ALTINORAN’DAN “BİR SÖZ BİR NOTA” ETKİNLİĞİ
KÜLTÜR SANAT 23.06.2023 07:13:00 935 0

ALTINORAN’DAN “BİR SÖZ BİR NOTA” ETKİNLİĞİ

Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği’nin Çarşamba buluşmalarında Mardinli olan ama Adana’da görev yapan Dr. Nurettin Özdener, slayt eşliğinde Mardin’i anlatırken, Doktor Hasan Boğa da udu ve sesiyle etkinliğe katılanlara hoşça vakit

VAHİT ŞAHİN

Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği tarafından düzenlenen Çarşamba Buluşmalarında  “Bir Söz Bir Nota” etkinliği gerçekleştirildi.

Niğde Evi’nde bir araya gelen Altınoranlılara, kendisi Mardinli olan ama Adana’da görev yapan Dr. Nurettin Özdener, slayt eşliğinde Mardin’i anlatırken, Doktor Hasan Boğa da udu ve sesiyle etkinliğe katılanlara hoşça vakit geçirdi.

Dr. Nurettin Özdener, Mardin’in hep sürprizlerle dolu olduğunu belirterek, “Mardin, Taşkenttir. Masal kenttir. Dikkat edin bağımlılık yapabilir. Ama Mardin ruhunuza iyi gelecektir, bundan emin olun. Mardin’e iner inmez fotoğraf makinenize davranacaksınız, ancak bu işi akşam saati batı ya da sabah doğu güneşine bırakın. Sokaktan sızan ışık çok güzel bir detay almanızı sağlar. Taşın rengi bile değişir.

Benim önerim, Mardin’de ilk işiniz Kasımpaşa Medresesi’ne gitmek olsun.  Önce Kasımpaşa’da büyülenin ve lütfen başınızı eğip, bedeninizi küçültüp, dershanelerin kapılarından girin içeri. Her kapının üstünde bulunan ve birbirinden farklı olan oymaya dikkat edin. “İlim bilmek” üzerine düşünün.  Kasımpaşa’nın ardından Deyrulzafaran Manastırı’nı öneririm” dedi.

Dr. Özdener, “Ulucami Minaresinin kökünde taş işleme kabartama ve oyma kufi kocaman harflerle bir kitabede ”Vemen tevekkel fehuve hazbuhu” yazar. Mealen  “Tevekkül eden kazanır”  der. Rengârenk eşarplar, buşiler, şallar, sabunlar. Bir renk cümbüşü, beyazın prizmadan geçit töreni, binlerce ton. Mardin renktir. Sağa döndüğümüzde aşağı çarşı denilen yerdesiniz. Ya da adres bilgisi olarak 2.cadde. Az  ilerleyince kumaş satan dükkanların arasında, bakır gibi duran eşyalar satan dükkanlar göreceksiniz.  Bir kısmı Çin menşeli, piyasa oluşması sonrası gelişen dükkânlar bunlar. Oysa asıl bakırcılar, yirmi adım ilerde sağa doğru kıvrılan sokağın içinde. Şanslıyasınız kalaycı amcanın işi erken bitmemiş olsun. Bir bakır leğen veya tencereyi, parlatırken kalay ve bakırın buluşması, teneşir ile ovulurken çıkan duman, isten karamış dükkânın duvarlarının oluşturduğu fon, kıvılcımlar saçan odun kömürleri birleşince çok güzel fotoğraflar veriyor. Kadraj size kalmış. Ancak kalaycı sigara tiryakisi, ağzında elinde sigara varken çekip endüstrinin ücretsiz reklamını yapmayın. Birkaç bakır eşya alın tabi ki. Hatta köşedeki büyük mangalı salon için düşünebilirsiniz. Bir hamam tası, tarifini öğrenip dönünce Adana’da dostlarınıza yapacağınız haşu/etli pilav için büyük bir sahan alabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Dr. Hasan Boğa da, udu ile TSM ve THM söyledi.

Etkinlikte 9 yeni üyeye beyaz  rozeti takıldı. Ayrıca o gün doğum günü olan Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu üyesi esen Cömertpay’a da sürpriz yapılarak doğum günü pastası kesildi.

(vş)


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı