AKÇA: ?GÖNÜLLÜLÜK YAŞAM BİÇİMİ OLMALIDIR?
YAŞAM 3.12.2017 11:32:20 672 0

AKÇA: ?GÖNÜLLÜLÜK YAŞAM BİÇİMİ OLMALIDIR?

Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği Başkanı Çiğdem Akça, 5 Aralık Dünya Gönüllülük günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada gönüllülüğün önemine dikkat çekti.

 

 Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği Başkanı Çiğdem Akça, 5.aralık dünya gönüllülük günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada gönüllülüğün önemine dikkat çekti.

Çiğdem Akça,  ?Gönüllülük bir yaşam biçimidir. Almayı değil vermeyi hedefler. Yaptığından ne kazanacağını değil, kime ne fayda sağlayacağını düşünmektir.

Birleşmiş milletler genel kurulu, 1985 yılında, gönüllü çalışmaları ve faydalarını dünya çapında duyurmak ve gönüllü programlara katılımı arttırmak amacıyla ´5 aralık´ tarihinin her yıl dünya gönüllüler günü olarak kutlanmasına karar verdi. 1985 yılından bu yana Türkiye´nin de aralarında bulunduğu 123 ülkede 5 aralık, dünya gönüllüler günü olarak kutlanıyor.

Ülkemizde ve ilimizde gönüllü çalışmaların yeterli olmadığını hepimiz bilmekteyiz. özellikle ilimizde gönüllü çalışmalar için çok sayıda dernek, klüb ve vakıflar çalışmalar yürütmekte ama aktif üye sayıları yetersiz . Bu kurumlara üye olarak sadece aidatımızı ödeyerek katkı sağlayacağımız gibi aktiviteler içinde aktif yer alarak, bağış toplayarak ta destek olabiliriz? dedi.

 ?GÖNÜLLÜ OLMA NEDENİNİZE KARAR VERİN?

Gönüllü olmanın anlamını konuştuğumuzda, dünyaya, içinde yaşadığınız topluma ve onun öğelerine yardım etme isteğinden söz ederiz. Ama bu yardımı yapmadan evvel bu isteğimizi nereye kanalize edeceğimizi bilmemiz gerekiyor. İçinizdeki paylaşma isteğini eşyalarınızı ve paranızı paylaşarak mı dışa vurmak istiyorsunuz? Afetlerden etkilenmiş insanların yaşamlarına iyi gelecek şeyler yapmak mı size daha iyi hissettirecek? Çocukların eğitimine katkıda bulunmak mı istiyorsunuz? Gezmek, gezerken de birilerine faydalı olmak mı size çekici geliyor? Kariyerinizde bırakacağı iyi etkilere mi öncelik veriyorsunuz? Yeni arkadaşlar edinmek mi istiyorsunuz? Bu ve benzeri sorularla kendi "neden"inizi bulun. Gönüllülük tek bir seferlik bir deneyim de olabilir, bir yaşam biçimi haline gelip sınırsız manevi tatmin de sağlayabilir.

?KÜÇÜK ADIMLARLA BAŞLAYIN?

Çok çeşitli iş kollarının faydasına ihtiyaç duyan, çok farklı amaçlarla yola çıkmış, gönüllülük esasına dayalı çalışmalar yürüten kuruluşlar bulunuyor. Çay çorba dağıtımından, ev ve okul yapımındaki katkılara, sağlık hizmetlerinden tiyatro, hastane veya hayvan barınaklarındaki çalışmalara kadar. Becerileriniz ve ilgi alanlarınız doğrultusunda gönüllülük yapabileceğiniz bir kurum arayın

İnsanlarla mı çalışmak istiyorsunuz? Rakamlarla mı, çocuklarla mı ya da hayvanlarla mı? Pratik bir insan mısınız? Konuşmayı mı daha çok seviyorsunuz yazmayı mı? Yürümek sizin için sorun olur mu? Kalabalıklar sizi rahatsız eder mi? Buna benzer soruların cevaplarını bilmeli ve gönüllü olmak istediğiniz kurumla paylaşmalısınız.

Sivil toplum kuruluşları insanların sahip olduğu her tür yeteneğe ihtiyaç duyar. Hangisini sevip sevmeyeceğinize karar veremiyorsanız ilk etapta yakın hissettiğiniz bir yardım kuruluşunda gönüllü olmak, bu konu hakkında daha fazla fikir edinmeniz için size yardımcı ve yol gösterici olabilir. Çevrenizdeki gönüllülerden ya da sivil toplum kuruluşlarında kariyer yapmış kişilerden tecrübelerini ve ihtiyaçlarını paylaşmalarını isteyebilirsiniz.

Özgeçmişinizden, becerilerinizden ve isteklerinizden bahsedip tavsiyelerde bulunmalarını da bekleyebilirsiniz. Kurumların web sayfalarını karıştırabilir, belki "işte ben burada olmalıyım" dediğiniz bir şeylere rastlayabilirsiniz.?(vş)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu