ARI ÖLÜMLERİ, TARIMSAL ÜRETİM İÇİN TEHLİKELİ
TARIM 3.03.2017 10:18:10 319 0

ARI ÖLÜMLERİ, TARIMSAL ÜRETİM İÇİN TEHLİKELİ

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, bitkilerde tozlaşmayı sağlayarak meyve ve tohum oluşumuna yardım eden bal arılarının korunması hususunda arıcılarla birlikte bitki üreticilerine de görevler düştüğünü söyledi.

Bölgemizde baharın gelmesi ile birlikte canlanan tarımsal faaliyetlerin, beraberlerinde dikkat edilmesi gereken pek çok önemli noktayı da gündeme getirdiğini belirten Karademir, "Özellikle son yıllarda artan arı ölümleri, tarımsal üretimin geleceği için tehlike oluşturmaktadır. Bilindiği gibi Dünya nüfusunun 2017 yılını sonunda 8 milyar olacağı öngörülmektedir. Benzer bir artışın ülkemiz nüfusunda da yaşanacağı ve yakın bir gelecekte ülke nüfusumuzun 80 milyonu aşacağını öngörmek hiçte zor değildir. Artan bu nüfusun besin ihtiyacını karşılayabilmek bitkisel ve hayvansal üretimin artırılması temel bir hedef olarak ortaya çıkmaktadır. Bitkisel üretimin artırılmasında modern tarım teknikleri kullanılmalıdır. Bu tekniklerin tam anlamıyla verime yansıması ancak tarımı yapılan bitkilerin hastalık, zararlılara ve yabancı otlarına karşı etkili bir mücadele ile mümkündür. Üreticiler genellikle uygulanması en kolay olan kimyasal mücadeleyi seçmektedirler. Kimyasal mücadelede kullanılan pestisitlerin bilinçsiz ve teknik talimata uygun kullanılmaması durumunda bal üreten ve bitkilerin tozlaşmasında hayati öneme sahip olan bal arılarına zarar verme sonuçları ortaya çıkmakta, kimi zaman ölümlerine neden olmaktadır."

TALİMATLARA UYGUN İLAÇLAMA YAPILMALI

Tarımda kullanılan pestisitlerin bal arılarına olan zararlı etkilerinin kullanılan ilacın cinsi, uygulama yeri ve zamanı, uygulanan dozu, etki süresi, ilaçlama yöntemi, ilaçlama günlerindeki meteorolojik koşullar gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişebildiğini ifade eden Karademir, "Hatalı ve tekniğine uygun olmadan kullanılan bazı zirai mücadele ilaçlarıyla kirlenen su kaynakları ve polen tozları, çok sayıda ergin arı ve yavru ölümlerine neden olmaktadır. Toz halinde kullanılan zirai ilaçlar, sıvı halde atılan ilaçlara oranla arılar için daha zararlıdır. Çünkü toz halindeki ilaçlar, daha kolay yayılır ve polenle birlikte kovana taşınabilirler."

ARICILARLA BİRLİKTE ÜRETİCİLERE DE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞMEKTE

Arılarının korunmasında arıcılarla birlikte üreticilere de önemli görevler düştüğünü kaydeden Karademir şöyle konuştu;

"Arların korunmasında, Daha az risk taşıyan bir arılık yeri seçilmeli, Kolay taşınabilen, havalandırması iyi, gezginci arıcılık için uygun kovanlar kullanılmalı, Uzun süre kalıcı etkili ve arılar için çok tehlikeli ilaçların kullanılması durumunda koloniler ilaçlama sahasından en az 7-8 km uzaklıkta emin bir yere taşınmalı, Arılıkta suluk bulundurularak arıların tehlikeli olabilecek başka kaynaklardan su almaları en aza indirilmesinin yanında üreticilerde, Bir zorunluluk yoksa ilaçlamaları bitkilerin çiçeklenme dönemlerinde yapmamalı, Mutlak ilaç gerekiyorsa Ziraat Mühendisi danışmanına sorarak arılarda etkili olmayan ilaçları seçmeli, Toz ilaçlar yerine sıvı ilaçları tercih etmeli, İlaçlamaları arıların kovanda oldukları akşam saatlerinde yapmayı tercih etmeli, Kullanılan ilaç ve ilaç atıkları sulara bulaştırılmamalı, Bitki üreticisi, ne zaman ilaçlama yapacağını ve hangi ilaçları kullanacağını çevresindeki arıcılara önceden bildirmelidir."(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı