“BEN OKURUM” YENİ BÖLÜMÜNÜ BİR EDEBİYAT KLASİĞİNE, CHARLOTTE BRONTË İMZALI JANE EYRE’A AYIRIYOR!
KÜLTÜR SANAT 3.05.2023 11:00:00 1851 0

“BEN OKURUM” YENİ BÖLÜMÜNÜ BİR EDEBİYAT KLASİĞİNE, CHARLOTTE BRONTË İMZALI JANE EYRE’A AYIRIYOR!

Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde Charlotte Brontë’yi ve onun en bilinen, en sevilen eseri Jane Eyre’i masaya yatırıyor.

Başarır, modern aşk romanlarının ilki olarak kabul edilen bu ölümsüz eseri, Harvard Üniversitesi’nde İngiliz edebiyatı doktorası yapan yazar Sezen Ünlüönen ile konuşuyor. Jane Eyre’in ilk yayımlandığı dönemde çok kuvvetli tepkiler aldığını ve Hristiyanlık değerleriyle çeliştiği için çok büyük bir öfke doğurduğunu aktaran Ünlüönen “Bu öfkenin bir nedeni, yoksul, kimsesiz bir kadının yine de kendisine bazı şeyleri hak görmesi,” diye açıklıyor. Romanın güçlü başkarakteri için “Bir kadının ‘Benim karakterim, zekâm, kişiliğim, başkaları ne derse desin, tipimi beğenmeseler de, beni gerçekten değerli kılıyor’ diyebilmesi, size söylerken bile tüylerimi diken diken ediyor,” diyen Sezen Ünlüönen sözlerini “Jane Eyre’i okumayı başta bütün genç kızlara sonra herkese canı gönülden tavsiye ediyorum,” diyerek noktalıyor.

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünün merkezine, dünya edebiyatının meşhur üçlüsü Brontë kardeşlerin en büyüğü olan en büyüğü olan Charlotte Brontë’in 1847 yılında yazdığı Jane Eyre yerleşiyor. Deniz Yüce Başarır ve konuğu yazar Sezen Ünlüönen’in bu edebiyat klasiğini konuştuğu eğlenceli ve bilgilendirici bölümde Başarır, romanın en güzel bölümlerinden romantik satırlar okumayı da ihmal etmiyor.

“Jane Eyre kuşaklarca kadına öncülük etti”

20. yüzyılın feminist düşünürlerinin ve yazarlarının, Jane Eyre karakteriyle bir muhasebeye girişmesinin tesadüf olmadığını dile getiren Sezen Ünlüönen, Eyre’in kendisi için de oldukça biçimlendirici olduğunu söylüyor: “Bugün yazarlık ve öğretmenlik yapan bir kadınsam bunda Jane Eyre’in hiç payı yoktur diyemeyeceğim. Bence kuşaklarca kadına ki bu kadınlar İngiltere’de, Amerika’da ya da benim gibi Türkiye’de olabilir, öncülük ettiğini söyleyebilirim.” Sezen Ünlüönen, Jane Eyre’in kadın tutkusunu olumlu ve önemli bir güç olarak ortaya koyan; erkeği sadece akıl ve mantıkla, kadını ise duyguyla ilişkilendirmenin zararlı olduğunu söyleyen ve bu açıdan döneminin kültürel ve entelektüel iklimine çok büyük etkisi olan bir eser olduğuna da dikkat çekiyor. Ünlüönen romanın günümüz için önemini “Jane Eyre bizim bugün modern insandan, insan olmaktan, bir birey olmaktan anladığımız şeyin yapı taşlarını dolaylı yoldan teorize eden anahtar bir metin,” sözleriyle vurguluyor.

“Jane ile Rochester’in ilişkisinde sado-mazo bir dinamik var”

Başarılı yazar ve akademisyen Sezen Ünlüönen, Jane Eyre’in büyük aşkı Edward Rochester ile ilişkisi içinse “Bugünkü aklımla, 21. yüzyıldan baktığım zaman, Rochester’in Jane ile beraber olmasını asla kabullenemiyorum,” diyor ve ekliyor: “Jane ile Rochester’in ilişkisinde sado-mazo bir dinamik var aslında.”

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

“BEN OKURUM” HAKKINDA
Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklı podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri. “Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak... Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.

DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA
Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı