GÜNDEM 28.11.2018 09:46:58 576 0

"Aladağ yangınını unutmadık, unutturmayacağız"

29 Kasım 2016 yılında yaşanan acı olayın yıldönümünde Baro Başkanı Av. Veli Küçük, olayda kusuru ve suçu olan kişi ve kurumların cezalandırılmamalarını sert bir dille eleştirdi.

Devletin her çocuğun eğitiminden sorumlu olduğunu belirten Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, yetki ve sorumluluk makamında olanların cemaat ve tarikat yurtlarıyla ilgili ciddi bir sorumsuzluk örneği gösterdiğini, olayın bilirkişiler tarafından objektif olarak değerlendirilmediğini vurguladı.

"ÇÖZÜM PARASIZ EĞİTİM, GÜVENCELİ BARINMA"

Av. Küçük, yaptığı açıklamada;

"Adana´nın Aladağ ilçesinde 10´u öğrenci, 1´i yurt müdürünün kızı, 1´i eğitmen 12 kişinin yaşamını yitirdiği "Süleymancılara" ait cemaat yurdu yangını faciasının üzerinden tam iki yıl geçti.

Tek bir tutuklusu kalmayan Aladağ´daki yurt yangını faciası üzerine: ?Bir şey olmaz? demenin bedelini ?bir şey olur? diyerek ödetemezsek ?adalet üzerine yaşayacağımız? bir ülkemiz de kalmayacak ne yazık ki ve daha çok Aladağ´lar yaşanacaktır.

Çocuklarımızı ve yurttaşımızı cemaatlerin ve tarikatların ellerine teslim edilmek yerine, sosyal devlet ilkesi yaşama geçirilerek parasız eğitim, devlet tarafından güvenceli barınma olanağı sağlanmalıdır.

Çocukların yanarak öldüğü ama 35 kilo etin kurtarıldığı, gereken neyse yapılacak nutuklarının atıldığı Aladağ yurt yangını dosyasından geride üzülerek belirtmek gerekirse geriye sadece ailelerin, ?DEVLET DE, ADALET YOK? haykırışları, "Çocukların cesetleri yangın merdivenin önünde bulunmuş." cümlesi ile yanan onca çocuğumuzun üst üste konulmuş halde "kömürleşmiş" tek bir ambulansla Adli Tıp Kurumuna getirildiği an hala hafızalarımızdadır. Devletin dağ köylerinde yaşayan ekonomik imkansızlıklar içerisindeki yurttaşına ve onların çocuklarına, kızlarına sahip çıkmayarak, cemaatlerin eline bırakması, Aladağ yangın faciasında da çocukların Süleymancılar cemaatin yurtlarına mecbur kılınması ve teslim edilmesi, yaşanan facia sonrası verilen tahliye kararları devletin yurttaşını bir kez daha sahipsiz bıraktığının göstergesidir.

Adana Barosu olarak yangın faciasının yaşandığı ilk günden itibaren aileleri yalnız bırakmadık. Artık, çocuklarımız cemaatlerin ve tarikatların yurtlarına mahkum olmasın. Aladağ yangınını unutmadık, unutturmayacağız."

OLAYIN GELİŞİMİ

Aladağ´da ortaokulda okuyan kız öğrencilerinin kaldığı özel öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016´da elektrik sisteminin kısa devre yapması sonucu çıkan yangında eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürü Cumali Genç´in 6 yaşındaki kızı Sare Betül Genç, 8´inci sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü, 7´nci sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden, 6´ncı sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 5´inci sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Aydoğdu ile Cennet Karataş yaşamlarını yitirmişti.

Türkiye´nin yüreğini yakan ve yurtlarla ilgili büyük tartışmalara neden olan yangınla ilgili Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yangında kızı da ölen yurt müdürü Cumali Genç, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur ile dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mustafa Öztaş, Mahir Kılınç ve yurt çalışanı Mahmut Deniz hakkında 15´er yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Kozan Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen duruşmalarda tutuklu tek bir sanık kalmadı.

Duruşmalar devam ederken, geçen sürede 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt da yıkıldı.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı