Almanya turnesinde, Okan temiz´in Saffet Gündeğerle yaptıkları ve istanbul´da bizim evde unutulan seskayıt makarasını vermek için Berlin´den bağlantı kurmam sonucu İsveç´de 21 konserlik turne gerçekleştirdiğimizi daha önce anlatmıştım.  İşte bu İsveç turnesinde tanıştığım İsveçli kız arkadaşım Katherina´nın yardımıyla vize alarak İsveç´de kalmaya başladım. Tabii bu kolay olmadı? 18 ay İsveç´ce lisan kursuna gittim. İşte o kaldığım sıralarda bana ?mesleğin ne? dediklerinde terzi demem sonucunda ki beni başka şehre vereceklerdi. Ben de, başka şehre gitmemek için, ben müzisyenim. Terzilik yapmak istemiyorum dedim. Böylece bulunduğum şehir olan Stockholm´de kaldım. İlk etapta üç ay lisan kursuna gittim. Yeterli değil dediler. En az 6 ay gitmek gerektiğinden, bunu altı aya tamamladım, devamında da, lisanımı çok iyi pekiştirmek için dil kursuna gitmelerim oldu.?

/resimler/2017-5/16/1057401781310.jpg            İsveç´e gittiğim o yıllarda Okay Temiz´le 1978 yılına kadar çaldım. Okay´la olan bu süre zarfında flüt, saz, zurna, ney gibi nefesli aletleri çaldım. ?Oriental Wind? adlı grubumuz Okay Temiz, Bascı Thomas Özter Gren, Fransız saksafoncu Dudu, saksafoncu LenartAberg, piyanist Bubu Stenson, kontrbasda Palle Danielson gibi elemanlardan oluşuyordu.

            1976´da ?Oriental Wind? isimli grubumuzun ismini taşıyan bir enstrümantal albüm yaptık.  

            1978´de Okay Temiz´in ?Oriental Wind? adlı grubundan ayrılarak, ?Arkadaşlar? adını verdiğim kendi grubumu kurdum. Bongocu Davut Amin, bağlamada/orgda Nyofu Tyson, Darbukacı Baki´den oluşan ?Arkadaşlar? adlı grubumuzda yurt içi ve yurt dışı turnelerine kadar birçok yerde konserler verdik.

/resimler/2017-5/16/1058167563172.jpg1980´de, Amerikalı Lisa Jörgensen´den kızı Sabriye olur. 1982´de Amerika´ya geçer.. 1983´de, Amerika asıllı Finlandiyalı Katherina´dan Rebecca ismindeki kızı doğar. 1986 yılına kadar ABD´de kalır. Bu ara orda Gönül hanımla evlenir. Evlendiği kızın ailesinin ?Fazıl´ın Yeri? adlı bir gazinosu vardır. Hafta arası, Amerika´da kalmak istememin gerekliliği olan bir iş yapar? Bu fotokopi, baskı gibi bir iştir. Hafta sonları ise kardeşim Ömer Faruk´la, ?Fazıl´ın Yeri?nde  programlar  yapar.              

            1987´de yeniden İsveç´e dönüşünü şöyle anlatır? Hatta Amerika´daki eşi de gelecektir ama sonradan gelmekten vazgeçer?

            ?İsveç´e dönünce, İsveç Devlet Tiyatroları´nda müzisyen olarak göreve başladım? Adını şimdi hatırlayamadığım bir Türk piyesini önce oynadık. 15 yıl kadar  İsveç Devlet Tiyatroları´nda görev aldığım süre zarfında oynadığımız piyeslerden oplam  ikisi Türk piyesiydi, diğerleri hep yabancıydı? Oynadığımız tiyatro oyunlarının kiminde ney, kiminde zurna, saksafon, saz; kiminde de oyuncu olarak yer aldım. Buradaki çalışmalarımı 2005 yılına kadar sürdürdüm.?

/resimler/2017-5/16/1059067407939.jpg2005, 2012 yılları arasında da İsveç´de dahilik onursallığına nerdeyse layık görülerek müzik pedagogu olarak görev yapmaya başlar?

?2011 yılında İsveç´de ?Yılın Artist´i olarak ödüllendirildim. Bu gördüğünüz sarı prinçten yapılan plaketi bu münasebetle verdiler?

Gerek İsveç devlet Tiyatroları ve gerekse İsveç okullarında oyuncu ve öğretmen olarak görev aldığım bu yıllarda, dışarda da müzik çalışmalarımı sürdürüyordum?

1992 yılından emekli olana kadar olan süre zarfında da ?Oriental Mood? adlı grupla çalışmalar içerisinde bulundum? Plak yaptık, grup olarak enstrümantel albüm çıkardık. Yurt içinde ve yurt dışında turnelere çıktık? İzlanda, Mısır, Grönland, Endonezya gibi ülkelerde konserler verdik.

Sonunda, müziğin evrensel coğrafyasındaki göçmenliğini sona erdirecek, neyinin ezgilerini rüzgâr ve bulutlar ve kuşlarla paylaşacağı o yeri bulur kendi yurdunda? Ömrünü, bilenen özleminin gazabını koruyacak sihirli ezgilerinin eşref zamanlarına doğru yol almaya koyulur Hacı?


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu