AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ İÇİN BUHAR JENERATÖRLERİNİN SEVKİYATI  BAŞLADI
EKONOMİ 24.08.2020 19:59:00 804 0

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ İÇİN BUHAR JENERATÖRLERİNİN SEVKİYATI BAŞLADI

Önümüzdeki günlerde, her biri 365 ton ağırlığındaki dört buhar jeneratörünün uzun deniz yolculuğuna çıkacağı bildiriliyor

Volgodonsk'ta bulunan (Rosatom - Atomenergomash'ın makine yapım bölümüne giren AEM-Technologies A.Ş.'nin şubesi olan) Atommash fabrikasında, Akkuyu NGS'nin (Türkiye) 1 numaralı güç ünitesi için buhar jeneratörleri sevkiyatı başlatıldı. Önümüzdeki günlerde, her biri 365 ton ağırlığındaki dört buhar jeneratörü uzun deniz yolculuğuna çıkacak. Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu inşaat sahasına ulaşmak için önlerinde 3.000 km yol var. Buhar jeneratörleri, reaktörün birinci devresinin en önemli ekipmanıdır. NGS projesi, 3+ nesli VVER tipi Rus reaktörler tesisiyle donatılan 4 güç ünitesinden oluşmaktadır. Güç ünitelerinin her biri 1200 MW kapasiteye sahiptir. Akkuyu NGS, dünyada “Build-Own-Operate (Yap-Sahip Ol-İşlet) modeli ile gerçekleştirilen global nükleer endüstrinin ilk projesidir.

Atomenergomash A.Ş. Genel Müdürü Andrey Nikipelov, aşağıdaki konulara dikkat çekti:

“Bugün, Atomenergomash’ın yurt dışı projesi olan Akkuyu NGS için büyük boyutlu ekipman sevkiyatını başlattık. Atommash, 2020 yılında Sovyet döneminde bile görülmemiş hızla reaktör kapları ve buhar jeneratörleri sevk ediyor. Bu yıl toplam 3 reaktör kabı ve 17 buhar jeneratörü Rusya, Hindistan, Bangladeş ve Türkiye'deki müşterilere gönderilmek üzere hazırlanıyor. Ekipmanımız halihazırda altı kıtadan üçünde kullanılıyor veya kurulması planlanıyor. Bugünkü faaliyet, yani Türkiye'deki ilk nükleer enerji santrali için ilk buhar jeneratörlerinin sevkiyatı, Atomenergomash'ın nükleer santrallerin güvenli işletilmesi için küresel düzeyde güvenilir ekipman tedarikçisi olarak konumunu güçlendirmeye yönelik bir başka adımdır."

Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili  haberleri içeren internet sitezinde yapılan duyuruya göre, buhar jeneratörü, birinci güvenlik sınıfı ürünlerine ait. Buhar jeneratörü gövdesi, iki eliptik tabana sahip yatay silindirik bir kap. Orta kısımda, soğutucuyu bağlamak ve çıkartmak için kolektörler bulunmakta. Gövdenin üst kısmında buhar boşluğu, alt kısmında ise 11.000 paslanmaz borudan oluşan ısı değişim yüzeyi bulunmakta. Bir buhar jeneratörünün tüm boruları birbirinin devamı olacak şekilde eklense toplam uzunluğu 148,5 km olacak. Boruların çapı 16 mm ve uzunluğu 11 ila 17 metredir. Boru uçları iki kolektörde sabitlenmiştir. Aparatın uzunluğu yaklaşık 15 metredir, çapı ise 4 m'den fazladır. Ürün ağırlığı, 355 ton.

Ürünlerin Atommash'tan müşteriye teslimi, kombine bir şekilde gerçekleştiriliyor. İlk olarak ürünler, Tsimlyansk baraj gölünün limanına karayolu ile teslim edilecek. Daha sonra dört adet buhar jeneratörü, 650 ton yük kaldırma kapasiteli portal vinç kullanılarak mavnaya yüklenecek ve deniz yolu ile Türkiye'ye gönderilecek.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    10225,15%0,16
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,86% 0,28
  • GRAM ALTIN

    2375,65% -0,87
  • Ç. ALTIN

    3873,06% -0,12
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı