AYM,  VALİLERE GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞLERE  GENİŞ  ENGELLEME YETKİSİ VEREN DÜZENLEMEYE İTİRAZI REDDETTİ
SİYASET 14.01.2023 16:35:00 1015 0

AYM, VALİLERE GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞLERE  GENİŞ ENGELLEME YETKİSİ VEREN DÜZENLEMEYE İTİRAZI REDDETTİ

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nda yapılan değişikliğe itirazını AYM başkanı dahil 6 üyenin karşı oyuna rağmen kabul etmedi

CHP milletvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile birlikte 138 milletvekili, açtıkları iptal davasında, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nda 2018 yılında yapılan değişikliğe itiraz etti. Söz konusu değişiklik ile valilere gösteri ve yürüyüşlerin engellenmesinde geniş yetkiler tanınıyordu.

Düzenlemeyle birlikte valilere, "kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde" kentlerdeki belirli alanları belirli kişilere yasaklamak, belirli saatlerde kişilerin toplanmasını engellemek gibi yetkiler getirilmişti.

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE KANUNULA SINIRLAMA

CHP'li milletvekilleri yaptıkları itiraz ile valilere tanınan yetkinin; kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını, seyahat özgürlüğü ile toplantı ve yürüyüşleri düzenleme hakkına sınırlama getirdiğini belirtti.

Kanunun içeriğinin belirli ve sonuçlarının öngörülebilir olması gerektiğini vurgulayan CHP'li vekiller, bireyler için öngörülebilirlik sağlamayan bir düzenlemenin Anayasa'da geçen kanunla sınırlama ölçütünün karşılamayacağını vurguladı.

Kuralda yer alan "kamu düzeninin bozulabileceği yönünde ciddi belirtiler bulunması hali" ile "kamu düzeninin bozabileceğinden şüphelenilen kişiler", "kamu düzeninin olağan hayatı durduracak şekilde bozulması" gibi kavramların belirli olmadığını da belirtti. Vekiller ayrıca kuralda valilerin söz konusu yetkileri keyfi kullanmasını önleyecek herhangi bir güvenceye de yer verilmediğinin de altını çizdi.

“BELLİ ÖLÇÜLERDE SOYUT” DEDİ YİNE DE REDDETTİ

AYM kararında, Anayasa'da yer alan herkesin önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu vurgulansa da "kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulmadı ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtiler bulunması" ibarelerinin 'belli ölçüde soyut olmakla birlikte belirsiz ve öngörülemez nitelikte sonuçlar doğurabilecenin söylenemeceği’ sonucuna vardı. AYM Başkanı Zühtü Arslan ve 5 üyenin karşı oyuna rağmen başvuru oy çokluğuyla reddedildi.

ARSLAN: KEYFİ MÜDAHALELERİ BERABERİNDE GETİRECEK

AYM Başkanı Arslan, karşı oy gerekçesinde, kuralın toplantı ve gösteri yürüyüş hakkına müdahale konusunda valiye çok geniş yetkiler veren bir düzenleme olduğunu belirtti. Arslan, görüşünde "Belirlilikten uzak, son derece soyut ve valiye oldukça geniş takdir yetkisi bırakan ifadelere yer veren kural temel hak ve özgürlüklere keyfi müdahaleleri beraberinde getirebilecektir" ifadelerine yer verdi.

GÖREVE İADENİN ÖNÜ AÇILDI

Öte yandan AYM, 6749 sayılı Kanun’da yapılan ve KHK’li akademisyenlerin görevlerine dönmesini engelleyen değişikliğin oy çokluğu ile iptaline karar verdi. Kanun düzenlemesinde şu ifadeler yer alıyordu: “Birinci fıkra uyarınca görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler; görevinden çıkarılanların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılır.” Bu düzenlemenin iptali KHK ile ihraç edilen pek çok akademisyenin göreve iadesinin önünü açıyor. (HABER MERKEZİ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı