Akar
DÜNYA 9.12.2022 06:52:00 686 0

Akar'dan ABD'ye F-16 Mesajı

Akar, “Olumlu yaklaşımlara bağlı olarak artık ABD tarafından olumlu ve somut adımlar bekliyoruz. Bir an önce bu sürecin olumlu ve süratli bir şekilde sonuçlanmasını istiyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Kongresi’nde savunma bütçesinde Türkiye’ye F-16 satışına kısıtlayıcı koşullar içeren maddelerin çıkarılması gerektiğini belirterek “Olumlu yaklaşımlara bağlı olarak artık ABD tarafından olumlu ve somut adımlar bekliyoruz. Bir an önce bu sürecin olumlu ve süratli bir şekilde sonuçlanmasını istiyoruz” dedi.

Akar, Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ile düzenlediği basın açıklamasında, 40 adet F-16 tedariki ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 79 adet F-16’nın modernizasyonu için çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti. Bunun için ABD’nin süreci olumlu ve hızlı bir şekilde sonuçlandırması için gayret gösterdiklerini söyleyen Akar, “Bütün gelişmeleri, çalışmaları yakından takip ediyoruz. Bu konuda başlangıçtan itibaren ABD’li muhataplarımızın olumlu yaklaşımlarını gördük. Başta ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin olmak üzere heyetlerarası yapılan görüşmelerde heyet üyeleri dahil, ABD tarafından hep olumlu bir yaklaşım gördük. Bu olumlu yaklaşımlara bağlı olarak artık ABD tarafından olumlu ve somut adımlar bekliyoruz. Bir an önce bu çalışmaların, sürecin olumlu ve süratli bir şekilde sonuçlanmasını istiyoruz. Türkiye’nin terörle mücadelesini ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) modernizasyon çalışmalarını başta Finlandiya olmak üzere tüm müttefiklerimizin desteklemesini, katkılarını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) teröristlerle mücadelesinde bir kez daha NATO müttefikliğinde işbirliği beklentisini vurgulayan Akar, “F-16 konusu da bunun bir parçası. Diğer müttefiklerimizden temin ve tedarik etmek için yaptığımız çalışmalar var fakat bazı tahditlerle karşılaşıyoruz. Bu tahditlerin de kaldırılmasını bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Çünkü doğal olarak hepimizin bilmesi gereken en önemli husus; Güçlü Türk Silahlı Kuvvetleri, güçlü NATO, güçlü ittifak demektir” ifadelerini kullandı.

Finlandiya’ya “İhraç lisanslarındaki kısıtlamayı kaldır” mesajı

Milli Savunma Bakanı Akar, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusuna ilişkinse “savunma sanayindeki ihraç kısıtlamasından vazgeçilmesi gerektiği” mesajını verdi..

Finlandiya’dan 17 sene sonrasında ilk kez Türkiye’ye savunma bakanı ziyareti gerçekleştiğini açıklayan Akar, “Bugün mevkidaşımla verimli ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmemiz sırasında öncelikle ikili ilişkilerimizi ele aldık. Finlandiya ile olan münasebetlerimizde öne çıkan iki temel konu var: Birincisi terörle mücadele, diğeri de ihraç lisanslarındaki kısıtlamaların kaldırılması” ifadesini kullandı. Akar, "Biz herhangi bir şekilde NATO'nun açık kapı politikasına karşı değiliz ve açık kapı politikasını her zaman destekledik. Bu hususu Finlandiya konusunda da destekliyoruz. Ancak, Madrid’de imzalanan memorandumdaki taahhütlerin yerine getirilmesini bekliyoruz. Finlandiya tarafından memorandumu destekleyen açıklamalar yapıldı ancak sokaklarda, caddelerde gözle görülür somut adımlar bekliyoruz. Taahhütler yerine getirilir getirilmez, Finlandiya'nın da NATO müttefiki olarak aramızda olmasını arzu ediyoruz. Ancak nihai kararın, TBMM tarafından verileceğini hatırlatıyorum” diye konuştu.


Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ise, İstanbul – Beyoğlu’ndaki terör saldırısını kınadığını belirterek “Terörle mücadele konusunda desteğimiz sizinle. Sizinle birlikteyiz. Finlandiya, Finlandiya halkı olarak net bir şekilde her türlü terör oluşumunu reddediyor, kınıyoruz. Terörizm hem vatandaşlarımızın hem de uluslararası toplumun huzur ve refahına gösterilmiş en direkt ve asimetrik tehdittir” ifadesini kullandı.

Akar ile Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları toplantısında görüştüklerini anımsatan Kaikkonen, “Bugünkü görüşmemiz hem Türkiye'nin hem Finlandiya'nın güvenlik kaygılarının ele alınması ve bu görüşmelerin devam ettirilmesi bakımından önemli. Biliyoruz ki gelecekte, NATO'da müttefik olduğumuzda, Türkiye'nin güvenlik kaygıları Finlandiya'nın, Finlandiya'nın güvenlik kaygıları ise Türkiye'nin güvenlik kaygıları olacak. Türkiye'nin güvenlik kaygılarını son derece ciddiye alıyoruz. Finlandiya olarak Türkiye'ye yönelik her zaman aktif iş birliği içinde olduk. Madrid'de üçlü mutabakatta beraber gerçekleştirdiğimiz bir akittir. Biz bu anlamda somut adımlar atıyoruz. Toplantımızda bunları da paylaşma fırsatı bulduk. Finlandiya'dan Türkiye'ye silah ihracatı konusunu da masaya yatırdık. Finlandiya savunma ürünlerinin ihracatı konusunda, her konuyu ayrı ele alarak değerlendiriyor. Üçlü mutabakatta da net bir şekilde belirtildiği gibi, herhangi bir uluslararası silah ambargosu bulunmamaktadır. Gelecekte hepimizin NATO bünyesinde müttefik ülkeler olacağımızı da gözönünde bulundurarak bu sürece devam edeceğiz. Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğinin, NATO'ya katma değer getireceğine inanıyorum. O yüzden bu hem Finlandiya hem İsveç hem Türkiye hem de bütün NATO için olumlu ve katkı sunacak bir hareket olacaktır. Böylece kazan-kazan durumu yaratacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,41% 0,05
  • EURO

    34,75% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2434,82% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı