ADANA´DA BİNLERCE YILLIK TARİHİ BARINDIRAN TEPEBAĞIN SIRLARI ÇÖZÜLÜYOR
KÜLTÜR SANAT 19.11.2015 12:35:22 772 0

ADANA´DA BİNLERCE YILLIK TARİHİ BARINDIRAN TEPEBAĞIN SIRLARI ÇÖZÜLÜYOR

Uzun yıllardan bu yana altında binlerce yıllık geçmişe dayalı uygarlık kalıntılarını sakladığı savlanan Tepebağ´da arkeolojik kazılar sürdürülüyor. Halen yüzeyden 5 metre kadar inilmiş olup hedef derinlik 15 metrelik. Şu ana kadar 6 tabaka ile karşılaşıl

Çukurova Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistoriya ve Ön Asya Arkeolojisi  Ana Bilim Dalı tarafından düzenlenen toplantıda, kazılarla ilgili etraflı bilgi verildi. Bölüme tahsis edilmiş eski Düyun-u  Umumiye Binası salonunu hınca hınç dolduran meraklılar tarafından ilgiyle izlenen sunum, Arkeolog Doktor Fatma Şahin tarafından yapıldı.

Dr. Şahin, slaytlar eşliğinde günümüz Tepebağı hakkında kısa bilgiler verdikten sonra, burada sondaj amaçlı ilk kazıların Adana Müzesi kurucularından Ali Rıza Yalgaın tarafından yapıldığını belirterek  2013 sonundan itibaren dar bir alanda kazıya başladıklarını ve şu ana kadar da beklentilerin üstünde bir sonuçla 6 tabakaya erişebildiklerini söyledi. Bu tabakaları Cumhuriyet, Osmanlı-Ortaçağ,  Roma-Bizans, Klasik Dönemler (Hellenistik Dönem), Demir Çağı ve Geç Tunç Çağı olarak niteleyen Dr.Şahin, ?Yakın dönem tabakalarında tahribat hayli fazla, eskilere doğru gidildikçe tahribat azalıyor ve dolayısıyla o döneme ait okumalar biraz daha kolaylaşıyor? diyerek açıklamalarını şöyle sürdürdü:

/resimler/2015-11/19/1348134763163.jpg

?Kazı ekibimiz üniversitelilerden oluştuğu için sadece yaz tatili döneminde, yani yılda iki ila üç aylık bir zaman diliminde çalışabiliyoruz. Burada, öğrencilerimizin özverili ve özenli çalışmalarının altını özellikle çizmek isterim. Evinde eline süpürgeyi almayanlar, burada, toz toprağın içinde ve son derece zor, aşırı dikkat isteyen işte sabırla çalışıyor. Üstelik yaz sıcağında, üstümüzdeki gölgeliğe rağmen 50 dereceyi aşan sıcaklıkta yapıyorlar bu işi. Bir gün, 61 dereceyi buldu çalışma alanındaki ısı. Tabii tek sorunumuz bu değil. Olanaklarımız paralelinde, yeterli önlemi alamadığımız için bir diğer sorunumuz da yağmur. Yağmurdan sonra kazı alanımız havuz haline gelince suyun çekilmesini ve zeminin kurumasını beklemekten başka çaremiz yok. Gerçi şimdi u sorunları aşmak için de projelerimiz var. Çalışmalarımıza finansal destekle en büyük katkıyı sağlayan Adana Büyükşehir Belediyemizin 2016´da da desteğini sürdüreceğine inanıyoruz. Böylece, şimdilik 5 metredeki ve 3400 yıllık geçmişi aydınlatan derinliği hedef 15 metreye doğru indirmeye çalışacağız. Tabii ki aşağılara indikçe işimiz zorlaşıyor. Normalde, bu tür kazılar yamaçta yapılır fakat biz kent ortasında çalışmak zorunda kaldığımızdan böyle bir şansımız yok.?

Sunum sonrasında izleyenlerin katkıları alınırken, bazı sorulara da cevap verildi. Bu etapta en ilginç konu, Adana´da 1920 yılında bulun Satsneferru isimli Mısırlı Otacı (O dönemin hekimi) Kadın heykeli. Halen New York Metropolitan Museum´da, 9 Numaralı Mısır eserleri galerisinde korunan heykel Mısır 12´inci hanedanlığına tarihlenmiş. Dolayısıyla, mevcut verilerle, Adana tarihinin Milattan önve en az 1800 yılına kadar dayandığı kanıtlanmış durumda. Yapılacak kazılarla, bu tarihin çok daha gerilere gitmesi büyük olasılık.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı