AHH
DÜNYA 27.08.2020 10:17:00 519 0

AHH'den bu yıl Sıfır Emisyonlu Hareketliliğe davet 

Avrupa Hareketlilik Haftası (AHH)  16-22 Eylül günlerinde kutlanıyor. AHH, kentleri ve belediyeleri sürdürülebilir ulaşım tedbirleri almaya ve bu yönde alınan tedbirleri desteklemeye teşvik ediyor.

AHH’nin bu yılki teması “Herkes için sıfır emisyonlu hareketlilik”. TBB-Türkiye Belediyeler Birliği’nin aktif olarak üstlendiği ulusal koordinasyon rolü sayesinde 2002’den bu yana düzenlenmekte olan Avrupa Hareketlilik Haftası, Türkiye’nin her köşesinden büyük bir ilgi toplamaya devam ediyor. 2018’de hafta kapsamında düzenlenen etkinliklerde 26; 2019’da ise 64 belediye yer aldı. Bu yıl ise şu ana kadar rekor bir sayı olan 340’tan fazla belediye, Hareketlilik Haftası’na çeşitli etkinliklerle katılacağını duyurmuş bulunuyor. 

Sürdürülebilir bir Dünya için 

Artan şehirleşmeyle birlikte trafikte artan araç sayısı; bu artış karşısında aslında yeşil alan olarak kullanılabilecek yerlerde, taşıtlar için geniş otoparkların inşası; artan karbon salınım oranları ve sıkışık trafikte geçirilmek zorunda kalınan uzun saatler, hem kentli hem de kent sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Avrupa Birliği adına yaptığı konuşmada AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger şunları söyledi: “Türkiye, kentlerde salınımsız hareketliliğe geçiş yaparak büyük bir tasarruf sağlayabilir. Sürdürülebilir hareketlilik sayesinde, AB ekonomisinin sağlık ve zamandan kazanç adına yılda 300 milyar Avrodan fazla tasarruf yaptığı tahmin ediliyor. Türkiye’de muazzam bir potansiyel var. Kişi başına düşen bisiklet sayısı arttırılabilir ve ulaşım amacıyla bisiklet kullanımı pek çok kentte teşvik edilebilir. Avrupa Hareketlilik Haftamız, belediyelerin sürdürülebilir hareketlilik planlarını daha iyi şekilde uygulamalarına yardımcı olmakta ve çok güzel sonuçlara vesile olmaktadır. Kentlilerce yapılacak sıfır emisyon odaklı yatırımlardan yana bir duruş takınarak sürdürülebilir, erişilebilir ve içermeci bir hareketliliği hayatımızın bir parçası haline getirerek şehirlerimizi geleceğe dönük olarak daha iyi bir şekilde koruyabiliriz.”

Yoğun bir nüfus ve yoğun ekonomik faaliyetler dolayısıyla kentlerde yaşanan trafik sorunları ile bu sorunların ülke ekonomisi üzerinde yarattığı ters etkilere de değinen Büyükelçi Berger, trafik sıkışıklığı sorununun Avrupa açısından yarattığı maliyetin yaklaşık 150 milyar Avroyu bulduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Böylesi bir maliyet ne toplum, ne de ekonomi açısından kabul edilebilir. Aynı zamanda kamu sağlığını da gözeten sürdürülebilir ulaşım alternatiflerine yapılacak yatırımları arttırmak amacıyla, Türkiye ile işbirliği yapıyoruz. 

Kentler Harekete Geçecek, Tüm Kentliler Sıfır Emisyonlu Hareketliliği Destekleyen “Harekete Geç” Platformuna Üye Olacak!

Belediyelerin çevre ve insan dostu ulaşım planlarının tanıtılması ve yurttaşların sıfır emisyonlu hareketliliğe özendirilmesi için 16-22 Eylül günlerinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Haftanın 16 Eylül’de İstanbul’da düzenlenecek bir etkinlikle başlayacağını vurgulayan Büyükelçi Berger, şunları söyledi: “Sıfır emisyon hedefiyle İstanbul’un 7 farklı noktasından harekete geçecek olan yurttaşlar, kentte sıfır emisyonlu ulaşım modellerini deneyimleyecek.” 

Bu yıl pandemi nedeniyle etkinlikler daha ziyade online platformlar üzerinden gerçekleştirilecek. “Harekete Geç” inisiyatifi tüm kentlilerin, yaşadıkları kentin geleceği için daha dikkatli hareket ederek fark yaratacakları bir topluluk projesidir.  Harekete Geçenler ilk önce bir mikro site üzerinde buluşacak ve karbon salınımını en aza indiren ulaşım araçlarının daha fazla kullanılmasını sağlama konusunda görüşlerini paylaşacak. Saygın fikir önderlerinin konuk olacağı panellerde kentli yurttaş olma kültürü ve harekete geçme fikri üzerinde tartışılacak ve görüş alışverişinde bulunulacak; bu tartışmalar, IGTV üzerinden canlı olarak yayımlanacak. Hareketliliği tercih edenlerin görüşleri ve deneyimleri de sunulacak.

Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında 22 Eylül’ün tüm dünyada Arabasız Kent Günü olarak kutlandığına dikkat çeken Büyükelçi Berger, “Belediyelerin şehirdeki önemli noktaları araç trafiğine kapatıp yaya ve bisiklet trafiğine açtığı bugüne gösterilen ilgi, her geçen yıl daha da artıyor. Bu tür etkinlikler yoluyla kentte yaşayanların bireysel araçlarını daha az tercih ederek günlük ulaşımlarını alternatif yöntemlerle sağlamalarını ve kentlerine sahip çıkmaları hedefliyoruz. Ayrıca yurttaşlar normalde arabalar için ayrılmış yolları bizzat yürüyerek kentteki alanların aslında ne kadar geniş olduğunun da farkına varıyor” dedi. 

“Herkes için sıfır emisyonlu hareketlilik”

Avrupa Hareketlilik Haftası’nın Türkiye’deki ulusal koordinatörlüğünü üstlenen Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), AHH inisiyatifinin Türkiye’deki tanıtımının ve AHH kapsamında etkinliklere katılımın desteklenmesi anlamında çok önemli bir rol üstlenmektedir. 2020 yılı temasına uygun olarak toplu taşımanın, yürüyüş ve bisiklet parkurlarının artırılması dolayısıyla yürümenin, bisiklet ve elektrikli araçlar gibi karbon salınımı sıfırlanmış veya düşürülmüş ulaşım araçlarının kullanımının yaygınlaştırılmasının önemini vurgulayan TBB Başkanı Fatma Şahin, intermodal taşımacılık yaklaşımıyla, kent içi ulaşım araçlarının birbirleriyle entegre edilerek, fosil enerji tüketen bireysel araç kullanımın en aza indirgenmesinin amaçlandığını belirtti ve herkesi, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ulaşım hedefi doğrultusunda hareket etmeye davet ettiklerini ifade etti. 

Tek Gezegen Tek Gelecek

TBB Başkanı Fatma Şahin, “Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında her yıl düzenlediğimiz yarışmanın bu yılki konusu ‘Bisikletli Ulaşım Fikir ve Proje Uygulama’ olarak belirlendi. İl ve ilçe belediyelerin katılabildiği yarışma ile kent içi ulaşımda bisiklete erişilebilirliğin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Yeni teknolojileri uygulayarak karbon ayak izini azaltmayı hedefleyen fikirler ve uygulamaların yanı sıra, kent içi bisikletle sürdürülebilir ulaşımı sağlamaya yardımcı olacak projeleri ödüllendirerek hareketliliğin sürdürülebilmesi amacıyla yapılan yatırımların artmasını hedefliyoruz” diye konuştu. Şahin, “Covid-19 salgını hepimizi yavaşlattı. Bu süreçte gelişen sokağa çıkma yasağı ile düşen araç kullanım oranları bu kısa sürede emisyon oranının düşmesine ve havanın temizlenmesine katkı sağladı. Bilinçli ve planlı şekilde, toplu taşıma konusunda doğru yatırımlar yaparak hem kent içi ulaşım modellerini geliştirerek hem de bu modeller ile birden fazla noktayı birbirine bağlayarak kent içi intermodal ulaşım yaklaşımı ile karbon ayak izimizi azaltabiliriz,” dedi. 

Avrupa Hareketlilik Haftası Nedir?

Bir Avrupa girişimi olan AHH, sürdürülebilir kentsel hareketliliği ve planlamayı artırarak sürdürülebilir ulaşımı günlük yaşamın bir parçası haline getirmeyi hedefler. Belediyeleri, toplu ulaşım sistemlerini geliştirme ve sürdürülebilir ulaşım planlamaları yapma yönünde teşvik ederken, kentte yaşayanların farkındalıklarını artırarak yurttaşların alternatif ulaşım yöntemlerini kullanmasını özendirmeyi amaçlar. Avrupa Birliği Türkiye’deki sürdürülebilir kentler ve sürdürülebilir ulaştırma planlarına yönelik olarak da Katılım Öncesi Mali Yardım Programı (IPA) kapsamında, 50 milyon Avro civarında bir destek sağlamaktadır. Bu amaçla arasında Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir, Konya, Kırıkkale, Rize, Kayseri ve Kocaeli gibi büyük şehirlerin de yer aldığı 17 ilde çalışmalar devam etmektedir.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu