SİYASET 8.04.2022 12:29:00 865 0

"AKP, Sadece Kaşıkçı Davasını Değil Egemenlik Haklarımızı Suudi Arabistan’a Devretti"

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel, ‘Saraylı kafası, dış politikada Devletimizin itibarini ve halkımızın menfaatlerini değil, şahsi menfaatlerini düşünüyor’  dedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel, Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Türkiye’de görülen davasının Suudi Arabistan makamlarına devredilmesinin, Türk yargısının bağımsızlığının hiçe sayılması ve ulusal egemenlik haklarımızın adeta devredilmesi anlamına geldiğini belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Açıkel’in açıklaması şu şekilde:

AKP, Suudi Kralı Abdullah bin Abdulaziz el-Suud'un vefatı sebebiyle 24 Ocak 2015'te bir günlük milli yas ilan etmiş ve bu gelişmeden üç yıl sonra Suudlu yetkililer, Türkiye’de Cemal Kaşıkçı cinayetini işlemişti. Bu cinayet, AKP’nin Türkiye’yi Ortadoğu bataklığına çektiğini ve Türk topraklarının İslamcı akımlar arasındaki iç çatışmaların av sahası haline getirildiğini gösteren bir vaka olarak tarihe geçti. Cemal Kaşıkçı cinayeti, tıpkı diğer ülkelerin daha önce Türkiye’de işlediği benzer cinayetler gibi bir insani trajedi olduğu gibi, daha vahim olan Türkiye Cumhuriyeti adına itibar zedeleyici ve doğrudan egemenlik haklarımız ve sınır güvenliğimize yönelen bir saldırı olmasıdır.

Kaşıkçı cinayetinden sonra AKP’nin tüm kadroları Suudi Arabistan’ı koro halinde kınadı, dahası bu olayı uluslararası kurumlara taşıyacaklarını ifade ettiler ve yoğun bir kampanya yaptılar. Cinayetin dünyaya duyurulması amacıyla Anadolu Ajansı kitap hazırladı, İletişim Başkanlığı yabancı film yapımcılarına vatandaşın vergileriyle küresel bir kampanya için cinayetin belgeselini yaptırdı.

‘Erdoğan Belgeleri Asla Vermeyiz Diyordu, Şimdi Cinayetin Tüm Dosyasını Devretti’

Erdoğan cinayetten sonra, “Belgeleri dinletiriz ama vermeyiz, bir de bunları yok mu edeceksiniz? Bunlar dünyayı enayi zannediyor, insanları enayi zannediyor. Bu millet enayi değil, hesabı sormasını bilir.”  dedikten dört yıl sonra yaşanan bu çaresiz ve yakışıksız teslimiyet tablosunda, AKP’nin dış politikadaki çıkışlarının ulusal çıkarlarımıza ve itibarımıza zarar veren kuru gürültüden başka hiçbir anlamının olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Türk yargısının elindeki bir cinayet dosyasının adeta ihale usulüyle başka bir ülkeye teslim edilmesi, Sarayın kuru gürültü diplomasisinin de göstergesidir.

AKP’nin bugün gelinen noktada; devletin ve milletin menfaatlerini geri plana atan; şahsi menfaatleri ve şahsi ilişkileri ön plana çıkartan hamasi ve çığırtkan bir diplomasiyi Cemal Kaşıkçı cinayetinde de benimsediğini görüyoruz.

Mavi Marmara Krizinde, Rahip Brunson’un hapsi ve Deniz Yücel’in tutuklanması olaylarında, 15 Temmuz’un finansörü denilen BAE ile barış sürecinde ve İdlib’te 33 askerimizi şehit eden Rusya’ya gidip kapıda bekleme vakalarında olduğu gibi bu olayda da AKP’nin tutarsız çarkıfelek diplomasisi, ülkemizin itibarını ayaklar altına almaktadır. AKP’nin kısa vadeli dar çıkarları için, feda edemeyeceği hiçbir şey olmadığını bir kez daha göstermektedir.

‘AKP’nin Hamaseti, Suudi Boykotuna Neden Oldu; Kaybeden Türk Ekonomisi Oldu’

AKP’nin ulusal çıkarlardan ziyade zümre menfaatlerine dayanan dış politikası nedeniyle körfez ülkeleriyle bozulan ticari ilişkiler ve Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından Türkiye’ye uygulanan boykot yüzünden, Türk ekonomisi son yıllarda çok büyük zarar gördü. Bu ülkelere ihracat yapan firmalarımız, lojistik sektörümüz ve bu ülkelerde inşaat yapan pek çok firmamız krizlerle ve iflaslarla karşı karşıya kaldı. Yaşanan ambargo yüzünden Suudi Arabistan’a ihracatımız son iki yılda 3,2 milyar dolardan 265 milyon dolara kadar geriledi.

Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bölge barışı ve ulusal çıkarlarımız için Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nı (OBİT) kurarak başta Suriye Arap Cumhuriyeti olmak üzere tüm bölge ülkeleriyle ve Ortadoğu’daki tüm komşularımızla diplomatik ilişkileri tesis edecek ve düzelteceğiz. Suriye Arap Cumhuriyeti ile tüm komşularımızla ve Ortadoğu’daki bölge ülkeleriyle sınır ticaretini yeniden başlatacağız.

Akılcı, barışçıl ve ulusal çıkarlarımızı gözeten, uluslararası hukuka ve meşruiyete önem veren bir dış politika izleyeceğiz. Günübirlik dış politika ve çarkıfelek diplomasisi yüzünden Türkiye boykotlara muhatap olmayacak. Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında milletimiz, dış politikadaki hamasi savrulmalar yüzünden bedeller ödemeyecek.(Kaynak CHP Genel Merkezi)(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı