?AFRİN´DEN ZEYTİN ALAN MARMARABİRLİK ÇİFTÇİYE SIRTINI DÖNDÜ´
SİYASET 31.10.2018 14:46:53 596 0

?AFRİN´DEN ZEYTİN ALAN MARMARABİRLİK ÇİFTÇİYE SIRTINI DÖNDÜ´

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ORHAN SARIBAL, ?60 YIL SONRA İLK KEZ YAŞANDI, ZEYTİN ÜRETİCİSİ ÇARESİZ!? DİYE KONUŞTU

Marmarabirlik´in , rekoltesini tespit ettiği ve alacağını taahhüt ettiği zeytini almayı durdurduğu ve zeytin rekoltesi düşük olduğu halde Marmarabirlik´in alım yapmamasını şaşkınlıkla karşılayan  üreticilerin  çaresiz bir bekleyiş içinde oldukları bildiriliyori

CHP´nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre AYalova´nın Armutlu ilçesine bağlı Fıstıklı köyünde zeytinini toplayan çiftçileri ziyaret ederek ürünleri inceleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yakın zamanda Afrin´den zeytin alımı yapan Marmarabirlik´in hastalık bahanesiyle alımları durdurması üzerine çiftçinin çaresiz kaldığını belirtti. Sarıbal, geçen yıla göre 50 tonun üzerinde rekolte düşüklüğü olduğu halde Marmarabirlik zeytin alımını durdurduğunu, söz verdiği alımı yapmadığını söyledi.
?60 YILDIR İLK KEZ??
Her yıl ürününü zaman kaybetmeden Marmarabirlik´e sattıklarını söyleyen üretici Mustafa Arıkan, ?60 yıldır ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. Marmarabirlik alım yapacağını söylediği için depolarımızı kapattık. Toplamazsak daha kötü. Toplasak zeytinimizi saklayacağımız yerimiz de yok? diyerek çaresizliklerini dile getirdi.
?Aylardan beri uğraştık. Bütün yıl buna baktık. 15 bin yakın masraf ettik. Damlamasıdır, budamasıdır, gübresidir, ilacıdır? Hala çalışıyoruz. Marmarabirlik almıyor. Zeytin elimizde kaldı.? Diyen Mustafa Arıkan, zeytinde mantar olduğu iddiası ile alımı durdurduğunu açıklayan Marmarabirlik´in gerekçesinin ikna edici olmadığını söyledi.
Fıstıklı Köyü üreticilerinden Ceylan Arıkan ise , ?Bu yıl zeytin diğer yıllardan çok daha iyi. Zeytinde hastalık yok. Tam tersine çok iyi bir ürün var. Her yıl çöp gibi zeytini alan Marmarabirlik, şu anda zeytinde mantar var deyip alım yapmıyor. Bu doğru değil. Gelip baksınlar. Zeytin hasta değil. Her sene Marmarabirlik bu köyden zeytin alıyordu, bu sene almıyor. Hasta olan zeytin zaten elekten geçiriliyor. Birliğe verdiğimiz üründe hastalık olması mümkün değil? diyerek karara tepki gösterdi.
KRİZ FIRSATÇILIĞI
Marmarabirlik´in ekonomik krizi fırsata çevirmeye çalıştığını kaydeden üreticiler, sofralık zeytini yağlık alarak fiyatı fiyat düşürmeye çalıştığından şüpheleniyor. ?Hepimizin bankalara kredi borcu var. Traktör borcu var. Mağdur durumdayız? diyen üreticiler, paydaşı oldukları Marmarabirlik´in zeytin alımı yapmaması durumunda üreticilerin iflas edeceğini belirttiler.
?AFRİN´DEN ZEYTİN ALDILAR, ÜRETİCİYİ OYALIYORLAR?
Konuyu Marmarabirlik yönetimi ile görüşeceğini ve ardından TBMM gündeme taşıyacağını açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, ?Biz her yıl biliriz. Zeytinde kısmen mantar da, zeytin sineği de, vurukta olur. Ama burada gördüğümüz ürünlerde hiç birine rastlamadık. Bunun mazereti olamaz. Marmarabirlik´e şu soruyu sormak lazım; Yurt dışından zeytin mi geliyor? Afrin´den 52 bin ton zeytin alındığını biliyoruz. Marmarabirlik Başkanı´nın o bölgeye gittiğini biliyorum. Halkın 50 bin ton zeytinin alınacağını kamuoyuna duyurdular. Çiftçi olarak söylüyorum, burada bu zeytinin alınmamasına neden olacak hiçbir gerekçe yoktur. Bu zeytin pırıl pırıl ve çok da güzel. Marmamabirlik´in sahibi zeytin üreticisidir. Marmarabirlik´in görevi üreticinin sıkıntısını gidermektir. Koşullar ne olursa olsun taahhüt ettiği zeytini almalıdır ´dedi. 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,20% -0,09
  • EURO

    34,66% -0,33
  • GRAM ALTIN

    2450,27% 0,75
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.4 ° / 15.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu