Azeri ve Ermeni Bakanlar biraraya geldi
DÜNYA 2.05.2023 07:40:00 737 0

Azeri ve Ermeni Bakanlar biraraya geldi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile başkent Washington yakınlarındaki Arlington’da biraraya geldi.

Dışişleri Bakanlığı’nın eğitim tesisinde önce ayrı ayrı gerçekleştirilen buluşmaların ardından, Azeri ve Ermeni bakanları Blinken’ın davetiyle barış görüşmelerine başladı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Mirzoyan-Blinken görüşmesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin "ele alındığını" ve "Azerbaycan'ın Laçın Koridoru'na yönelik yasadışı ablukası sonucunda ortaya çıkan insani duruma değinildiğini" açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili de Reuters haber ajansına bugün yaptığı açıklamada, Washington'un "bakanların oturup birbirleriyle konuşabilmelerini sağlamayı amaçladığını; en önemlisinin iki tarafın müzakerelere devam edebilmesi olduğunu" söyledi.

Yetkili ayrıca Rusya'nın Washington'da gerçekleşen toplantıya olumsuz bakmasından dolayı ABD'nin hoşnutsuzluğunu dile getirdi.

Azerbaycan ve Ermenistan, Moskova'da görüşme yapma konusunda anlaştılar; ancak henüz bir tarih belirlenmedi.

Bir sonuç çıkması beklenmeyen bugünkü görüşmeler, Blinken'ın dün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı ve kara yolunun yeniden açılması çağrısını yinelediği telefon konuşmasının ardından geldi.

Açıklamaya göre Blinken, Azerbaycan'ın Laçın koridorunda bir kontrol noktası kurmasının barış sürecinde güven tesis etme çabalarını baltalamasından ABD'nin duyduğu derin endişeyi dile getirdi ve Laçin koridorunun bir an önce ticari ve özel araçlara yeniden açılmasının önemini vurguladı.

Blinken Cumartesi günü de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüşmüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, "Bakan Blinken Güney Kafkasya'da kalıcı bir barışa giden tek yolun doğrudan diyalog ve diplomasi olduğunu yineledi. Blinken, Başbakan'ın barış sürecine olan bağlılığını sürdürmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi" denilmişti.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ani Badalyan da aynı gün, Mirzoyan'ın ABD'ye yapacağı çalışma ziyaretinin, Erivan ve Bakü arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik anlaşmayı görüşmek için olduğunu söylemişti.

Geçen yıl yaşanan çatışmaların ardından iki taraf arasında uzun vadeli bir barış anlaşması için yürütülen müzakereler, Ermenistan'ın Avrupa Birliği ve Fransa'nın daha büyük bir arabuluculuk rolü üstlenmesi için bastırması, ancak Azerbaycan'ın bunu reddetmesi nedeniyle durmuştu.

Bakü ve Erivan'ı geçen hafta ziyaret eden Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Azerbaycan'a ihtilaflı bölgeye giden yolu açması çağrısında bulunduktan sonra Azeri mevkidaşı Ceyhun Bayramov’un tepkisi ile karşılaşmıştı.

Son aylarda iki komşu eski Sovyet cumhuriyeti arasındaki gerilim, Azerbaycan'ın Ermenistan'ın tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesine doğrudan erişimini sağlayan tek kara yolu olan Laçın koridorunu abluka altına alması nedeniyle artmıştı.

İki ülke Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından Dağlık Karabağ için birçok kez savaştı. Bölge uluslararası alanda Azerbaycan'a ait kabul ediliyor ancak bölgede nüfus ağırlıklı olarak Ermeni.(Kaynak:VOA)

(Vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu