Avrupa Merkez Bankası
DÜNYA 11.10.2020 12:56:00 1374 0

Avrupa Merkez Bankası'ndan ''Dijital Euro'' Projesi

Avrupa Merkez Bankası pazartesi gününden itibaren "dijital euro" projesini hayata geçirip geçirmeme konusunda kamuya açık görüş alışverişlerine ve denemelere başlıyor.

Tüm dünyayı sarsan koronavirüs salgını ile insanların nakit para kullanımından uzaklaşması ve Bitcoin benzeri özel girişimlerin oluşturduğu dijital para birimlerin giderek popülerlik kazanması Avrupa Merkez Bankası'nın da konuyla ilgili çalışmalar yapmasını bir anlamda zorunlu kılmıştı.

Peki henüz düşünce aşamasında olan dijital euro nedir ve diğer kripto para birimlerinden farkı ne olacak?

Avrupa Merkez Bankası destekli dijital euro

Digital euro halihazırda kullanılan euro banknot ve madeni paraların elektronik versiyonu olacak. Euro gibi resmi bir para olarak kabul edilecek ve garantörlüğünü Avrupa Merkez Bankası üstlenecek.

Dijital euro ile ilk defa bireyler Avrupa Merkez Bankası'nda doğrudan hesap açabilecek. Bundaki amaç dijital euro hesapları özel bankalardan daha güvenli bir sistemde tutmak. Çünkü özel bankaların iflası söz konusu olduğunda ya da herhangi bir hırsızlık durumunda dijital hesapların kaybolma ya da çalınma riski bulunuyor.

Dijital eurolar tıpkı klasik banknotlarda olduğu gibi bankacılık sistemi dışında dijital cüzdanlarda tutulabilecek. Avrupa Merkez Bankası'nın yayınladığı dijital para raporuna göre bu saydede bireyler günlük harcamalarını da dijital eurolarla "hızlı ve güvenilir" bir şekilde yapabilecek.

Djital euroların üretilmesi ve transferinde de diğer kripto paralarda olduğu gibi blokzincir teknolojisinin kullanılabileceğini belirten Avrupa Merkez Bankası, öte yandan dijital euroların klasik paraları tamamlayıcı özellikte olacağını ve onların yerini almayacağını vurguluyor.

Neden şimdi?

Covid-19 salgını müşterilerin teması azaltmak için nakit yerine elektronik ödeme tercihini önemli oranda artırdı. Öyleki Euromonitor International'ın yaptığı bir çalışmaya göre nakit kullanım oranının çok yüksek olduğu Almanya'da bile kartla yapılan ödeme miktarının bu yıl ilk defa nakit harcamaları geçmesi bekleniyor.

Özel girişimler tarafından geliştirilen kripto paraların giderek yaygınlaşması da dünyadaki diğer merkez bankaları gibi Avrupa Merkez Bankası'nı da endişelendiren bir gelişme oldu.

Euro Bölgesi'ndeki insanların yoğun bir şekilde kripto para birimlerini kullanmaya başlaması ile bankanın erişim alanının dışına çıkması Avrupa Merkez Bankası'nın para politikalarının etkinliğini azaltma riski bulunuyor.

Riskler neler?

Dijital euro elbette beraberinde bazı riskleri de getiren bir gelişme. İnsanların geleneksel hesaplar yerine dijital hesaplara geçmesi Euro Bölgesi'ndeki bireysel bankaları zayıflatabilecek bir durum.

Bu durum kriz zamanlarında daha da belirgin hale gelebilir. Bankaların iflas etmesinden çekinen bireylerin geleneksel hesaplarını kapatıp dijitale geçmesi bu sürecin kontrolden çıkmasına yol açma riski bulunuyor.

Bunun önüne geçmek içn Avrupa Merkez Bankası her bir bireyin sahip olabileceği dijital euro miktarına bir limit koyma teklifinde bulunuyor.

Başka kimler yapıyor?

Özel girişimler tarafından çıkarılan kripto paralar oldukça dalgalı bir seyir izliyor. Örneğin 2017 yılında 20 bin dolar ile zirveyi gören Bitcoin şu anda değerinin yarısını yitirmiş durumda.

Öte yandan bazı merkez bankaları daha istikrarlı ve risksiz alternatif olarak kendi dijital para birimlerini piyasaya sürmek için çalışmalara başladı bile.

Çin Merkez Bankası nisan ayında dört şehirde pilot uygulamalara başladı. Fransa Merkez Bankası bazı denemeleri hayata geçiriyor. Japonya Merkez Bankası da konuya ilgili araştırma başlattığını açıkladı.

Merkez Bankaları tarafından kurulan Uluslararası Ödemeler Bankası ocak ayında konuyla ilgili bir çalışma grubunun oluşturulduğunu duyurdu.

Dijital Euro takvimi nasıl işleyecek?

Avrupa Merkez Bankası'nın pazartesi gününden itibaren başlayacağı olan görüş alışverişi 3 ay sürecek ve eş zamanlı olarak başlatılan denemeler 6 ay devam edecek. Bankanın dijital euro projesinin başlatıp başlatmama kararını ise 2021 ortalarında vermesi bekleniyor.

Dijital euroya yeşil ışık verilmesi halinde ise dolaşıma 18 aydan 3-4 yıla kadar uzanan bir süreçten sonra gireceği tahmin ediliyor.

(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli