ATATÜRK ADANA
GÜNDEM 14.03.2023 11:22:00 1800 0

ATATÜRK ADANA'DAN HİÇ GİTMEDİ Kİ

ATATÜRK, ADANA’NIN FAHRİ HEMŞERİSİ: Cumhuriyet dönemi gezisinin ilki 13 Ocak 1925 tarihli ziyaretidir. Bu tarihte Atatürk, kendisine 5 Ocak 1925 yılında Adana Belediyesi tarafından verilen hemşerilik unvanını kabul etmiştir.

HABER: VAHİT ŞAHİN

Atatürk’ün Adana’ya gelişinin 100. yıldönümü törenle kutlandı.

Düzenlenen etkinlikler çerçevesinde Atatürk Parkı'nda Vali Süleyman Elban, İncirlik 10.Tankr Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Mehmet Serkan Dan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar çelenk sundu. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Tören Adana Tren Garı'nda devam etti.

ATATÜRK ADANA'DAN HİÇ GİTMEDİ Kİ…

Kurtuluş Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi’nin maddelerine dayanarak işgal edilen Adana’da halk, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde örgütlenmeye başlamıştır. 

Mustafa Kemal Paşa, Adana’ya Türklerin var olması gerektiği bilincini aşılamak ve aynı zamanda güçlü bir devlet kurma planıyla gelmiştir.

 Atatürk, Cumhuriyet’in ilanından önce iki kez, Cumhuriyet döneminde ise yedi kez olmak üzere dokuz kez Adana’ya gelmiştir. 

Ziyaretlerin bazıları uzun sürmüş bazıları ise bir günlük ziyaretlerdir. Kurtuluş Savaşının kazanılmasından sonra yapmış olduğu ziyaretlerin amacı ise halkın fikrini almak ve inkılâp hareketlerini başlatmak için olmuştur. 

Atatürk Cumhuriyetin ilanından önce Adana’ya ilk olarak Yıldırım Orduları Grup Kumandanı göreviyle gelmiştir. Kaldığı süre içerisinde Türk Milletinin durumunu İstanbul Hükümeti’ne bildirmiştir. 

1923 yılındaki Adana ziyaretinden kısa bir süre önce Latife Hanım’la evlenmiş ve eşiyle ilk gezisine çıkmıştır. 

1923 yılı gezisinde, Türk Ocağı’nı ziyaret etmiş eşi Latife Hanım’la Türk Ocağı hatıra defterine duygularını yazmışlardır. Belediye’nin düzenlediği akşam yemeğinde Atatürk çiftçilerle sohbet etmiştir. Daha sonra Kolordu, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Hastane, Ulu Cami, Sanayi Mektebi ve Öğretmenler Derneği’ni ziyaret etmiştir. Esnaf Cemiyetleri Birliği’nin Adana Türk Ocağı’nda verdiği çay ziyafetinde bulunmuştur. 

CUMHURİYET DÖNEMİ

Cumhuriyet dönemi gezisinin ilki 13 Ocak 1925 tarihli ziyaretidir. Bu tarihte Atatürk, kendisine 5 Ocak 1925 yılında Adana Belediyesi tarafından verilen hemşerilik unvanını kabul etmiştir. Burada bir gün kalarak Dörtyol’a gitmiş 17 Ocak 1925 tarihinde tekrar Adana’ya dönmüştür. Adana’da kaldığı süre içerisinde Ziraat Mektebi, C.H.P, Erkek Lisesi, Kız ve Erkek Öğretmen Okullarını ziyaret etmiştir. 

16 Mayıs1926 yılında Adana’da bir gün kalarak Belediye, Vilayet, Halk Partisi ve Türk Ocağı’nı ziyaret etmiştir. 1931 yılındaki ziyaret üç gün sürmüştür. Türk Ocağı’nda Türkçenin kullanımı konusunda konuşma yapmış, bölgenin ekonomik durumuyla ilgilenmiş, İsmail Habib Sevük’le sohbet etmiştir. 

Atatürk, iki yıl sonra 25 Ocak 1933 yılındaki ziyaretinde ise; C.H.P merkezinde Türk dilinin önemi üzerinde durmuştur. Sanayinin gelişimi ve sulama konularına da değinmiştir. Kanara Mezbahanesi’ni gezmiştir.

1937 yılında ilk olarak Atatürk Parkı’nı ziyaret etmiş, Kız Sanat Enstitüsü’nde tarih ve moda dersine katılmıştır.

 Son ziyareti ise 24 Mayıs 1938 yılıdır. Bu ziyaretin asıl amacı ise Hatay’ın anavatana katılması için sürdürdüğü girişimlerdir.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı