Anadolu Sağlık Sen, memur maaş zamlarını protesto etti!
EKONOMİ 8.07.2023 00:50:00 604 0

Anadolu Sağlık Sen, memur maaş zamlarını protesto etti!

Anadolu Sağlık Sen, memur maaş zamlarını protesto etti!

 

Anadolu Sağlık Sen Genel Merkezi ile Yozgat ve Zonguldak Şubeleri Temmuz 2023 maaş zamlarını protesto etti.

Zonguldak il temsilcisi Barış Fidan ve il yönetim kurulu üyeleri Atatürk Devlet Hastanesi önünde maaş zamlarına karşı eylem yaparak basın açıklaması yaptılar.

Yozgat ’da ise Anadolu Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Adem Altuntaş, Yozgat il temsilciliği ve yönetim kurulu üyeleri ile sağlık çalışanlarının katıldığı büyük bir eyleme imza atarak basın açıklaması yaptılar. 

Anadolu Sağlık Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu; Genel Başkan Necip Taşkın, Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Demirel, Ankara Üniversiteler Şubesi Yönetim Kurulu ve sendika üyeleri Ankara Ulus Meydanında memur ve emeklilere yapılan maaş zamlarını protesto ederek insanca yaşayacakları bir ücretlendirme politikasına geçilmesini istediler. 

Anadolu Sağlık Sen Genel Merkezi, Yozgat ve Zonguldak il temsilcilikleri yaptıkları ortak açıklamada özetle şunları ifade ettiler:

“Memura ve emekliye yapılan %17.55 oranındaki zam, zam değildir. Lütuf gibi sunulan bu zam onurumuzu incitiyor!

Anadolu Sağlık Sen olarak, ekonomik şartların memur ve memur emeklilerinin yaşamını zorlaştırdığı dikkate alınmadan memura lütuf gibi sunulan Temmuz zammının memurların onurunu incittiğini bir kez defa haykırmak istiyoruz. 

Ne yazık ki seçim öncesinde verilen sözlerin unutulduğunu ve memurun kaderiyle baş başa bırakıldığını görüyoruz. Sağlık çalışanları olarak, enflasyon karşısında her geçen gün yoksullaşıyoruz. İnsansa yaşayabileceğimiz bir ücretlendirme ve vergilendirme sistemine geçilmesini istiyoruz. Memurun ücret ve vergilendirme politikasında yaşanan adaletsizliğin haksız ve şuursuz bir eşitsizliğe de neden olduğunu görüyoruz. 

Değerli arkadaşlar; devlet memurlarının itibarlı olmaları gerektiğini, bunu sağlayacak olanın ise devlet olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Memurun itibarını zedeleyecek, ev sahibinin karşısında boynunu büktürecek, kasaptan, manavdan kaçmasına, elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyememesine yol açacak sadaka gibi ücreti istemiyoruz. Çocuklarımızın yüzüne bakabilmeyi istiyoruz. İnsan onuruna yakışır bir yaşamı özlüyoruz ve onurumuzla yaşamak istiyoruz. 

12 yıldır yetkiyi elinde bulunduran Memur Sen ile onun küçük ortağı Kamu Sen peş peşe açıklama yapıyorlar; “biz bu zammı kabul etmiyoruz!” Memur ve emeklilere reva görülen bu zam sarı sendikaların sayesinde alınmıştır! Memur ve memur emeklileri ekonomik büyümeden pay alamadıkları gibi SARI SENDİKALARIN sayesinde maaşları da buz gibi eriyip gidiyor!

Memur ve memur emeklilerinin refahı bugüne kadar artmadığı gibi 7. Defa yapılacak olan Toplu Sözleşme görüşmelerinden de umudumuz yok… Memur ve memur emeklilerinin ücretleri enflasyon karşısında eridi, satın alma güçleri düştü ve yoksullaştılar. 

TÜİK’in verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2022’de yüzde 5,6 büyüdü. Emeğin milli gelirden aldığı pay ise düşmeye devam ediyor. Bu arada vergi kesintileri nedeniyle memurun eline geçen ücrette düşmeye devam ediyor. Dolaylı vergilerdeki artış da memurun daha fazla vergi vererek ücretinin düşmesine ve dolayısıyla satın alma gücünün düşmesine neden oluyor. Enflasyon artıyor ama maaşlara reel artış yapılmıyor. 22 bin TL olarak açıklanan en düşük memur maaşları ise (memurun bekâr olması halinde) büyükşehirlerde kira, elektrik, doğalgaz ve ulaşımı ancak karşılayabiliyor. Hâlbuki seçim öncesi Sayın Cumhurbaşkanı, en düşük memur maaşının en düşük kamu işçisinin ücretinden aşağı olmayacak şekilde düzenleneceğini belirtmiş ve memur maaşlarındaki bu artışın otomatik olarak memur emeklilerine de yansıyacağını söylemişti. Ancak TBMM’ne sunulan Kanun teklifinde emeklilerle ilgili bir düzenleme yer almıyor. Dolayısıyla TBMM’ne sunulan Kanun teklifi bu haliyle eksiktir ve eşitsizliğe ve büyük bir adaletsizliğe yol açmaktadır. Bunun Meclis’te acilen düzeltilmesi gerekmektedir. 

Bilindiği gibi emeklilik maaşlarına yansıtılmayan 8077 TL seyyanen zam yapılmıştır. Hâlbuki taban aylığa yansıtılmış olsa emekli maaşlarına da yansıyacak ve emeklilerimiz ciddi anlamda rahatlayacaklardır. 

Ücretler konusunda, Sayın Cumhurbaşkanı’nın seçim öncesi verdiği sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’nın iki gün önce yaptığı açıklamada, Bakanlara talimat verdiğini ve emekliler içinde bir düzenleme yapılacağını söylemesi sevindiricidir, ancak  asgari geçim ve hayat şartlarını kolaylaştırmadıktan sonra hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Memur ve memur emeklilerine lütuf gibi verilen bu zamları kesinlikle kabul etmiyor ve yoksulluk sınırının üstünde ücret verilmesini talep ediyoruz.”

Basın açıklaması olaysız bir şekilde sona erdi. Katılımcılara teşekkür edildi. 

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı