ARAP LİGİ TOPLANDI
DÜNYA 10.09.2020 11:14:00 468 0

ARAP LİGİ TOPLANDI

22 üyeli Arap Ligi toplantısında Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden Türkiye'ye Doğu Akdeniz eleştirisi yapıldı.

Çarşamba günü bir araya gelen Arap Ligi ülkelerinin dışişleri bakanları Filistin sorunuyla birlikte Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimi de görüştü. Toplantıda konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, Türkiye'nin Libya, Irak ve Suriye'deki faaliyetlerine karşı Kahire'nin sessiz kalmayacağını söyledi.
Mısırlı Bakan, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine yönelik operasyonlara karşı Bağdat'ın attığı adımları desteklediklerini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Bağdat'a düzenlediği ziyarette Türkiye'nin Irak'ın iç işlerine giderek daha fazla müdahale ettiğini söylemişti.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Enver Gargaş da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinin bölgedeki deniz güvenliğini tehlikeye attığını ve bunun da uluslararası anlaşmaların ihlali olduğunu ileri sürdü.
İran'ı Arap ülkelerinin iç işlerine karışmakla suçlayan BAE Dışişleri Bakanı Gargaş, toplantıda yüzleştiği Filistin yönetimi temsilcilerine karşı da İsrail ile yapılan barış anlaşmasını savundu. İsrail ile yapılan anlaşmanın BM sözleşmeleri ve Arap Barış İnisiyatifi dikkate alınarak yapıldığını belirten Gargas, "Egemen bir devlet olan BAE'nin İsrail ile yaptığı anlaşma Filistin topraklarının ilhak edilmesini de durduruyor." dedi.

ARAP LİGİ NEDİR?
20. yüzyılın ikinci yarısında üyelikte sürekli bir artış oldu. 2020 itibarıyla 22 üye ülke vardır: Baunlar;  Cezayir, Bahreyn, Komorlar, Cibuti, Mısır, Irak
 Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Libya, Moritanya, Fas, Umman, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Somali, Sudan, Suriye (çekildi), Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen.
Arap Birliği Devletleri kurulması anıt damgası. Kurucu 8 ülkenin bayrakları gösteriliyor: Mısır Krallığı, Suudi Arabistan Krallığı, Yemen Mütevekkili Krallığı, Suriye Cumhuriyeti, Irak Haşimi Krallığı, Ürdün Haşimi Krallığı, Lübnan Cumhuriyeti
Her üye devletin Lig Konseyi'nde bir oy hakkı vardır ve kararlar yalnızca kendilerine oy veren devletler için bağlayıcıdır. 1945 yılında birliğin amaçları, üyelerinin siyasi, kültürel, ekonomik ve sosyal programlarını güçlendirmek ve koordine etmek ve/veya aralarında ve üçüncü taraflarda uyuşmazlıklara aracılık etmektir. Ayrıca, 13 Nisan 1950'de Ortak Savunma ve Ekonomik İşbirliği konusunda bir anlaşma imzalanması, imzalayan ülkeleri askeri savunma önlemlerinin koordinasyonuna adamıştır. Mart 2015'te Arap Birliği Genel Sekreteri aşırılıkçılığa ve Arap Devletlerine yönelik diğer tehditlere karşı koymak amacıyla Ortak Arap Gücü'nün kurulduğunu duyurdu. Karara Yemen'de Fırtına Operasyonu yoğunlaşırken ulaşıldı. Projeye katılım isteğe bağlıdır ve ordu sadece üye devletlerden birinin talebi üzerine müdahale eder. Bölgedeki askerileşmenin artması ve şiddetli iç savaşların yanı sıra terörist hareketlerinde artması, zengin Körfez ülkeleri tarafından finanse edilen JAF'ın yaratılmasının arkasındaki nedendir.
1970'lerin başında, Arap Devletleri Birliği Ekonomik Konseyi, Avrupa devletleri arasında Birleşik Arap Ticaret Odalarının oluşturulması için bir teklifte bulundu. Bu teklif, Arap Devletleri Birliğine bağlı hükümetlerin Arap İngiliz Ticaret Odası'nı kurma kararını "teşvik etmek" ve Arap dünyası ve ana ticaret ortağı İngiltere arasındaki ikili ticareti kolaylaştırmak amaçlıdır.
Arap Birliği; Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriye devletleri tarafından 22 Mart 1945'te Kahire'de kuruldu. Merkezi Kahire'de olan Arap Birliği'nin bugün 22 üyesi mevcuttur, ancak Suriye'nin üyeliği Kasım 2011'den bu yana askıya alınmıştır.
Arap Birliği Eğitim, Kültür ve Bilim Örgütü (ALECSO) ve Arap Birliği Arap Ekonomik Birliği Konseyi (CAEU) Ekonomik ve Sosyal Konseyi gibi kurumlar aracılığıyla, Arap Birliği, Arap dünyasının çıkarlarını desteklemek için tasarlanmış politik, ekonomik, kültürel, bilimsel ve sosyal programları kolaylaştırmaktadır.
Üye devletlerin politika pozisyonlarını koordine etmeleri, ortak endişe duydukları konularda müzakere etmeleri, bazı Arap uyuşmazlıklarını çözmeleri ve 1958 Lübnan krizi gibi çatışmaları sınırlamaları için bir forum görevi görmüştür. Birlik, ekonomik entegrasyonu teşvik eden birçok önemli belgenin hazırlanması ve sonuçlandırılması için bir platform görevi görmüştür. Buna bir örnek, bölgedeki ekonomik faaliyetlerin ilkelerini özetleyen Ortak Arap Ekonomik Eylem Bildirgesi'dir.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,24% -0,12
  • EURO

    34,64% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2390,38% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli