Akın:
SİYASET 9.07.2023 11:27:00 516 0

Akın: "Osmangazi’nin Garanti Yükü Değer Kaybı Hariç 1,2 Milyar Doları Geçti"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın kamuoyuna büyük bir başarı olarak sunduğu Osmangazi Köprüsü’nden geçen araç sayısının gelir garantisini karşılamaktan çok uzak olduğuna dikkat çekti.

CHP’li Akın, “İktidar Osmangazi Köprüsü’nden 7 yılda 70 milyon aracın geçmesini büyük bir başarı gibi sunuyor. Oysa günlük 40 bin araç üzerinden verilen gelir garantisi kapsamında gelir garantisinin sağlanması için 7 yılda 102 milyonun üzerinde aracın geçmesi gerekiyordu. Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve enflasyon farkı yok sayılsa bile 7 yılda köprüye ödenen garanti tutarı 1,2 milyar doları geçiyor” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada AK Parti iktidarının kamu bütçesinde büyük bir gedik oluşturan garantilere ilişkin kamuoyunu yanıltıcı söylemlerde bulunmaya devam ettiğine işaret etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 yılda 70 milyon aracın geçişini bir rekor olarak sunduğuna dikkat çeken CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“Osmangazi Köprüsü 1 Temmuz 2014 tarihinde hizmete açıldığından beri araç başına 35 dolar artı KDV üzerinden verilen günlük 40 bin araç geçiş garantisi ile kamu bütçesinde yıllardır dev bir kara deliğe dönüştü. Bugüne kadar kaç aracın geçiş yaptığı bilgisini saklayan iktidar, köprünün açılışının 7. yılında toplam 70 milyon aracın geçtiğini sanki büyük bir başarı elde edilmiş gibi paylaştı.”

‘70 MİLYON DEĞİL 102,2 MİLYON ARAÇ GEÇMELİ’

CHP’li Akın, iktidarın yine algı ve yalan siyasetiyle hareket ettiğine dikkat çekerek Osmangazi Köprüsü’nün oluşturduğu yükü şöyle özetledi:

“İktidarın açıkladığı 7 yılda 70 milyon araç geçtiği yönündeki açıklama adeta itiraf niteliği taşıyor. Çünkü yılda ortalama 10 milyon aracın geçtiğini ilk kez kamuoyuna duyuruluyor. Oysa günlük 40 bin araç geçiş garantisinin sağlanması için bir yılda tam 14 milyon 600 bin aracın; 7 yılda ise 102 milyon 200 binden fazla aracın geçmesi lazım. Buna göre 7 yılda toplam 32 milyon 200 bin araç için garanti ödemesi yapılmış durumda. Üstelik bu hesaplamaya Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve sözleşmedeki enflasyon farkı bile dahil değil.”

‘DEĞER KAYBI HARİÇ 7 YILLIK GARANTİ MALİYETİ 1,2 MİLYAR DOLAR’

CHP’li Akın, günlük 35 dolar artı yüzde 8 KDV üzerinden Osmangazi Köprüsü’ne araç başına neredeyse bin TL tutarında gelir garantisi verildiğini anımsattı. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“İktidarın yanlış politikaları nedeniyle Türk Lirası’nda yaşanan gelir kaybı, Osmangazi Köprüsü’nden geçen araçların bile verilen gelir garantisini karşılayamamasına neden oluyor. Araç başına KDV dahil gelir garantisi bugünkü kura göre 985 lira (37,8 dolar) tutarına geldi. Bu tutar 185 lira ile 350 lira arasında olan geçiş ücretini karşılamıyor. Başka bir deyişle iktidar Osmangazi Köprüsü’nden geçse de geçmese de tutarı 985 liraya tamamlayıp garanti ödemesi yapıyor. Türk Lirası’ndaki değer kaybı dikkate alınmazsa ve sözleşmedeki enflasyon farkı yok sayılsa bile köprünün 7 yıllık garanti maliyetinin bütçeye yansıması 1 milyar 217 milyon doları aşıyor.”

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı