ANAYASA MAHKEMESİ: “VALİLİĞİN EYLEM YASAĞI HAK İHLALİ!”
SİYASET 4.01.2023 11:22:00 1322 0

ANAYASA MAHKEMESİ: “VALİLİĞİN EYLEM YASAĞI HAK İHLALİ!”

AYM “tüm eylem ve etkinlikleri mülki idare amirin iznine bağlanması,” uygulamasının Anayasa’ya aykırı olarak hak ihlali teşkil ettiğine hükmetti

AYM, Batman'da valiliğin 'eylem yasağı'na rağmen yaptıkları basın açıklaması nedeniyle KESK yöneticilerine idari para cezası verilmesinin hak ihlali olduğunu karara bağladı

Anayasa Mahkemesi, son dönemde kimi illerde valiliklerin art arda ilan ettiği 'eylem ve etkinlik yasak'larına karşı emsal niteliğinde bir karara imza attı ve  “tüm eylem ve etkinlikleri mülki idare amirin iznine bağlanması,” uygulamasının Anayasa’ya aykırı olarak hak ihlali teşkil ettiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan kararında yer alan bilgiye göre Batman Valiliği, 7 Kasım 2018'de 'şehirde bir süredir yoğunlaşan terör saldırıları" gerekçesiyle 14 gün boyunca yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin mülki amirden izin alınması şartına bağladı.

Eğitim Sen Batman Şube Sekreteri Nureddin Şimşek, SES Batman Şube Eş Başkanı Deniz Topkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Tüzün de karar uymayarak, KESK'in KHK'liler için başlattığı toplu faks çekme eylemine katılmaları gerekçesi ile, "emre aykırı davranış" iddiasıyla idari para cezasına çarptırıldılar.  Bu kişilerin cezaya itiraz nedeniyle mahkemeye yaptıkları itiraz da mahkeme tarafından reddedildi.

Sendikacılar bunun üzerine Anayasa Mahkemesine, "toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma haklarının ihlal edildiği" yönünde bireysel başvuruda bulundular. Yüksek Mahkeme  Başvuruyu 10 Kasım 2022 tarihinde karara bağladı ve Anayasa'nın 34. maddesindeki "Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptir" hükmüne dikkat çekti. 

Anayasa'nın 14. Maddesinde yer alan   "Temel hak ve hürriyetler özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasa'nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasa'nın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz" ibares uyarınca şu hükme vardı:

“Somut olayda kamu makamının tüm eylem ve etkinlikleri mülki idare amirin iznine bağlanması, Anayasa’nın 34. Maddesinin birinci fıkrasında toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının önceden izin almadan kullanılabileceği yönündeki ek güvencesine aykırı olduğu ve Anayasa maddesinin sözüyle çeliştiği kanaatine varılmıştır. 

Açıklanan gerekçelerle başvurucuların Anayasa’nın 34. Maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.”

Tazminat taleplerini reddeden Yüksek Mahkeme, ihlal sonuçlarının ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın Batman 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilmesine karar verdi.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI İÇİN TIKLAYINIZ:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/01/20230104-4.pdf

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı