Av.Küçük:
YAŞAM 20.11.2017 11:50:18 489 0

Av.Küçük:"Çocuklar için demokratik, laik, bilimsel, eşitlikçi bir eğitim hayal ediyorum"

Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Av. Küçük, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen çocuk haklarına dair sözleşme nedeniyle her yıl 20 Kasım tarihinin "Dünya Çocuk Hakları Günü" olarak kutlandığını anımsattı.

Av. Küçük, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Dünyanın pek çok yerinde yaşanan kötü koşullardan, yetişkinler kadar çocuklar da etkilenmekte ve ayrımcı uygulamalar çocukları da mağdur etmektedir. Milyonlarca çocuk yoksulluk yüzünden ihmal ve istismara uğramakta ve sokaklarda yaşamak zorunda bırakılmaktadır.

TÜRKİYE VE DÜNYADA DURUM VAHİM

Türkiye´deki çocuklar da ne yazık ki dünyadaki tüm çocuklarla birlikte aynı sorunlarla, ihlallerle ve suistimallerle karşı karşıyalar. Dünya Çocuk Hakları Günü´nde en acı tablolardan biri cezaevlerinde yaşanmaktadır. Adalet Bakanlığı´nın verilerine göre, Cezaevindeki çocuk sayısı yüzde 26 arttı. 2002 yılında cezaevinde bulunan çocuk hükümlü sayısı 548 iken, bu sayı 2017 yılında yüzde 33 artarak 731 oldu. Çocuk tutukluların sayısı ise yüzde 23 artarken, 2002 yılında cezaevinde tutulan çocuk sayısı ise 2017 yılında 350 kişi artışla bin 847´ye yükseldi. Yine bakanlığın verilerine göre, 2009´dan 2017 yılına kadar 18 ile 21 yaş arasında 68 çocuk ve genç yaşamını yitirdi. UNİCEF raporuna göre ise; "385 milyon çocuk aşırı yoksulluk içinde, 264 milyon çocuk ve genç okul dışında, geçen yıl beş yaşından küçük 5,6 milyon çocuk önlenebilir nedenler yüzünden yaşamını yitirdi. Bunların yanında çocuklara yönelik cinsel istismar da devam etmektedir. Eğitim Sen´in 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yıl Sonu Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu´na göre, 2017 yılının ilk beş ayında en az 182 çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı. Yine 2002´den bu yana 18 yaşın altında 440 bin çocuk maruz bırakıldığı istismar sonucu hamile kaldı. 15 yaşın altında istismara uğrayarak hamile kalan çocuk sayısı ise 15 bin 937 olarak kayıtlara geçti"

"ÇOCUK HAKLARINI ANLATIYORUZ"

Adana Barosu olarak çocuk haklarını savunmak ve korumak, onları geleceğe bilinçli bireyler olarak yetiştirmek için önemli projelere imza attıklarını ifade eden Av. Küçük, "Çocukların ne tür hakları var bunları anlatıp, kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Herhangi bir yerde çocuklara karşı bir haksızlık olduğu zaman, aile içinde, sokakta veya başka bir mekanda Adana Barosu´nun avukatları onların yanında yer almaktadır. Çocuklarımızın temel hak ve özgürlüklerini savunarak sahip çıkıyoruz. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Baro olarak çocuklarımızın yanında olmak için her türlü çabayı göstereceğiz." dedi.

 

Av. Küçük, özellikle çocuk hakları, cinsel istismar konularında lise ve dengi okullarda eğitimlerinin devam ettiğini vurguladı. Aladağ kız yurdu yangını faciasında da çocukların Süleymancılar cemaatinin yurtlarına teslim edilmesiyle, denetimsiz binalarda eğitim verildiğini ve yaşanan facia ile bu durumun ortaya çıktığını belirten Av. Küçük, " Peki, hayal ettiğimiz ne? Demokratik, laik, bilimsel, eşitlikçi bir eğitim. Ülkemizin geleceği için eğitim sisteminin tamamıyla nitelikli, eşit, parasız, fırsat eşitliğini ve sosyal adaleti gözeten bir anlayışla düzenlenmesi ve bu anlayışın değişmez bir ilke haline getirilmesi zorunluluktur" diye konuştu.

 

"HER ÇOCUK EŞİT HAKLARA SAHİPTİR"

Av. Küçük, sözlerini şöyle tamamladı: "Dünyada ve ülkemizde milyonlarca çocuğun hakları çiğnenirken, hele de şu son günlerde bu hakları her birimizin öğrenmeye, öğretmeye, yüksek sesle dile getirmeye ihtiyacı vardır. Masumiyetin adıdır çocuklar... Çocuklarımıza vereceğimiz en güzel hediye onlara sevgiyle yaklaşmak, onları şefkatle yeşertmektir. 18 Yaşına kadar her insan çocuktur. Her çocuk farklıdır, Her çocuk eşit haklara sahiptir. Çocuğun her türlü cinsel istismarlara karşı korunma hakkı vardır. Çocuk hakları mutlaka işlevselleşerek yaşama geçmelidir, burada devlete sosyal devlet anlayışı gereği büyük görev düşmektedir. Çocukların şeker de yiyebildiği daha adil bir dünya dilemekteyiz."(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı