AHİLİK HAFTASI BAŞLADI
14.09.2022 12:20:00 531 0

AHİLİK HAFTASI BAŞLADI

35. Ahilik Haftası kutlama töreni Vali Dr. Süleyman Elban’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Vali Elban, “Kırşehirliyim, ahi torunuyum. Ahilik şehirde bir bütün olarak yaşanır orada" dedi.

Programda Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Niyazi Göğer’in konuşmasının ardından bir konuşma gerçekleştiren Vali Elban, “Kırşehirliyim, ahi torunuyum. Ahilik şehirde bir bütün olarak yaşanır orada. Her defasında aynı örneği veriyorum. Esnaflar birbirine bir şey anlatırken biri diğerine ‘Doğru mu söylüyorsun, bunun gerçek tarafı var mı?’ diye sorduğunda esnaf karşısındakine ‘Ben esnafım yalan söylemiyorum, doğruyu söylüyorum, inanmıyor musun?’ der. Yani orada esnaflık inançla hayatın her şeyiyle iç içe girmiştir. Dolayısıyla esnaf aynı zamanda bu sözlerle iyi bir Müslüman olduğunu da anlatıyor. Bu kültür böyle bir kültür. Tabi ki biz Ahilik Haftası’nda daha çok esnaflığı ve özellikle de dünyadaki son ekonomik gelişmelerle birlikte maalesef küçük işletmelerin dezavantajlı duruma gelmesini konuşuyoruz. Tekstilden ayakkabıya, demir-çelikten başka sanayiye, bakkal market işinden diğer alanlara kadar dünyanın her yerinde maalesef küçük esnaf kan kaybetmeye devam ediyor. Daha çok zincir marketler, büyük sanayiler, büyük üreten tesisler ve pazarlayanlar ön plana çıkıyor. Bu sistemin geçerli olduğu dünyadaki tüm ülkelerde olduğu gibi maalesef bizde de aynı durum söz konusu. Biz de Ahilik Haftası ve Bayramlarımızda daha çok esnafın ve sanatkarların sorunlarını konuşuyoruz.” dedi. 
Ahiliğin tek başına esnaflık konusu olmadığını belirten Vali Elban konuşmasını “Ahilik Anadolu’ya gelen Horasanlı erenler içinde Ahi Evran Veli Hazretleri’nin kendisinin kurduğu sistem, teşkilatla birlikte hem Anadolu’nun Müslümanlaşması hem de ömrü 600 yıl sürecek bir imparatorluğun kuruluşunda, sisteminin gelişmesinde, o sisteme ruh vermede ve birçok kamu hizmetini üstlenmiş büyük hizmetleri olan bir teşkilattır. Ahiliğin yaşattığı kurumlarla devlet teşkilatı anlam bulmuş ve büyümüştür. Ekonominin olmadığı yerde hayatın olma ihtimali yok. Dolayısıyla artık köylere kadar bu ekonominin olduğu her yerde esnaf ticaret erbabı olmak zorundadır. Ahilik Teşkilatı, her girdiği alanda ve yerde sadece ekonomiyle değil aynı zamanda ilimle, irfanla, ahlakla inançla bir yaşam tarzıyla girmiş ve bir bütün olarak üretimden satışa pazarlamaya bu işin ahlakının, doğrusunun, hukuki tarafının, inançlı olan insana yakışan tarafının dolayısıyla ne olduğunu bir bütün olarak göstermiştir.” cümleleriyle sürdürdü. 
Vali Elban, sadece Kırşehir’de değil ülkemizin her yanında hatta Osmanlı coğrafyasında da ahiliğin yaşandığını ve birçok özellik, kültür, tavır ve davranışların devam ettiğini kaydetti. Dünya ekonomisindeki bu inanılmaz değişime karşı durmanın çok zor olduğunu belirten Vali Elban konuşmasını “Artık küçük esnaf ve sanatkarların işi daha farklı bir alana doğru gitmekte ve her geçen gün yeni yapılan işler ve gelişimlerle birlikte onların da görev alanında sürekli bir daralma olmakta. Birçok gelişmiş ülkede de çok sınırlı sayıda küçük esnafa rastlıyoruz. Bizde de esnafın bu dönüşümü bilmesi ona göre hazırlıklı olması esnaf örgütlerinin buna göre tedbir alması bu geçiş sürecinde esnafın yeni döneme birlik kurarak, birlikte hareket ederek, güçlerini ve sermayelerini birleştirerek, yeni yapılar kurarak hareket etmesi gerekiyor. Bu yeni sisteme ancak bu tedbirleri alarak dayanabilirler. Yoksa bu yoğun pazarlama ve sermayenin gücü karşısında küçük esnafın dayanma gücü olmayacaktır. İnşallah önümüzdeki Ahilik Haftası’nda bu ve bunun gibi problemleri daha az konuşuruz. Ahilik Teşkilatı’nda olduğu gibi yine esnaflarımız el ele, kol kola gönül ve güç birliği yaparlar, birbirlerine destek olurlar. Devletimiz, hükümetimiz zaten esnafın yanında. Onlar da esnafın güç birliğine destek olacaktır. Dolayısıyla esnafımız da yeni döneme ve ekonomik sisteme uyum sağlamış olurlar diye temenni ediyor, Ahilik Bayramı’nı kutluyorum.” cümleleriyle tamamladı.
Vali Elban’ın yaptığı konuşmanın ardından gerçekleştirilen kaftan giyme töreniyle Ahi Ağası Abdulcabbar Evyapar’a Vali Elban tarafından kaftan giydirildi.

Adana ESOB Başkanı Niyazi Göger de törende yaptığı konuşmada, Ahi Evran tarafından 12. yüzyılda temeli atılan Ahiliğin, dünyada eşi benzeri bulunmayan, Türk milletine özgü önemli bir kültür hazinesi olduğuna dikkati çekti.

Ahiliğin, sadece ticari faaliyetlere değil, hayatın tümüne dair kurallar getiren bir kültür olduğuna dikkati çeken Başkan Niyazi Göger, “İnsanın kendini ilimle ve irfanla donatması da bu kültürün bir parçasıdır. Bugün, modern yaşamı düzenleyen kuralların temeline baktığımızda Ahiliğin izlerini rahatlıkla görebiliriz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Vali Doktor Süleyman Elban’a, esnaf ve sanatkarlara verdiği destek nedeniyle Birlik Başkanı Niyazi Göger tarafından günün anısına ahşap oyma tablo hediye edildi.

Törende, 2022 yılı ilin Ahisi seçilen tüfek tamircisi Abdulcabbar Evyapar'a Ahilik Kaftanı Vali Dr. Süleyman Elban ve Birlik Başkanı Niyazi Göger tarafından giydirildi, ödülünü ise AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru takdim etti.

İlin kalfası oto kaportacı Dilek Aydoğan'a ödülü Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, ilin çırağı bayan kuaförü Hasret Yavuz'un ödülü Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Bakırcılar Odası Başkanı İbrahim Arıklar'a meslekte hizmet ödülü Adana Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan tarafından verildi.

Ödül töreninin ardından, Vali Dr. Süleyman Elban, AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru Birlik Başkanı ve kent protokolü meslek stantlarını ziyaret ederek bilgi aldı

Ödül töreniyle süren program, ahi yemeği ikramı, ney dinletisi ve mesleki gösterilerin gerçekleştirilmesinin ardından son buldu.

Büyüksaat Ziyapaşa Parkı’nda gerçekleştirilen törene Adana Milletvekili Abdullah Doğru, Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, Seyhan Kaymakamı Mustafa Yavuz, ilçe belediye başkanları, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Niyazi Göğer, Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz, kamu ve sivil toplum kuruluşları ile esnaf odalarının temsilcileri katıldı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,41% 0,05
  • EURO

    34,75% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2434,82% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı