BAŞKANLIK SİSTEMİNİN İLK OYLAMASINDA FİRE HESABI
SİYASET 10.01.2017 17:01:15 229 0

BAŞKANLIK SİSTEMİNİN İLK OYLAMASINDA FİRE HESABI

AK Parti´nin MHP´nin desteği ile gündeme getirdiği ?başkanlık sistemini´ içeren anayasa değişiklik teklifinin maddelere geçişi TBMM Genel Kurulu´nda 338 oyla kabul edildi. Değişiklik teklifine destek veren AK Parti ve MHP´nin oylamaya katılan milletvekili

TBMM Genel Kurulu´nda dün başkanlık sistemini içeren 18 maddelik Anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerinde görüşmeler yapıldı. Ardından da teklifin maddelerine geçişine ilişkin gizli oylamaya geçildi. HDP´li vekillerin boykot ettiği oylamaya 480 milletvekili katıldı. Teklifin maddelere geçişi 338 oyla kabul edildi. 134 milletvekili ret dediği oylamada 2 çekimser, 5 boş, 1 de geçersiz oy çıktı.

Anayasa değişikliğini TBMM´de 317 sandalyesi bulunan AK Parti ve 39 sandalyesi bulunan MHP destekliyor. Teklifin ilk oylamasına AK Parti´den, oy hakkı olmayan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genel Kurul oturumunu yönettiği için TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ve mazeret bildiren Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan; MHP´den de Zihni Açba katılmadı. MHP´den İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir ise Anayasa değişikliği ile getirilen düzenlemelere karşı olduklarını ve oylamada ?hayır´ diyeceklerini açıklamıştı.

9 FİRE GÖZLENİYOR

AK Parti ve MHP´nin oluşturduğu evet cephesinde oylamaya katılan milletvekili sayısı 352. MHP´nin ret vereceğini açıklayan 5 milletvekili çıktığında evet cephesinin oylarının 347 olması gerekiyor. Oylamada 338 kabul oyu çıktığı dikkate alındığında evet cephesinin 9 fire verdiği gözleniyor.

CHP ve HDP ile Bağımsızlardan Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ile Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ Anayasa değişikliğine karşı olduklarını açıklamıştı. HDP oylamaya katılmadı. TBMM´de 133 sandalye ile temsil edilen CHP´den Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, Hatay Milletvekilleri Birol Ertem, Hilmi Yarayıcı, İstanbul milletvekili Sencer Ayata oylamaya katılmayan isimler oldu. Bu durumda hayır cephesinden 126 CHP´li, 2 bağımsız olmak üzere 128 milletvekili oylamaya katılmış oldu. 5 MHP´linin de ?ret´ oyu verdiği dikkate alındığından hayır cephesinde yer alan vekil sayısı 133 oluyor. Oylamada ret oylarının 134 olduğu dikkate alındığında, evet cephesinde yer alan 1 vekilinin oylamada ?hayır´ oyu kullandığı değerlendiriliyor. TBMM kulislerinde 2 çekimser, 5 boş ve 1 geçersiz oy da dikkate alındığında anayasa değişikliklerine ikna olmayan bu nedenle de evet oyu kullanamayan vekillerin sayısının 9 olduğu konuşuluyor. 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı