YAŞAM 26.06.2023 13:05:00 532 0

"BAYRAMDA KALORİ VE PORSİYON KONTROLÜNE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR"

"BAYRAMDA KALORİ VE PORSİYON KONTROLÜNE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR"

Uzman Diyetisyeni Orçun Kürüm, yaklaşan bayram tatili için sağlıklı ve dengeli beslenmekle ilgili ipuçlarını paylaştı. Kürüm porsiyon kontrolünden, etlerin saklanması ve pişirilmesine kadar geniş bir yelpazede tavsiyelerde bulundu.

Bayram tatillerinde dinlenmek ve motive olmak herkesin hakkı. Özellikle çalışanların beklediği dokuz gün sürecek uzun soluklu bir tatil olacak. Tatile gidilecek, ailelerle zaman geçirilecek dinlenileceği için genelde sevilen gıdalar tüketilecek. Tüm bu süreçte sağlıklı beslenmenin önemine değinen Uzman Diyetisyen Orçun Kürüm, porsiyon kontrolüne, hamur işi ve tatlı tüketimine özellikle dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.  Kurban Bayramı’na özel beslenme tavsiyeleriyle huzurlu ve sağlıklı bir bayram geçirmenin yollarını anlattı.

“Kronik hastalığı olanlar kontrollü yemeli”

Fazla kilosu ve kronik hastalığı olanların özellikle dikkatli olması gerektiğini savunan Kürüm, “Tansiyon, kalp-damar hastalığı, diyabet, reflü veya farklı bir kronik hastalığı olan kişilerin küçük porsiyonlarda, az tuzlu veya tuzsuz, yemeğin yanında 1-2 dilim ekmek veya 3-4 kaşık bulgur olacak şekilde kontrollü beslenme alışkanlıklarını kaybetmemeleri sağlık açısından önem taşıyor” dedi.

“Sindirimi zor gıdalar az porsiyonda tüketilmeli”

Kürüm sindirimi kolaylaştıracak ipuçlarını da sıraladı. “İlk ve en önemlisi et ve yağlı hamur işi gibi sindirimi uzun süren gıdaları daha az porsiyonlarda tüketmeye özen gösterilmeli. Sebze ve süt ürünleri genellikle sindirimi daha kolay gıdalardır. Meyveleri ana öğünden 1 saat önce veya 2 saat sonra yemek daha uygun olacaktır. Ayrıca yemek sonrası rezene ve nane gibi bitki çayları tercih edilebilir, filtre edilmiş su içerisine yarım çay kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı elma sirkesi atılarak suyun zenginleşmesi sağlanabilir”

“Kalori yakmak için her gün yürüyüş yapılmalı”

Tatile gidenlerin kalori ve porsiyon tercihlerini doğru yapması gerektiğini hatırlatan Orçun Kürüm; “Bayramı büyük şehirlerden uzaklaşıp dinlenebilmek için otelde veya memleketinde tatil yaparak değerlendirenlerin de dikkat etmesi gereken şeyler var. Porsiyon kontrolüne, tatlı, hamur işi tüketimine ve alkol tüketimine dikkat edilmeli. Yasak koymadan her şeyi tatilin doğası gereği tadılabilir fakat tatil dönüşü pişmanlık duymamak için kalori ve porsiyon tercihleri kontrollü yapılmaya devam edilmelidir. Her gün kısa bir süre bile yapılacak aktivite hem fazladan aldığınız kalorileri yakmanıza yarayacaktır hem de kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. 60 dk yürüyüş veya 30 dk daha yoğun tempolu bir egzersiz yaparak hem kilo kontrolünü sağlamış hem de sindirim sisteminizin tatilde düzenli çalışmasına yardımcı olmuş olursunuz” dedi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı